20.8 C
Chania
Thursday, April 18, 2024

Καλύπτει τον Ραντερμάχερ (Διευθυντή της Eurostat) η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τις προκλητικές δηλώσεις του κατά της ελληνικής δικαιοσύνης

Ημερομηνία:

Απάντηση Κομισιόν σε Νίκο Χουντή.

Κάλυψη στον Διευθυντή της Eurostat, κ. Ραντερμάχερ, για τις προκλητικές δηλώσεις του κατά της ελληνικής δικαιοσύνης που ερευνά το σκάνδαλο της ΕΛΣΤΑΤ, προσφέρει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μετά από απάντηση του Επιτρόπου, κ. Σεμέτα, στον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκο Χουντή.Πιο συγκεκριμένα, ο Νίκος Χουντής στην ερώτησή του,

α) ζητούσε εξηγήσεις από την Κομισιόν για τις προκλητικές δηλώσεις του στελέχους της και Διευθυντή της Eurostat, κ. Ραντερμάχερ, που σε συνέντευξη του σε βελγική εφημερίδα «χαρακτήρισε ως ‘κόλαση του Δάντη’ τις δικαστικές έρευνες που διεξάγονται από την ελληνική δικαιοσύνη σε βάρος του προέδρου της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), κ. Γεωργίου, για το σκάνδαλο της παραποίησης των ελληνικών στατιστικών στοιχείων». Ο Νίκος Χουντής στην ερώτησή του κατηγορούσε τον κ. Ραντερμάχερ ότι με τις δηλώσεις του παρενέβαινε στο έργο της ελληνικής δικαιοσύνης.

β) ζητούσε από την Κομισιόν ενημέρωση σχετικά με τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί από την Επιτροπή «στην περίπτωση που κληθεί ο κ. Radermacher, ή άλλος υπάλληλός της (Κομισιόν), να καταθέσει στις ανακριτικές και δικαστικές ελληνικές αρχές για την υπόθεση της παραποίησης των στατιστικών στοιχείων».

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην απάντησή της στο πρώτο ερώτημα φαίνεται να καλύπτει πλήρως τον κ. Ραντερμάχερ λέγοντας ότι η «Επιτροπή δεν θεωρεί ότι η συνέντευξη του κ. Radermacher συνιστά  παρέμβαση στο ελληνικό δικαστικό σύστημα», σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι «τα στοιχεία που αναφέρονται και οι απόψεις που εκφράζονται στην εν λόγω συνέντευξη δεν υπαγορεύουν ούτε περιορίζουν τις ενέργειες που θα αποφασιστούν από τις ελληνικές δικαστικές αρχές στις διαδικασίες που εκκρεμούν ενώπιόν τους».

Στην απάντησή της στο δεύτερο ερώτημα, σχετικά με την κλήση στελεχών της Κομισιόν από την ελληνική δικαιοσύνη, η Κομισιόν πατάει πάνω στο προηγούμενο που είχε αφήσει η εξεταστική επιτροπή της Βουλής του 2012 για το σκάνδαλο της ΕΛΣΤΑΤ, όπου επέτρεψε στον κ. Ρεντερμάχερ να αποστείλει μονάχα μια γραπτή αναφορά, και δηλώνει ότι:

«Όλες οι δεόντως αιτιολογημένες προσκλήσεις που απευθύνονται σε υπάλληλο της Επιτροπής για να εμφανιστεί σε εθνικούς φορείς όσον αφορά την επαγγελματική δραστηριότητά του/της, είτε είναι δικαστικές αρχές είτε κοινοβουλευτικές επιτροπές διερεύνησης, αντιμετωπίζονται σε περιπτωσιολογική βάση, σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις του κανονισμού υπηρεσιακής κατάστασης. Η Επιτροπή δεσμεύεται να συμβάλλει εποικοδομητικά στην αποσαφήνιση των γεγονότων των ζητημάτων που εξετάζονται από αυτές τις αρχές και επιτροπές. Η συνεργασία αυτή μπορεί να λάβει διάφορες μορφές ύστερα από συζήτηση με το μέλος που απευθύνει την πρόσκληση. Η προσέγγιση αυτή εφαρμόστηκε επίσης το 2012 στην πρόσκληση που στάλθηκε στον κ. Radermacher από την εξεταστική επιτροπή του ελληνικού κοινοβουλίου που εξετάζει τις αμφιβολίες σχετικά με τα στοιχεία του ελληνικού ελλείμματος του 2009. Σε συμφωνία με την επιτροπή, ο κ. Radermacher παρείχε λεπτομερείς γραπτές απαντήσεις σε όλες τις ερωτήσεις που υποβλήθηκαν».

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αιχμηρός Γιώργος Τσίπρας για Κασσελάκη: «Θαύματα η αριστερά δεν είχε ποτέ στον πολιτικό της λόγο»

Η αναφορά του πρόέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανου Κασσελάκη, σε περιστατικό κατά τη διάρκεια της...

Κίσσαμος: “Πλούτος Παγκόσμιας Κληρονομιάς που χάνεται στους πέντε ανέμους”

Παρέμβαση για την προστασία, διάσωση και περαιτέρω ανάδειξη των ...

Αφιέρωμα στον Καβάφη και μουσική βραδιά στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων

Ένα σημαντικό αφιέρωμα στον ποιητή Κ. Καβάφη, παρουσίαση νέων...