22.8 C
Chania
Wednesday, September 18, 2024

Και οι αγρότες ενάντια στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών και πυλώνων στον Αποκόρωνα

Ημερομηνία:

Η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Χανίων καλεί σε κινητοποίηση την Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου στις 10 π.μ στον κόμβο των Μουρνιών, διαμαρτυρόμενη για το σχεδιαζόμενο έργο της ΑΔΜΗΕ Α.Ε για την ηλεκτρική διασύνδεση Χανιά-Δαμάστα.

Οι αγρότες και κτηνοτρόφοι του νομού αντιτίθενται στην εγκατάσταση τεράστιων πυλώνων που θα διασχίσουν τον ημιορεινό Αποκόρωνα, υποστηρίζοντας ότι το έργο θα προκαλέσει ανυπολόγιστες περιβαλλοντικές επιπτώσεις και θα υποβαθμίσει την ποιότητα ζωής των κατοίκων. Επιπλέον, εκφράζουν ανησυχίες για τις επιπτώσεις στην υγεία από την ακτινοβολία των πυλώνων και τονίζουν ότι το έργο δεν θα ωφελήσει τους καταναλωτές, αλλά θα εξυπηρετήσει μόνο τα συμφέροντα των εταιρειών ενέργειας.

Οι αγρότες ζητούν την απόρριψη του σχεδιασμού και προτείνουν εναλλακτικές λύσεις, όπως την υπογειοποίηση των καλωδίων. Επιπλέον, διεκδικούν τη μείωση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος για τα νοικοκυριά και τους αγρότες, καθώς και την κατάργηση των πράσινων ταрифών.

Η κινητοποίηση των αγροτών αποτελεί μια έντονη αντίδραση στην πολιτική της κυβέρνησης που δίνει προτεραιότητα στα συμφέροντα των εταιρειών ενέργειας, αγνοώντας τις επιπτώσεις στα τοπικά κοινά και στο περιβάλλον.

Πιο αναλυτικά, σε σχετικό κείμενο αναφέρεται ότι:

ΟΛΟΙ την Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου στις 10 π.μ στον κόμβο των Μουρνιών

H Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ν.Χανίων συμμετέχει στην Πρωτοβουλία Αποκόρωνα ενάντια στους Πυλώνες και στις Ανεμογεννήτριες, συντονιζόμαστε με δεκάδες φορείς όλου του Νομού Χανίων. Αντιστεκόμασε απέναντι στο σχεδιαζόμενο έργο της ΑΔΜΗΕ Α.Ε για την ηλεκτρική διασύνδεση Χανιά- Δαμάστας. Στηρίζουμε  την κινητοποίηση που οργανώνεται την Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου στις 10 π.μ στον κόμβο των Μουρνιών και καλούμε τους αγρότες και κτηνοτρόφους όλου του Νομού να έρθουν μαζικά με τα αγροτικά μας αυτοκίνητα.

Η ηλεκτρική διασύνδεση  μεταφοράς υψηλής τάσης Χανιά-Δαμάστα 150 kV, προβλέπει την εγκατάσταση τεράστιων πυλώνων (400τμ βάση, 33μ ύψος), που  θα διασχίσει όλο τον ημιορεινό Αποκόρωνα, περνώντας μέσα από προστατευμένες περιοχές, δίπλα σε οικισμούς. Είναι φανερό ότι το έργο θα επηρρεάσει το περιβάλλον, θα αλλάξει η φυσιογνωμία μιας περιοχής τεράστιου φυσικού πλούτου. Αρκετές επαγγελματικές οικονομικές δραστηριότητες των κατοίκων των χωριών της ρίζας θα περιέλθουν σε οικονομικό μαρασμό, όπως είναι η κτηνοτροφία, η μελισσοκομία, η χρήση της γεωργικής γης σε αμπέλια, ελιές και άλλες καλλιέργειες.  Ταυτόχρονα κανείς δεν απαντάει τί επιπτώσεις θα έχει η ακτινοβολία που θα εκπέμπεται ,στην Υγεία των κατοίκων της περιοχής.  Το συγκεκριμένο έργο δεν θα εξασφαλίσει φτηνή ενέργεια για τα λαϊκά στρώματα της περιοχής , αντίθετα θα ικανοποιήσει τις ανάγκες των “πράσινων” επενδυτών που περιμένουν στην σειρά για μεγαλύτερα κέρδη. Αποτελεί πρόκληση να ακούμε να μιλάνε για την ενεργειακή αναβάθμιση του νησιού, για την μετατροπή της Κρήτης σε ενεργειακό κόμβο , την ίδια στιγμή που το ρεύμα πωλείται σαν πανάκριβο εμπόρευμα, με συνέπεια εκατοντάδες οικογένειες να μην μπορούν να ανταποκριθούν στην πληρωμή των λογαριασμών, να ζουν με τον φόβο της διακοπής. Βλέπουμε το κράτος να εμφανίζεται πολύ αποτελεσματικό όταν είναι να ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις των επιχειρηματικών ομίλων της Ενέργειας που παρουσιάζουν τεράστια αύξηση στα κέρδη τους. Αντίθετα εμφανίζεται αναποτελεσματικό όταν είναι να προστατευθεί το εισόδημα μας, να μειωθεί το αγροτικό ρεύμα ώστε να μπορούμε να μείνουμε στα χωριά μας και να καλλιεργήσουμε τα χωράφια μας.

Η κυβέρνηση μπροστά στις διεκδικήσεις των βιοπαλαιστών αγροτών που όλο το προηγούμενο διάστημα βγήκαν στα μπλόκα του αγώνα, επικαλέστηκε ότι το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να ξύσει τον πάτο του βαρελιού. Οι εξελίξεις δείχνουν όμως που πάει ο αφρός…. Τα χρήματα βρίσκονται όταν είναι να χρηματοδοτηθούν οι επενδύσεις των λίγων.

Μάλιστα όταν ολόκληρη η κοινωνία απαιτεί να προστατευθεί το περιβάλλον, η υγεία των κατοίκων,  ο ίδιος ο τόπος που ζούμε και καλλιεργούμε από γενιά σε γενιά, μπαίνει σε προτεραιότητα το κόστος και το σφιχτό χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης του έργου.Καλούμε τους Αγροτικούς Συλλόγους, τα μέλη μας , όλο τον Αποκορωνιώτικο λαό και τους φορείς του να ορθώσουν τείχος αντίστασης  στην ορμητική επίθεση των Μονοπωλίων Ενέργειας στον τόπο μας. Αν νομίζουν ότι θα δεχτούμε να πληρώνουμε πανάκριβο ρεύμα και ο τόπος μας να μετατραπεί σε νταμάρι είναι βαθιά γελασμένοι!

  • Όχι στους πυλώνες του ΑΔΜΗΕ και στις Ανεμογεννήτριες στα βουνά του Αποκόρωνα και των Σφακίων!
  • Nα μην προχωρήσει η σχεδιαζόμενη γραμμή μεταφοράς και να σχεδιαστεί η υλοποίηση με υπογειοποίηση ή άλλους τρόπους όπως προτείνουν επιστημονικοί φορείς.
  • Ρεύμα κοινωνικό αγαθό για όλους και όχι πανάκριβο εμπόρευμα.
  • Κατάργηση του Χρηματιστηρίου της Ενέργειας.
  • Γεναία μείωση στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος για τα λαϊκά στρώματα και πλαφόν στο αγροτικό ρεύμα στα 7 λεπτά /kWh.
  • Καμία διακοπή ρεύματος σε οικογένειες που δεν έχουν να πληρώσουν.
  • Κατάργηση των πράσινων χαρατσιών στους λογαριασμούς του ρεύματος.

 

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Euronews για δημογραφικό: Η Ελλάδα αντιμετωπίζει ανησυχητική πληθυσμιακή κατάρρευση

Άδεια χωριά, απογοητευμένοι νέοι εργαζόμενοι και κυβερνητικοί αξιωματούχοι που...

ΝΔ: 11 βουλευτές κατά κυβέρνησης για τα κόκκινα δάνεια – Zητούν αλλαγή πολιτικής

Ξέσπασε «αντάρτικο» στη Νέα Δημοκρατία, καθώς 11 «γαλάζιοι» βουλευτές...

Καλώδιο: Πρώτο “ναι” της Κύπρου για την ηλεκτρική διασύνδεση με την Κρήτη

Πράσινο φως άναψε το Υπουργικό Συμβούλιο της Κύπρου στην...