15.8 C
Chania
Friday, April 19, 2024

“Καμπανάκι κινδύνου” για την Παιδοψυχιατρική Κλινική του ΠΑΓΝΗ

Ημερομηνία:

Σοβαρό πρόβλημα θα αντιμετωπίσει, τον επόμενο μήνα η Παιδοψυχιατρική κλινική του ΠΑΓΝΗ, σύμφωνα με το Σωματείο εργαζομένων στο νοσηλευτικό ίδρυμα, καθώς δεν θα είναι εφικτή η κάλυψη των εφημεριών από παιδοψυχίατρο!

Όπως επισημαίνει το Σωματείο σε ανακοίνωσή του:

“Προδιαγεγραμμένη πορεία με ηθικούς αυτουργούς τη διοίκηση, την 7η ΥΠΕ και την κυβέρνηση, ακολουθεί η Παιδοψυχιατρική κλινική του ΠΑΓΝΗ που από τον επόμενο μήνα  δεν θα μπορεί να καλυφτεί εφημεριακά από παιδοψυχίατρο!

Από το Σεπτέμβριο του προηγούμενου έτους, με την παραίτηση του ενός εκ των τριών παιδοψυχιάτρων της κλινικής λόγω της εντατικοποίησης και της υποβάθμισης της Παιδοψυχιατρικής κλινικής  και γενικότερα των δομών ψυχικής υγείας παιδιών και εφήβων στην Κρήτη, οι δύο γιατροί που παρέμειναν κάνουν 15 εφημερίες ο καθένας, χωρίς να πληρώνονται το σύνολό τους! Φυσικά κάτω από αυτές τις συνθήκες είναι αδύνατον να λαμβάνουν τα ρεπό που δικαιούνται, τις άδειές τους, δεν μπορούν ούτε να αρρωστήσουν.

Ταυτόχρονα, το αυτονόητο αίτημά τους που στηρίχτηκε από την πρώτη στιγμή και από το σωματείο για άμεση προκήρυξη όλων των κενών θέσεων παιδοψυχιάτρων με κίνητρα, αντιμετωπίστηκε με διάθεση «παζαρέματος» από διοίκηση και 7ης ΥΠΕ οι οποίες υποσχέθηκαν την προκήρυξη 2 θέσεων επικουρικών παιδοψυχιάτρων για να λυθεί άλλη μια φορά με μπαλώματα ένα πρόβλημα μόνιμο και διαχρονικό! Μέχρι και σήμερα όμως, 6 μήνες μετά, δεν έχει προκηρυχθεί ούτε μια θέση, ούτε έχει βρεθεί τρόπος να πληρώνονται οι γιατροί τις επιπλέον εφημερίες που έχουν καλύψει με αυτοθυσία όλο αυτό το διάστημα!

Φυσικά η κατάσταση αυτή δεν είναι καινούρια, είναι το αποτέλεσμα της συνεχούς υποβάθμισης μιας τόσο πολύτιμης για κλινικής, όπως και του εμπαιγμού από μεριάς όλων των κυβερνήσεων και ΥΠΕ περί «ενίσχυσης της ψυχικής υγείας στην Κρήτη».  Ενδεικτικά, στις 16/6/22 είχε κλείσει ξανά η κλινική με αίτημα τη λύση του εφημεριακού προβλήματος αφού ήδη πριν την παραίτηση, το πρόγραμμα των εφημεριών έβγαινε με δυσκολία κάθε μήνα, αλλά και για τα άλλα μείζονα προβλήματα τις κλινικής όπως είναι οι απαράδεκτοι και ανεπαρκείς χώροι, η στελέχωση της κλινικής με συμβασιούχους αλλά και η γενικότερη υποστελέχωση σε επίπεδο νοσοκομείου αλλά και πρωτοβάθμιων παιδοψυχιατρικών υπηρεσιών που οδηγεί εκατοντάδες οικογένειες να στρέφονται στον ιδιωτικό τομέα.

Παρά τις συνεχείς προειδοποιήσεις, επιστολές εκ μέρους του προσωπικού, ανακοινώσεις του σωματείου καμία λύση δεν έχει δοθεί μέχρι σήμερα. Μάλιστα σε ερώτηση που έγινε στη Βουλή τον Σεπτέμβριο του 2022 για το μέλλον της παιδοψυχιατρικής κλινικής η υφυπουργός Υγείας και υπεύθυνη για τα θέματα ψυχικής υγείας κα Ράπτη ισχυρίστηκε ότι δεν υπάρχει κανένα θέμα στελέχωσης της κλινικής, επικαλούμενη μάλιστα την πρόσληψη μίας αγροτικής ιατρού για να αποδείξει την ενίσχυση της κλινικής, την ίδια ώρα που οι ειδικευμένοι παιδοψυχίατροι εφημέρευαν μέρα παρά μέρα!

Το Σωματείο Εργαζομένων ΠαΓΝΗ, μαζί με τους εργαζόμενους της κλινικής, έχουν προειδοποιήσει πολλάκις για την απαράδεκτη και οριακή κατάσταση της κλινικής. Τεράστια ευθύνη φέρουν οι προηγούμενες κυβερνήσεις που ίδρυσαν μια κλινική με ημερομηνία λήξης αλλά και η τωρινή που συνέχισε την κοροϊδία των συμβάσεων, της υπερεφημέρευσης και της εντατικοποίησης σε έναν τόσο ευαίσθητο τομέα όπως η ψυχική υγεία παιδιών και εφήβων που απαιτεί εξειδίκευση, εμπειρία αλλά και σταθερή θεραπευτική σχέση και συνεχίζει σε αυτή τη ρότα επιχειρώντας να μπαλώσει τα κενά με επικουρικούς γιατρούς.

Αυτό είναι το αποτέλεσμα της πολιτικής που βλέπει την ψυχική υγεία ως επιπλέον κόστος και την αντιμετωπίζει μόνο πυροσβεστικά, καλύπτοντας μόνο τα απολύτως απαραίτητα και αυτά με οικονομικά κριτήρια και όχι με κριτήριο τις ανάγκες της ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης των ψυχικά πασχόντων.

Η Παιδοψυχιατρική κλινική κινδυνεύει να κλείσει αν δεν παρθούν άμεσα μέτρα για τη στελέχωσή της! Παραμένει ανοιχτή μόνο από το φιλότιμο του προσωπικού της, των γιατρών της που εργάζονται εδώ και 6 μήνες πάνω από τις δυνάμεις τους, προσπαθώντας να καλύψουν τις ολοένα και αυξανόμενες παιδοψυχιατρικές ανάγκες του νησιού.

Διεκδικούμε:

Να προκηρυχτούν ΑΜΕΣΑ το σύνολο των οργανικών θέσεων των γιατρών που παραμένουν κενές!

Η παιδοψυχιατρική να στελεχωθεί με μόνιμο και αποκλειστικής απασχόλησης προσωπικό όλων των ειδικοτήτων

Να αποζημιωθούν άμεσα οι χρωστούμενες εφημερίες των γιατρών της παιδοψυχιατρικής

"google ad"

Να λυθεί άμεσα το χωροταξικό πρόβλημα της κλινικής: επιστροφή των χώρων της Παιδοψυχιατρικής ώστε τα παιδιά να νοσηλεύονται με ασφάλεια!

Ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας με μόνιμες προσλήψεις σε Κέντρο Ψυχικής Υγείας, ΚοιΚεΨΥΠΕ και ΚΕΔΑΣΥ

Δημιουργία  ξενώνα βραχείας νοσηλείας και ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης για εφήβους”

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Εκδήλωση για τα 200 χρόνια από τη Σφαγή στο Λαφονήσι

Φέτος συμπληρώνονται διακόσια χρόνια από τη Σφαγή στο Λαφονήσι Κισσάμου, που έγινε από...

Κρήτη: Πειθαρχική δίωξη κατά αντιδημάρχου για παράνομες μεταδημοτεύσεις!

Βόμβα στην Αυτοδιοίκηση της Κρήτης ! Την Πειθαρχική δίωξη...