15.8 C
Chania
Thursday, May 2, 2024

Και η Ομάδα AK “Distomo” ζητά την απόδοση γερμανικών αποζημιώσεων μετά την ιστορική απόφαση στο Συνταγματικό Δικαστήριο της Ιταλίας

Ημερομηνία:

Η Ομάδα ΑΚ “DISTOMO” ίσως δεν είναι γνωστή σε όσους δεν έχουν ασχοληθεί με το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων. Όμως, για όσους έχουν ενεργό ρόλο στο κίνημα  γνωρίζουν πολύ καλά ότι πρόκειται για μία ομάδα γερμανών νομικών, επιστημόνων, ακτιβιστών από το Αμβούργο, που έχουν αφιερώσει τη ζωή τους στον αγώνα για τη δικαίωση των θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας και την τιμωρία των υπευθύνων των εγκλημάτων.

Έκαναν αίσθηση το 2002 όταν οργάνωσαν συμβολική κατάληψη του Μουσείου της Περγάμου στο Βερολίνο για να διαμαρτυρηθούν για τη μη καταβολή των γερμανικών αποζημιώσεων στα θύματα του ναζισμού στην Ελλάδα. Συμμετέχουν στις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας στο Μίτενβαλντ της ορεινής Βαυαρίας ενάντια στην παρουσία των βετεράνων της 1ης Ορεινής μεραρχίας Καταδρομών της Βέρμαχτ ανήμερα της Πεντηκοστής κάθε χρόνο.

IMG_0331

Έδωσαν βροντερό παρών στη δίκη στη Χάγη με το σύνθημα – αίτημα «Δικαιοσύνη και αποζημίωση», το οποίο γρήγορα έγινε και δικό μας σύνθημα: δέσποσε στο Διεθνές Συνέδριο της Βιάννου για τα Ολοκαυτώματα και τις Γερμανικές Αποζημιώσεις τον Σεπτέμβριο του 2013, κόσμησε το πανώ του Εθνικού Συμβουλίου στην παρέμβασή μας στους Λυγκιάδες κατά την επίσκεψη του Γερμανού Προέδρου Γκάουκ τον Μάρτιο του 2014, είναι πυξίδα της δράσης μας.
Η Ομάδα AK Distomo στηρίζει νομικά, πολιτικά, κινηματικά την υπόθεσή μας. Με συνέπεια, ανιδιοτέλεια και πάθος!

«Δικαιοσύνη και Αποζημίωση!»: οι Γερμανοί αντιναζιστές της Ομάδας Δίστομο συνεχίζουν τον αγώνα του αείμνηστου Γιάννη Σταμούλη και του αειθαλούς Μανώλη Γλέζο και συνεργάζονται στενά με το Εθνικό Συμβούλιο, τις Ενώσεις Θυμάτων και τους εν ζωή αντιστασιακούς στην Ελλάδα, διότι πιστεύουν ακράδαντα ότι αν δεν υπάρξει έμπρακτη μεταμέλεια του γερμανικού κράτους, με τη μορφή της αποζημίωσης των θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας, δεν μπορεί να κλείσει οριστικά το κεφάλαιο του ναζισμού.Οι Γερμανοί αντιφασίστες συναγωνιστές μας θέλουν την πατρίδα τους οριστικά απαλλαγμένη από το ναζισμό, με εκκαθαρισμένες τις υποχρεώσεις της, λυτρωμένη από το παρελθόν της, παράγοντα ειρήνης και συνεργασίας των λαών. Εμείς, έχουμε το δικαίωμα να συμβιβαζόμαστε με κάτι λιγότερο απ’ αυτό;

“Τεράστια επιτυχία των θυμάτων του εθνικοσοσιαλισμού”

Μετά λοιπόν και την απόφαση της 22ης Οκτωβρίου του 2014 του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Ιταλίας η “Ομάδα” εξέδωσε νέα ανακοίνωση στην οποία εκφράζει τη βεβαιότητα ότι πλέον δεν υπάρχει διαφυγή και ότι πρέπει να διεξαχθούν όλες οι δίκες. Πιο αναλυτικά, στην ανακοίνωσή τους σημειώνουν τα εξής:

Θύματα των εγκλημάτων του Εθνικοσοσιαλισμού, μπορούν πάλι να ελπίζουν για αποζημιώσεις από την Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας. Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ιταλίας απεφάσισε χθες (22 Οκτωβρίου 2014) ότι ο ιταλικός νόμος για την εφαρμογή της απόφασης του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης είναι αντισυνταγματικός. Κάθε πολίτης έχει το δικαίωμα, να βρει ανταπόκριση (να προστρέξει) στα ιταλικά δικαστήρια.

 

Η συγκεκριμένη απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου στην Ρώμη αφορά τους ομήρους, αλλά έχει επιπτώσεις σε όλα τα θέματα δικαστικών διεργασιών των θυμάτων του Εθνικοσοσιαλισμού. Το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης αποφάνθηκε το έτος 2012 υπέρ της ετεροδικίας για την Γερμανία. Με τον τρόπο αυτό προστάτευε την Γερμανία από προσφυγές σε άλλα δικαστήρια εκτός Γερμανίας για να μην λάβουν χώρα δικαστικές διαδικασίες για αποζημιώσεις στην Ιταλία.

Τώρα όμως είναι βέβαιο ότι αγωγές σε ιταλικά δικαστήρια για θύματα του εθνικοσοσιαλισμού εναντίον της Γερμανίας, μπορούν να διεξαχθούν. Τελεσίδικες αποφάσεις, όπως αυτή του Διστόμου, δεν μπορούν πλέον να αντιμετωπιστούν δικαστικά, αλλά να εφαρμοστούν στην πράξη.

Η Ομάδα Δίστομο (ΑΚ Δίστομο) κάνει την εξής δήλωση: η απόφαση είναι μια τεράστια επιτυχία των θυμάτων του Εθνικοσοσιαλισμού.

Η Γερμανία πρέπει επιτέλους να λάβει υπόψη της και να αποζημιώσει τα θύματα των εγκλημάτων του εθνικοσοσιαλισμού.

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Οι Χανιώτες τίμησαν στους δρόμους την Εργατική Πρωτομαγιά | Φωτός

Μαζικά με τα σωματεία τους (κυρίως αυτά που πρόσκεινται...

Πρωτομαγιά: Ο “Αγώνας της Κρήτης” συμμετέχει στις απεργιακές κινητοποιήσεις

Ο "Αγώνας της Κρήτης" συμμετέχει στις απεργιακές κινητοποιήσεις για την...

Συναγερμός για τραυματία με σφαίρα στην πλάτη – Δέχτηκε επίθεση με όπλα στον Δήμο Γόρτυνας

Συναγερμός στις Αρχές ύστερα από πληροφορίες για επεισόδιο με...

«Ξεσκονίζουν» Κρητικούς για παράνομες επιδοτήσεις με εικονικά μισθωτήρια στα Γιαννιτσά

Μεγάλη… πέραση σε Κρητικούς είχαν, ως φαίνεται, τα Γιαννιτσά...