18.8 C
Chania
Thursday, April 25, 2024

Κακά νέα: “Πέρα για πέρα αληθινό” υβρίδιο Δέλτα και Όμικρον αναγνωρίστηκε για πρώτη φορά

Ημερομηνία:

Σύμφωνα με την αγγλική εφημερίδα Independent μία νέα μετάλλαξη του κορωνοϊού η οποία συνδυάζει την Όμικρον με τη Δέλτα είναι “πέρα για πέρα αληθινή”, λένε επιστήμονες.

Νωρίτερα φέτος, ανησυχία είχε δημιουργηθεί όταν καθηγητής σε εργαστήριο στην Κύπρο υποστήριξε ότι βρήκε αποδείξει ότι συνέβη ένα περιστατικό σύνδεσης της Δέλτα μεταλλαξης με την Όμικρον, όταν και οι δύο μεταλλάξεις κτύπησαν ταυτόχρονα έναν ασθενή και αντάλλαξαν γενετικά στοιχεία για να δημιουργήσουν μια νέα παραλλαγή, αλλά οι ειδικοί διαπίστωσαν ότι τα ευρήματα ήταν λανθασμένα.

Τώρα όμως, ιολόγοι του Ινστιτούτου Παστέρ στο Παρίσι ανάλυσαν το γονιδίωμα μίας αυθεντικής μετάλλαξης “Δέλτακρον”, που ανιχνεύθηκε σε διάφορες περιοχές της Γαλλίας και φαίνεται ότι κυκλοφορεί από νωρίς τον Γενάρη.

“Αυτή εδώ είναι αυθεντική” λέει ο Άρης Κατζουράκης, καθηγητής εξελικτικής βιολογίας και παλαιο-ιολόγος στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. “Αυτήν πρέπει να την προσέξουμε”.

Ιοί με παρόμοιο προφίλ όπως η μετάλλαξη Δέλτακρον που ανιχνεύθηκε στη Γαλλία έχουν επίσης βρεθεί στη Δανία και την Ολλανδία αλλα δεν έχει διαπιστωθεί ακόμα αν αυτές οι διασταυρώσεις έχουν προκύψει από τον ίδιο πρόγονο.

“Αν και δεν έχει γίνει ακόμα η κυρίαρχη μετάλλαξη, αυτό μπορεί να μην έχει συμβεί ακόμα εξαιτίας του αριθμού των αρχικών μολύνσεων”, λέει ο Δρ. Stephen Griffin, ιολόγο του Πανεπιστημίου του Leeds.

Η “ραχοκοκαλιά” της Δέλτακρον προέρχεται από τη μετάλλαξη Δέλτα όμως η πρωτεϊνη ακίδα, που επιτρέπει στον ιό να εισέρχεται στα ανθρώπινα κύτταρα προέρχεται από την Όμικρον.

“Υπάρχουν πολλά σενάρια για το τι ακριβώς σημαίνει για τους ανθρώπους που μολύνονται καθώς ο συνδυασμός που προκύπτει μπορεί να δημιουργεί διαφορετικά συμπτώματα σε σχέση με τη Δέλτα ή την Όμικρον”, λέει ο δρ. Griffin.

Δεν υπάρχουν ακομα αρκετά στοιχεια για το αν η Δέλτακρον εί περισσότερο μολυσματική ή θανατηφόρα αλλά το γεγονός ότι επιμένει και πολλαπλασιάζεται παρά την παρουσία της Όμικρον σημαίνει ότι πρέπει να έχει υψηλό ποσοστό μεταδοτικότητας.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στρατόπεδο Μαρκοπούλου: Ένας χρόνος μετά

Η Πρωτοβουλία Χανιωτών για το Στρατόπεδο Μαρκοπούλου με ανακοίνωσή...

Οι Κρητικοί υποψήφιοι ευρωβουλευτές του ΜέΡΑ25

Παρουσιάστηκε χθες στην πλήρη του σύνθεση το ευρωψηφοδέλτιο μάχης...

Κασσελάκης: Δε μας αφορούν οι νεοναζί ψηφοφόροι

Ο Στέφανος Κασσελάκης πέρασε στην αντεπίθεση για το σχόλιο του Νίκου Ρωμανού, ο...