15.8 C
Chania
Friday, April 19, 2024

«Καμπανάκι» ECDC: Αυξημένος ο κίνδυνος νοσηλείας από τις τρεις μεταλλάξεις του κορωνοϊού

Ημερομηνία:

Αυξημένο κίνδυνο για νοσηλεία και εισαγωγή σε μονάδα εντατικής θεραπείας λόγω της COVID-19 διατρέχουν όσοι ασθενείς έχουν προσβληθεί από το βρετανικό, το νοτιοαφρικανικό ή το βραζιλιάνικο στέλεχος του SARS-CoV-2 σε σχέση με τους ασθενείς με το στέλεχος του ιού που ήταν έως και τουλάχιστον τις αρχές του 2021 το επικρατέστερο.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Καθημερινής, αυτό καταδεικνύει μελέτη που συντόνισε το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) σε συνεργασία με επτά χώρες της Ε.Ε. (Κύπρος, Εσθονία, Φινλανδία, Ιρλανδία, Ιταλία, Λουξεμβούργο και Πορτογαλία). Στο πλαίσιο της μελέτης αναλύθηκαν 19.995 περιπτώσεις των τριών μεταλλαγμένων στελεχών και 3.348 περιπτώσεις στελεχών που δεν συμπεριλαμβάνονται στα στελέχη μεταλλάξεων ειδικού ενδιαφέροντος (non VOC) και τα οποία είχαν ταυτοποιηθεί στις επτά χώρες από μέσα Σεπτεμβρίου 2020 έως μέσα Μαρτίου 2021.

Συγκρίνοντας τους ασθενείς που είχαν προσβληθεί από στελέχη non VOC, ο κίνδυνος για νοσηλεία για τους ασθενείς με το βρετανικό στέλεχος βρέθηκε να είναι 1,7 φορά μεγαλύτερος, στις περιπτώσεις του νοτιοαφρικανικού στελέχους 3,6 φορές μεγαλύτερος και στις περιπτώσεις του βραζιλιάνικου στελέχους 2,6 φορές υψηλότερος. Η μελέτη κατέδειξε επίσης και αυξημένο κίνδυνο εισαγωγής σε μονάδα εντατικής νοσηλείας για ασθενείς που είχαν προσβληθεί από τα τρία αυτά στελέχη. Ειδικότερα, μεταξύ των ατόμων που είχαν προσβληθεί από το βρετανικό στέλεχος χρειάστηκε νοσηλεία το 11% και εισαγωγή σε ΜΕΘ το 1,4%. Αντίστοιχα, το 19,3% των ατόμων με το νοτιοαφρικανικό στέλεχος νοσηλεύτηκε και το 2,3% εισήχθη σε ΜΕΘ. Για τα άτομα με το βραζιλιάνικο στέλεχος τα ποσοστά ήταν 20% και 2,1%, αντίστοιχα. Ασθενείς που είχαν προσβληθεί από άλλα στελέχη μη ειδικού ενδιαφέροντος χρειάστηκαν νοσηλεία σε απλές κλίνες σε ποσοστό 7,5% και σε ΜΕΘ σε ποσοστό 0,6%.

Από την περαιτέρω ανάλυση των δεδομένων προέκυψε ότι νεότεροι ασθενείς που είχαν προσβληθεί από το βρετανικό στέλεχος χρειάστηκαν νοσηλεία. Η διάμεση ηλικίας τους ήταν τα 65 έτη, όταν με τα άλλα VOC και non VOC η διάμεση ηλικία ήταν τα 75 έτη. Τα περιστατικά με το βρετανικό στέλεχος που αφορούσαν άτομα ηλικίας 20 έως 39 ετών και 40 έως 59 ετών είχαν, αντίστοιχα, 3 και 2,3 περισσότερες πιθανότητες να εισαχθούν για νοσηλεία σε σχέση με τους ασθενείς αντίστοιχης ηλικίας που είχαν προσβληθεί από στελέχη του SARS-CoV-2 μη ειδικού ενδιαφέροντος.

kathimerini.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Εκδήλωση για τα 200 χρόνια από τη Σφαγή στο Λαφονήσι

Φέτος συμπληρώνονται διακόσια χρόνια από τη Σφαγή στο Λαφονήσι Κισσάμου, που έγινε από...

Κρήτη: Πειθαρχική δίωξη κατά αντιδημάρχου για παράνομες μεταδημοτεύσεις!

Βόμβα στην Αυτοδιοίκηση της Κρήτης ! Την Πειθαρχική δίωξη...