Με αναζήτηση «λόγου Θεού και ανθρώπου»
Ι.Ν. Προφήτη Ηλία ακρωτηρίου Τρίτη 6 Αυγούστου (εορτή της Μεταμορφώσεως), 7:30 μ.μ.
- Με ευλογία του Μητροπολίτη κ.κ. Δαμασκηνού
- Με πρωτοβουλία της ενορίας Προφήτη Ηλία Ακρωτηρίου (Πατήρ Εμμανουήλ Μπιτζανάκης)
- Με συμμετοχή Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Εισοδίων και της Βυζαντινής χορωδίας του
- Αιγίδα Δήμου Χανίων (Χαιρετισμός Δημάρχου Μανώλη Σκουλάκη)
Εισηγητής – Συντονιστής: Δημήτρης Κακαβελάκης
Το σημαντικό γεγονός της καθιέρωσης στα Χανιά ετήσιου θρησκευτικού – ποιητικού λόγου πραγματοποιείται μέσα στα πλαίσια του εορτασμού των 100 χρόνων της Ένωσης της Κρήτης με την Ελλάδα.
Στο σημαντικό αυτό γεγονός, θα παρουσιαστεί ο ποιητικός λόγος (παλιός και σύγχρονος) της Ορθοδοξίας και γενικότερα, της Χριστιανοσύνης, τόσο από μοναχούς, ιερείς και αρχιερείς – ποιητές και υμνογράφους – όσο και από κοσμικούς δημιουργούς θρησκευτικού – ποιητικού λόγου. Σε παγκρήτια, πανελλήνια και Οικουμενική διάσταση. Φέτος το πρώτο επίσημο θρησκευτικό – ποιητικό γεγονός, θα παρουσιαστούν ποιήματα του αρχιερέα της Ειρήνης Ειρηναίου Γαλανάκη, με επιμέλεια – ανακοίνωση του διακεκριμένου λαογράφου Σταμάτη Αποστολάκη (βραβείο Ακαδημίας Αθηνών).
Πρώτη ανάγνωση θα είναι του ποιήματος «Ήρθανε πάλι τα «σπερνά» από τον καθηγούμενο, πατέρα Αμφιλόχιο της Μονής Αγ. Τριάδος της οποίας ο αείμνηστος Ειρηναίος ήταν αδελφός.
Παράλληλα με την παρουσίαση ποιημάτων του Ειρηναίου Γαλανάκη στον οποίον είναι αφιερωμένη η ετήσια εκδήλωση του ποιητικού – θρησκευτικού λόγου, θα παρουσιαστούν ποιήματα των Κρητών Αρχιεπισκόπων κ.κ. Στυλιανού Χαρκιανάκη (Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας) και κυρού Τιμοθέου Παπουτσάκη (Αρχιεπισκόπου Κρήτης).
Σύμφωνα με το αναλυτικό πρόγραμμα, αμέσως μετά από την πρώτη δημόσια ανάγνωση των ποιημάτων του Ειρηναίου Γαλανάκη, θα αναγνωσθεί λόγος εγκωμιαστικός «Εις την Θεοτόκον» του περίφημου Ιεροκήρυκα και Διδασκάλου της Εκκλησίας Ηλία Μηνιάτη, Επισκόπου Κερνίτσης και Καλαβρύτων (1669-1714). Ανάγνωση αυτού του λόγου (εις τας νηστίμους ημέρας του Αυγούστου) θα γίνει από τον πρωτοσύγκελο της Ι.Μ. Κυδωνίας και Αποκορώνου αρχιμανδρίτη κ. Δαμασκηνό Λιονάκη.
Επίσης θα διαβαστεί ποίημα «η Μεταμόρφωση» του σημαντικού θρησκευτικού αείμνηστου ποιητή Νίκου Τυπάλδου, με ανάγνωση από την πρόεδρο των φιλολόγων Χανίων κα. Βαρβάρα Περράκη.
Στη συνέχεια, ο εισηγητής του ετήσιου αυτού θρησκευτικού γεγονότος Δημήτρης Κακαβελάκης, θα αναλύσει τη σημασία της θρησκευτικής ποίησης, στην τόσο αντιθρησκευτική – θρησκευτική αλλά αντιποιητική εποχή μας.
Επίσης ο Δ. Κακαβελάκης, θα αναγνώσει ποιήματα του σημαντικού θρησκευτικού ποιητή, ομότιμου καθηγητή Αγιολογίας και Υμνολογίας στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, Παντελή Πάσχου. Σε όλη τη διάρκεια των αναγνώσεων ο βυζαντινός χορός του καθεδρικού ιερού ναού της Μητροπόλεως Χανίων, με χοράρχη τον πρωτοψάλτη της Κώστα Στεφανάκη, θα εκτελέσει με βυζαντινή μελωδική ιερότητα δέκα ύμνους πνευματικής εορταστικής λάμψης. Επίσης ο χορός των ψαλτών και ο πρωτοψάλτης θα αναγνώσουν τιμητικά τα ποιήματα του αρχιεπισκόπου Τιμοθέου Παπουτσάκη. Ενώ, τα ποιήματα του αρχιεπισκόπου Αυστραλίας κ. Στυλιανού, θα αναγνώσουν τρείς ιερείς: Ο προϊστάμενος του Μητροπολιτικού Ναού Εισοδείων κ. Στυλιανός Θεοδωρογλάκης, ο πατήρ (καθηγητής και συγγραφέας) Μιχάλης Βλαβογιλάκης και ο π. Ευτύχιος Πετράκης.
Τα ποιήματα του Ειρηναίου Γαλανάκη θα διαβάσουν οι: Σταμάτης Αποστολάκης, ο καθηγητής Μιχάλης Γαλανάκης, ο δικηγόρος Ρόζα Μοτάκη – Κονταδάκη, ο πατήρ Στυλιανός Θεοδωρογλάκης και ο πατήρ Εμμανουήλ Μπιτζανάκης (προϊστάμενος Ι.Ν. Προφήτη Ηλία).
Στο τρίτο μέρος της εκδήλωσης θα διαβαστεί ποίημα του αρχιεπισκόπου Τιμοθέου για τη Χιροσίμα και ένα δραματικό κείμενο για την αφάνταστη τραγωδία του αμερικανού πιλότου Κλαύδιου Ήθερλυ, που έδωσε τη φρικτή εντολή να ριχτούν οι δύο πρώτες ατομικές – πυρηνικές βόμβες σε Χιροσίμα και Ναγκασάκι. Για να βρεθεί η ανθρωπότητα, από την αΐδιο λάμψη της Μεταμόρφωσης στην τρομερή λάμψη της πυρηνικής παραμόρφωσης του κόσμου. Το δραματικό αυτό κείμενο, διαβάζουν εναλλάξ, ο πατήρ Στυλιανός Θεοδωρογλάκης και ο ποιητής Δ. Κακαβελάκης.
Η εκδήλωση θα τελειώσει με μουσική Μότσαρτ από την μεγάλη λειτουργία του «Mass in C minor The Great», για μια νέα ανάταση ελπίδας.