21.8 C
Chania
Wednesday, April 24, 2024

Καμίλα Βαλίεβα: Ελεύθερη να ξαναγωνιστεί η Ρωσίδα στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες όμως η ΔΟΕ δεν θα κάνει απονομή αν πάρει μετάλλιο λόγω αντιδράσεων των ΗΠΑ

Ημερομηνία:

Ελεύθερη να συνεχίζει κανονικά την αγωνιστική της παρουσία στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου, είναι η Καμίλα Βαλίεβα.

Το Αθλητικό Διαιτητικό Δικαστήριο (CAS), χωρίς να αποφανθεί επί της ουσίας της υπόθεσης, επιβεβαίωσε την άρση της προσωρινής αναστολής της 15χρονης Ρωσίδας Ολυμπιονίκη, που αποφάσισε την περασμένη Τετάρτη η ρωσική υπηρεσία αντιντόπινγκ (Rusada).

«Η αποτροπή της αθλήτριας από το να αγωνισθεί στους Ολυμπιακούς Αγώνες θα της προκαλούσε ανεπανόρθωτη ζημιά», επεσήμαναν οι τρεις διαιτητές, παρ’ όλο που το νεαρό της ηλικίας της (σ.σ. κάτω των 16 ετών) συνεπάγεται συγκεκριμένους κανόνες αποδείξεων και ελαφρύτερες ποινές.

Κατά συνέπεια, το «κορίτσι-θαύμα» του καλλιτεχνικού πατινάζ, καθώς είναι η μοναδική αθλήτρια που ολοκλήρωσε τετραπλή εναέρια περιστροφή εντυπωσιάζοντας κριτές και θεατές, μπορεί να διεκδικήσει το χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο και στο ατομικό, που αρχίζει αύριο 15 Φεβρουαρίου.

Η Βαλίεβα ενημερώθηκε μόλις την περασμένη Τρίτη, μετά την κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου στο ομαδικό από την Ρωσία, ότι βρέθηκε «θετική» σε χρήση απαγορευμένης ουσίας, μετά από σχετικό έλεγχο, που πραγματοποίησε η Rusada στις 25 Δεκεμβρίου στην Αγία Πετρούπολη, κατά την διάρκεια του ρωσικού πρωταθλήματος.

Αυτή η «όψιμη ειδοποίηση», από το εργαστήριο της Στοκχόλμης που είναι υπεύθυνο για την ανάλυση, «εμπόδισε την αθλήτρια από το να αντιδράσει» παρ’ όλο που δεν είχε καμία σχέση με αυτό, εξήγησε μιλώντας στον Τύπο, ο Μάθιου Ριμπ, γενικός διευθυντής του CAS και πρόσθεσε: «Εάν οι διαδικασίες είχαν διευθετηθεί σε 10 ημέρες ως συνήθως, δεν θα ήμουν εδώ».

Η επίμαχη ουσία, είναι η τριμεταζιδίνη, που χρησιμοποιείται για την θεραπεία της στηθάγχης και έχει απαγορευθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Αντιντόπινγκ (WADA) από το 2014, επειδή προάγει την κυκλοφορία του αίματος.

Η γνωστοποίηση της υπόθεσης Βαλίεβα, καθυστέρησε την τελετή απονομής των μεταλλίων για το ομαδικό, που «μάλλον δεν θα γίνει» πριν από το τέλος των Ολυμπιακών Αγώνων, όπως ανακοίνωσε σήμερα (14/2) ο εκπρόσωπος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής.

Το όλο ζήτημα, άρχισε στις αρχές της περασμένης εβδομάδας, όταν η ΔΟΕ ανακοίνωσε ότι η τελετή μεταλλίων στο ομαδικό, όπου επικράτησε η Ρωσία, αναβλήθηκε για «νομικούς» λόγους.

Στην συνέχεια, ο ρωσικός Τύπος, αποκάλυψε το θετικό δείγμα της Βαλίεβα, που επιβεβαιώθηκε την Παρασκευή και από την ITA, το όργανο που είναι υπεύθυνο για το πρόγραμμα αντιντόπινγκ των Ολυμπιακών Αγώνων.

Η ΔΟΕ δεν θα κάνει απονομή αν πάρει μετάλλιο η Βαλίεβα στο ατομικό

Το CAS επέτρεψε στην Ρωσίδα να αγωνιστεί κανονικά αύριο στο Πεκίνο και το ατομικό πρόγραμμα στο καλλιτεχνικό πατινάζ, παρά το γεγονός ότι βρέθηκε θετική σε έλεγχο ντόπινγκ τα Χριστούγεννα.

Αποδέχτηκε πως το εργαστήριο της Στοκχόλμης ευθύνεται που δεν ενημέρωσε έγκαιρα την 15χρονη αθλήτρια και την Ρωσική Ολυμπιακή Επιτροπή, καθώς είχε ήδη αγωνιστεί στο ομαδικό, κατακτώντας την πρώτη θέση.

Το ότι θα αγωνιστεί όμως αύριο δε σημαίνει πως κλείνει και η υπόθεση. Η ΔΟΕ ανακοίνωσε ήδη πως ακόμη κι αν πάρει μετάλλιο (που είναι και το πιθανότερο) η Βαλίεβα στο ατομικό, δεν θα πραγματοποιήσει απονομή μεταλλίων μέχρι το τέλος της διοργάνωσης!

"google ad"

Η Βαλίεβα κέρδισε το δικαίωμα της συμμετοχής στο CAS, όχι όμως και την υπόθεση ντόπινγκ η οποία θα εκδικαστεί μετά τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς.

Ετσι, η ΔΟΕ θα περιμένει την έκβαση και από αυτή την δικαστική διαμάχη για να ξεκαθαρίσει το τοπίο με το που θα πάνε τα μετάλλια τόσο στο ατομικό, όσο και στο ομαδικό όπου η Ρωσία κέρδισε την πρώτη θέση με την Βαλίεβα στην σύνθεσή της.

Οι αντιδράσεις ήρθαν από την Ολυμπιακή Επιτροπή των ΗΠΑ που έκανε λόγο για «ένα ακόμη κεφάλαιο στην συστημική και διάχυτη διάθεση της Ρωσίας να αγνοήσει τον καθαρό αθλητισμό», ενώ και ο WADA τα έβαλε με την Ρωσική Επιτροπή Αντιντόπινγκ, αναφέροντας πως δεν έβαλε ως προτεραιότητα το δείγμα της Βαλίεβα με αποτέλεσμα να της επιτρέψει να αγωνιστεί στο Πεκίνο, δίχως να έχουν πρώτα τα αποτελέσματα στα χέρια τους.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Δήμος Κισάμου: Στήριξη στον Δημήτρη Ανθούση

Η Δημοτική Επιτροπή του Δήμου Κισάμου κατά την τακτική...

Τα νέα μέτρα για τη σχολική βία είναι η καταδίκη των παιδιών

Κατά την Ελληνική Αστυνομία, η βία, η εγκληματικότητα με ανήλικα θύματα ληστείας,...

Κομισιόν: Η Ελλάδα να διασφαλίσει το αδόμητο 100 μέτρων στον αιγιαλό

Την απάντησή του, εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, απέστειλε...