15.8 C
Chania
Friday, April 26, 2024

Καθηγητής του Κολούμπια Τζέφρεϊ Σακς: Ο Covid είναι πιθανό να προέκυψε από λάθος σε εργαστήριο βιοτεχνολογίας των ΗΠΑ

Ημερομηνία:

Του Mohammad Mazhari

«Η κυβέρνηση των ΗΠΑ υποστήριξε πολλούς επικίνδυνους γενετικούς χειρισμούς ιών που μοιάζουν με το SARS και δεν έχει ακόμη αποκαλύψει με ειλικρίνεια τη φύση αυτού του έργου», λέει ο Τζέφρι Σακς στους Tehran Times.

 «Υπάρχουν ανησυχητικές ενδείξεις ότι αυτή η έρευνα μπορεί να δημιούργησε τον SARS-CoV-2, τον ιό που προκαλεί τη νόσο Covid-19», προσθέτει ο Sachs.

Υπάρχουν αρκετά στοιχεία «που τον έκαναν να καταλήξει σε αυτό το συμπέρασμα, το οποίο πρέπει να εξεταστεί», σημειώνει ο καθηγητής από το Πανεπιστήμιο Κολούμπια.

Ο Sachs, ο οποίος προεδρεύει επίσης της επιτροπής Covid-19 στο The Lancet, ένα διάσημο ιατρικό περιοδικό, λέει ότι ήταν ενήμερος: “Είναι μια γκάφα  κατά την άποψή μου στον τομέα της βιοτεχνολογίας, όχι κάποιο ατύχημα μιας φυσικής διάχυσης”, λέει.

Ακολουθεί το κείμενο της συνέντευξης:

Ε: Υπάρχουν επιστημονικά αποδεδειγμένα στοιχεία για την προέλευση του Covid-19 ή θα πρέπει απλώς να βασιστούμε σε θεωρίες ή υποθέσεις; Ξέσπασε από φυσικό λόγο όπως ο MERS που εμφανίστηκε στη Σαουδική Αραβία;

Α: Υπάρχουν δύο υποθέσεις: μια της φυσική διάχυση (όπως με το MERS) ή μια της εργαστηριακής δημιουργίας. Και τα δύο είναι πιθανά. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ χρηματοδοτούσε πολλούς επικίνδυνους γενετικούς χειρισμούς ιών που μοιάζουν με το SARS και δεν έχει ακόμη αποκαλύψει με ειλικρίνεια τη φύση αυτού του έργου. Υπάρχουν ανησυχητικές ενδείξεις ότι αυτή η έρευνα μπορεί να έχει δημιουργήσει τον SARS-CoV-2, τον ιό που προκαλεί τη νόσο Covid-19. Μπορούμε να το υποψιαστούμε αυτό επειδή Αμερικανοί επιστήμονες δήλωσαν την πρόθεσή τους να χειραγωγήσουν τους ιούς με τρόπο που θα μπορούσε να είχε δημιουργήσει τον ιό. Χρειαζόμαστε η κυβέρνηση των ΗΠΑ να είναι πιο διαφανής σχετικά με την έρευνα που πραγματοποιούσε.

«Υπάρχουν ανησυχητικές ενδείξεις ότι η γενετική χειραγώγηση ιών που μοιάζουν με το SARS μπορεί να έχουν δημιουργήσει τον SARS-CoV-2, τον ιό που προκαλεί τη νόσο Covid-19». Ερ.: Πώς βλέπετε τον μιντιακό-πολιτικό πόλεμο για την προέλευση της πανδημίας; Αμερικανοί αξιωματούχοι και μέσα ενημέρωσης κατηγόρησαν την Κίνα για το ξέσπασμά της.

Α: Ναι, οι ΗΠΑ προσπάθησαν να κατηγορήσουν την Κίνα χωρίς να παραδεχτούν τον δικό τους πιθανό ρόλο. Οι κυβερνήσεις θα πρέπει να συνεργαστούν με τον ΠΟΥ για να βρουν την αλήθεια.

Ε: Αν και οι ΗΠΑ είναι μια επιστημονικά και τεχνολογικά προηγμένη χώρα, το ποσοστό θνησιμότητας από τον Covid-19 εξακολουθεί να είναι υψηλό. Πώς αξιολογείτε την απόδοση των κυβερνήσεων Τραμπ και Μπάιντεν για τον περιορισμό της πανδημίας;

Α: Οι ΗΠΑ έκαναν κακή δουλειά, με περισσότερους από 1 εκατομμύριο νεκρούς. Το κοινό συμπεριφέρεται άσχημα, απορρίπτοντας για παράδειγμα τις μάσκες προσώπου. Ο Τραμπ ήταν εντελώς ανεύθυνος. Ο Μπάιντεν τα πήγε λίγο καλύτερα από την άποψη της επιστήμης, αλλά η συνολική απόδοση των ΗΠΑ ήταν κακή.

Ε: Πιστεύετε ότι ο κόσμος μπορεί να εξαλείψει τον Covid-19 στο εγγύς μέλλον; Και είναι δυνατόν ο κόσμος να αντιμετωπίσει νέες πανδημίες με αφύσικη προέλευση;

Α: Είναι πιθανό ο Covid να είναι μαζί μας για πολύ καιρό ακόμα, ίσως με νέα σοβαρά κύματα. Η πανδημία δεν βρίσκεται ακόμη κοντά στο τέλος της.
Πολλοί επικίνδυνοι βιολογικοί χειρισμοί παθογόνων παραγόντων συνεχίζονται ακόμα. Αυτό το είδος εργαστηριακής έρευνας πρέπει να δημοσιοποιηθεί και να ρυθμιστεί κατάλληλα. Η έρευνα για τα βιοόπλα πρέπει να σταματήσει. Χρειαζόμαστε παγκόσμια συνεργασία για να συμβεί αυτό.

"google ad"

Ε: Συμφωνείτε με τις θεωρίες συνωμοσίας που υποστηρίζουν ότι ο Covid προήλθε από αναζήτηση όπλων βιολογικού πολέμου;

Α: Δεν πιστεύω ότι ο Covid προήλθε από έρευνα βιολογικού πολέμου. Πιθανότατα, προήλθε από έρευνα για τη δημιουργία φαρμάκων και εμβολίων. Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να μάθουμε περισσότερα. Το NIH των ΗΠΑ θα πρέπει να δημοσιοποιήσει τις πληροφορίες σχετικά με αυτό το είδος έρευνας.

tehrantimes.com

jeffsachs.org

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Π. Πολάκης: «Μας ταΐζει σανό ο Μητσοτάκης!»

Σχολιάζοντας την κατάσταση με τις τιμές των καυσίμων, ο...

Η Ελλάδα καταγράφει το δεύτερο χαμηλότερο ποσοστό απασχόλησης στην ΕΕ

Το δεύτερο χαμηλότερο ποσοστό απασχόλησης στην ΕΕ καταγράφει η Ελλάδα το...