Μια προσεκτικά διαλεγμένη ομάδα έμπειρων στελεχών του υπουργείου Οικονομικών και άλλων εμπλεκόμενων υπηρεσιών αναλαμβάνει να τρέξει το ευαίσθητο πρότζεκτ του καταθεσιολογίου. Απόφαση του υπουργείου καθορίζει τα 14 μέλη της ομάδας, οι οποίοι θα έχουν και την αποκλειστική πρόσβαση στα στοιχεία που θα αποστείλουν οι τράπεζες στο ΥΠΟΙΚ προκειμένου να γίνουν οι διασταυρώσεις μεταξύ καταθέσεων και φορολογικών δηλώσεων των φορολογούμενων.

Η απόφαση με την οποία δίνεται η αποκλειστική δικαιοδοσία πρόσβασης στα δεδομένα στα 14 στελέχη του ΥΠΟΙΚ υπεγράφη την Τετάρτη 7 Οκτωβρίου και ουσιαστικά ανοίγει το δρόμο  για να ξεκινήσει το πρότζεκτ του καταθεσιολογίου, το οποίο μάλιστα περιλαμβάνεται και ως κυβερνητική υποχρέωση στο νέο μνημόνιο.

Όπως ορίζεται στην απόφαση “η πρόσβαση, διαχείριση και επεξεργασία των παρεχόμενων, από τα Χρηματοπιστωτικά Ιδρύματα στοιχείων, διενεργείται από τα μέλη της Ομάδας Εργασίας, που υπηρετούν στο Υπουργείο Οικονομικών”.

Πώς θα γίνει ο έλεγχος

Η ομάδα εργασίας θα ζητήσει από όλες τις τράπεζες την αποστολή στο υπουργείο Οικονομικών με ηλεκτρονικό τρόπο όλων των στοιχείων για τις κινήσεις των τραπεζικών λογαριασμών στην Ελλάδα από το 2000 και μετά. Στην πράξη η ομάδα εργασίας του προγράμματος θα πραγματοποιήσει τα εξής:

-για κάθε έτος από το 2010 έως και το 2014 θα υπολογιστεί η καθαρή αύξηση της τραπεζικής αποταμίευσης κάθε φορολογούμενου (εισροές στους τραπεζικούς λογαριασμούς μείον τις τεκμαρτές και πραγματικές δαπάνες διαβίωσης που έχει πραγματοποιήσει ο φορολογούμενος και δηλώνονταν στη φορολογική δήλωση)

-η καθαρή αύξηση της τραπεζικής αποταμίευσης πρόκειται να συγκριθεί με το οικογενειακό εισόδημα που δήλωσε ο φορολογούμενος στις φορολογικές του δηλώσεις.

-εφόσον το ποσό που δηλώθηκε είναι σημαντικά μικρότερο  από αυτό που εμφανίζεται ως καθαρή αύξηση των τραπεζικών υπολοίπων (θα υπάρξει μια δυνατότητα απόκλισης μερικών χιλιάδων ευρώ) ο φορολογούμενος θα λάβει έγγραφη ενημέρωση για τα ευρήματα της διασταύρωσης και θα κληθεί να δώσει εξηγήσεις στην εφορία. Αν οι εξηγήσεις του δεν κριθούν πειστικές τότε θα του βεβαιωθεί ο πρόσθετος φόρος που του αναλογούσε με βάση τη φορολογική κλίμακα που ίσχυε τον αντίστοιχο φορολογικό έτος.

Οι παρενέργειες

Έμπειρα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών υποστηρίζουν ότι είναι σχεδόν σίγουρο ότι πρόκειται να ταλαιπωρηθούν με ελέγχους στην εφορία και πολλοί φορολογούμενοι οι οποίοι δεν έκρυψαν εισοδήματα αλλά για διάφορους λόγους δήλωναν –με καθόλα νόμιμο τρόπο- χαμηλότερα ποσά από αυτά που κατατέθηκαν στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς.

Χαρακτηριστικές είναι οι περιπτώσεις εισοδήματος από τόκους καταθέσεων και επενδυτικών προϊόντων καθώς και μερίσματα τα οποία μέχρι και το 2012 δεν ήταν υποχρεωτικό να δηλωθούν στη φορολογική δήλωση. Αντίστοιχη περίπτωση είναι και η υπεραξία από την πώληση μετοχών που επίσης δεν ήταν υποχρεωτικό να δηλωθεί στη φορολογική δήλωση.

Έτσι, φορολογούμενοι που με βάση το καταθεσιολόγιο θα εμφανιστούν να έχουν αποκρύψει εισόδημα θα πρέπει να τρέχουν σε τράπεζες, υπηρεσίες και χρηματιστηριακές εταιρείες προκειμένου να αποδείξουν ότι δεν είναι… ελέφαντες. Μάλιστα το τραγικό της υπόθεσης είναι ότι πολλές πηγές άντλησης “αρχειακού υλικού” πλέον δεν υπάρχουν, όπως για παράδειγμα, χρηματιστηριακές εταιρείες που έχουν κλείσει.

Η ομάδα “δράσης”

Σύμφωνα με την απόφαση, όλα τα μέλη της ομάδας εργασίας του καταθεσιολογίου είναι 16 (14 στελέχη του υπουργείου Οικονομικών και 2 στελέχη του τραπεζικού κλάδου) και αποτελείται από:

1. Τον Ιωάννη Κατσίπη, υπάλληλο με βαθμό Γ’, του κλάδου ΠΕ Εφοριακών, Προϊστάμενο του Τμήματος Β’ Σχεδιασμού Ερευνών Διαφθοράς και Χρηματοοικονομικών Θεμάτων της Διεύθυνσης Σχεδιασμού Ερευνών (Δ2) της Κεντρικής Υπηρεσίας της Ειδικής Γραμματείας Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (Σ.Δ.Ο.Ε.) και Συντονιστή της Ομάδας Εκτέλεσης Έργου.

2. Τον Χαρίδημο Σγουρό, υπάλληλο με βαθμό Ε’, του κλάδου ΠΕ Εφοριακών, που υπηρετεί στο Τμήμα Δ’ Ερευνών της Β’ Υποδιεύθυνσης της Περιφερειακής Διεύθυνσης Αττικής – Αιγαίου του  Σ.Δ.Ο.Ε. ως μέλος.

3. Τον Αντώνιο Ντίνο, υπάλληλο με βαθμό Ε’, του κλάδου ΤΕ Εφοριακών, που υπηρετεί στο Τμήμα Δ’ Ερευνών της Β’ Υποδιεύθυνσης της Περιφερειακής Διεύθυνσης Αττικής – Αιγαίου του  Σ.Δ.Ο.Ε ως μέλος.

4. Την Μαρία – Αγγελική Γκανούρη, υπάλληλο με βαθμό Ε’, του κλάδου ΠΕ Εφοριακών, που υπηρετεί στο Τμήμα Δ’ Ερευνών της Β’ Υποδιεύθυνσης της Περιφερειακής Διεύθυνσης Αττικής – Αιγαίου της Ε.Γ. Σ.Δ.Ο.Ε. ως μέλος.

5. Τον Άγγελο Κούρο, υπάλληλο του κλάδου ΠΕ Εφοριακών με βαθμό Ε’ που υπηρετεί στη Δ/νση Παροχής Φορολογικών Υπηρεσιών της Γενικής Διεύθυνσης Φορολογικής Διοίκησης, ως μέλος.

6. Την Σοφία Σεχπερίδου, υπάλληλο με βαθμό Γ’, του κλάδου ΠΕ Πληροφορικής, Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Γ.Γ.Δ.Ε. της Γενικής Διεύθυνσης Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Ανθρώπινου Δυναμικού της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, ως μέλος.

7. Τον Γεώργιο Κουνδουράκη, υπάλληλο με βαθμό Δ’, του κλάδου ΠΕ Πληροφορικής, Προϊστάμενο στο Τμήμα Α’ – Εφαρμογών Φορολογίας Εισοδήματος – Ακινήτων – Οχημάτων και Διαχείρισης Περιουσιολογίου της Διεύθυνσης Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Γ.Γ.Δ.Ε., ως μέλος.

8. Την Άννα Χονδρουδάκη, υπάλληλο με βαθμό Δ’, με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, Ειδικό Επιστημονικό Προσωπικό, Προϊσταμένη στο Τμήμα Δ’ – Εφαρμογών Ελέγχου, Διοικητικής Πληροφόρησης και Υποστήριξης της Διεύθυνσης Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Γ.Γ.Δ.Ε., ως μέλος.

9. Τον Κωνσταντίνο Μπαλάτο, υπάλληλο με βαθμό Ε’ του κλάδου ΠΕ Πληροφορικής, που υπηρετεί στο Τμήμα Ε’- Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Συστημάτων Λογισμικού και Δημιουργίας Προτύπων της Διεύθυνσης Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Γ.Γ.Δ.Ε, ως μέλος.

10. Τον Ρένο Καραστάθη, υπάλληλο με βαθμό Ε’ του κλάδου ΠΕ Πληροφορικής, που υπηρετεί στο Τμήμα Ε’- Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Συστημάτων Λογισμικού και Δημιουργίας Προτύπων της Διεύθυνσης Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Γ.Γ.Δ.Ε., ως μέλος.

11. Τον Χρήστο Κομπορόζο, υπάλληλο με βαθμό Ε’, με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, Ειδικό Επιστημονικό Προσωπικό, που υπηρετεί στο Τμήμα Β’ – Διαχείρισης Διαδικτυακών Υπηρεσιών Εφαρμογών και Βάσεων Δεδομένων της Διεύθυνσης Διαχείρισης Υπολογιστικών Υποδομών της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων και Διοικητικής Υποστήριξης Υπουργείου Οικονομικών (Γ.Γ.Π.Σ. και Δ.Υ. Υπ.Οικ..), ως μέλος, με αναπληρωτή τον Ιωάννη Δήμα, υπάλληλο με βαθμό Δ’, του κλάδου ΠΕ Μηχανικών, που υπηρετεί στο ίδιο Τμήμα.

12. Τον Θεμιστοκλή – Ιωάννη Αντωνίου, Αναπληρωτή Διευθυντή της Διευθύνσεως Επιθεώρησης Εποπτευόμενων Εταιρειών της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), ως μέλος, με αναπληρωτή τον Άγγελο Τζερμιαδιανό, Αναπληρωτή Προϊστάμενο του Τμήματος Πρόληψης Νομιμοποίησης Εσόδων από Παράνομες Δραστηριότητες της ίδιας Διεύθυνσης.

13. Τον Χρήστο Γκόρτσο, Γενικό Γραμματέα της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών (Ε.Ε.Τ.), ως μέλος, με αναπληρωτή τον Βασίλειο Παναγιωτίδη, Διευθυντή της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών (Ε.Ε.Τ.).

14. Την Μαρία Στάντζου, υπάλληλο με βαθμό Β’ του κλάδου ΠΕ Εφοριακών, Προϊσταμένη του Τμήματος Ε’ της Διεύθυνσης Ελέγχων της Γενικής Διεύθυνσης Φορολογικής Διοίκησης της Γ.Γ.Δ.Ε., ως μέλος.

15. Τον Αθανάσιο Σαφαρή, υπάλληλο με βαθμό Β’ του κλάδου ΠΕ Εφοριακών, που υπηρετεί στη Διεύθυνση Εφαρμογής Άμεσης Φορολογίας της Γενικής Διεύθυνσης Φορολογικής Διοίκησης, ως μέλος.

16. Τον Γεώργιο Αραμπατζάκη, υπάλληλο με βαθμό Ε’ του κλάδου ΠΕ Εφοριακών, που υπηρετεί στο Γραφείο Υποστήριξης του Προϊσταμένου της Γενικής Διεύθυνσης Φορολογικής Διοίκησης, ως μέλος. Ο Γεώργιος Πάσχας, Διευθυντής της Διευθύνσεως Επιθεώρησης Εποπτευόμενων Εταιρειών της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), ορίζεται ως αρμόδιος για την διευκόλυνση της συνεργασίας μεταξύ των δύο άμεσα εμπλεκόμενων μερών, δηλαδή μεταξύ του Σ.Δ.Ο.Ε. και των εκπροσώπων των τραπεζών.

capital.gr