Απάντηση Κομισιόν σε Νίκο Χουντή.
Κάλυψη στον Διευθυντή της Eurostat, κ. Ραντερμάχερ, για τις προκλητικές δηλώσεις του κατά της ελληνικής δικαιοσύνης που ερευνά το σκάνδαλο της ΕΛΣΤΑΤ, προσφέρει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μετά από απάντηση του Επιτρόπου, κ. Σεμέτα, στον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκο Χουντή.Πιο συγκεκριμένα, ο Νίκος Χουντής στην ερώτησή του,
α) ζητούσε εξηγήσεις από την Κομισιόν για τις προκλητικές δηλώσεις του στελέχους της και Διευθυντή της Eurostat, κ. Ραντερμάχερ, που σε συνέντευξη του σε βελγική εφημερίδα «χαρακτήρισε ως ‘κόλαση του Δάντη’ τις δικαστικές έρευνες που διεξάγονται από την ελληνική δικαιοσύνη σε βάρος του προέδρου της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), κ. Γεωργίου, για το σκάνδαλο της παραποίησης των ελληνικών στατιστικών στοιχείων». Ο Νίκος Χουντής στην ερώτησή του κατηγορούσε τον κ. Ραντερμάχερ ότι με τις δηλώσεις του παρενέβαινε στο έργο της ελληνικής δικαιοσύνης.
β) ζητούσε από την Κομισιόν ενημέρωση σχετικά με τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί από την Επιτροπή «στην περίπτωση που κληθεί ο κ. Radermacher, ή άλλος υπάλληλός της (Κομισιόν), να καταθέσει στις ανακριτικές και δικαστικές ελληνικές αρχές για την υπόθεση της παραποίησης των στατιστικών στοιχείων».
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην απάντησή της στο πρώτο ερώτημα φαίνεται να καλύπτει πλήρως τον κ. Ραντερμάχερ λέγοντας ότι η «Επιτροπή δεν θεωρεί ότι η συνέντευξη του κ. Radermacher συνιστά παρέμβαση στο ελληνικό δικαστικό σύστημα», σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι «τα στοιχεία που αναφέρονται και οι απόψεις που εκφράζονται στην εν λόγω συνέντευξη δεν υπαγορεύουν ούτε περιορίζουν τις ενέργειες που θα αποφασιστούν από τις ελληνικές δικαστικές αρχές στις διαδικασίες που εκκρεμούν ενώπιόν τους».
Στην απάντησή της στο δεύτερο ερώτημα, σχετικά με την κλήση στελεχών της Κομισιόν από την ελληνική δικαιοσύνη, η Κομισιόν πατάει πάνω στο προηγούμενο που είχε αφήσει η εξεταστική επιτροπή της Βουλής του 2012 για το σκάνδαλο της ΕΛΣΤΑΤ, όπου επέτρεψε στον κ. Ρεντερμάχερ να αποστείλει μονάχα μια γραπτή αναφορά, και δηλώνει ότι:
«Όλες οι δεόντως αιτιολογημένες προσκλήσεις που απευθύνονται σε υπάλληλο της Επιτροπής για να εμφανιστεί σε εθνικούς φορείς όσον αφορά την επαγγελματική δραστηριότητά του/της, είτε είναι δικαστικές αρχές είτε κοινοβουλευτικές επιτροπές διερεύνησης, αντιμετωπίζονται σε περιπτωσιολογική βάση, σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις του κανονισμού υπηρεσιακής κατάστασης. Η Επιτροπή δεσμεύεται να συμβάλλει εποικοδομητικά στην αποσαφήνιση των γεγονότων των ζητημάτων που εξετάζονται από αυτές τις αρχές και επιτροπές. Η συνεργασία αυτή μπορεί να λάβει διάφορες μορφές ύστερα από συζήτηση με το μέλος που απευθύνει την πρόσκληση. Η προσέγγιση αυτή εφαρμόστηκε επίσης το 2012 στην πρόσκληση που στάλθηκε στον κ. Radermacher από την εξεταστική επιτροπή του ελληνικού κοινοβουλίου που εξετάζει τις αμφιβολίες σχετικά με τα στοιχεία του ελληνικού ελλείμματος του 2009. Σε συμφωνία με την επιτροπή, ο κ. Radermacher παρείχε λεπτομερείς γραπτές απαντήσεις σε όλες τις ερωτήσεις που υποβλήθηκαν».
Τα στοιχεία που παρουσιάζει το Sky News δείχνουν ότι μέσα σε δύο χρόνια σημειώθηκε αύξηση 21% στις…
«Αυτοί οι δύο κατηγορούμενοι δημιούργησαν πραγματικά ένα σπίτι φρίκης και έθεσαν τις εξαιρετικά σκοτεινές επιθυμίες…
Σε όλο τον κόσμο το πλαστικό χρήμα κερδίζει έδαφος. Οι κάρτες και οι εφαρμογές στα κινητά…
Ελπίδα για το πολύπαθο Εθνικό Σύστημα Υγείας εξακολουθεί να δίνει το έμψυχο δυναμικό του, που…
Στις 20 Ιανουαρίου 2025 θα πραγματοποιηθεί η δίκη των δύο ψαράδων που κατηγορούνται για τη…
Είπαμε, να γιορτάσουμε τα Χριστούγεννα, να περάσουμε καλά, να κάνουμε και χαβαλέ, αλλά κάποιοι το…
This website uses cookies.