17.8 C
Chania
Thursday, April 18, 2024

Κανονικά θα προχωρήσει ο διαγωνισμός για την παραχώρηση των 20 περιοχών σε Ιόνιο και Κρήτη

Ημερομηνία:

Κανονικά θα προχωρήσει ο διαγωνισμός για την παραχώρηση των 20 περιοχών σε Ιόνιο και Κρήτη παρά τις εισηγήσεις κάποιων εταιριών για νέα αναβολή, λόγω της συγκυρίας των χαμηλών τιμών του πετρελαίου και της πολιτικής αβεβαιότητας της χώρας. Αρμόδιες πηγές του ΥΠΕΚΑ δηλώνουν στην «Κ» ότι δεν εξετάζεται κανένα σενάριο αναβολής του διαγωνισμού που λήγει στις 14 Ιουλίου, ενώ εκτιμούν ότι οποιαδήποτε τέτοια εξέλιξη ένα μήνα πριν από την κατάθεση των δεσμευτικών προσφορών από τους ενδιαφερόμενους επενδυτές θα ήταν «προβληματική».

Αρμόδια στελέχη του ΥΠΕΚΑ που «τρέχουν» από την αρχή τον διαγωνισμό και είναι σε επαφή με την πετρελαϊκή αγορά, αναγνωρίζουν τις δυσκολίες της συγκυρίας των ιδιαίτερα χαμηλών τιμών του πετρελαίου, παράγοντας που αυξάνει σημαντικά το επιχειρηματικό ρίσκο σε περιοχές με μεγάλα βάθη όπως είναι αυτές του Ιονίου, εκτιμούν ωστόσο ότι μια αναβολή δεν θα άλλαζε τα δεδομένα, καθώς οι προβλέψεις αναφέρονται σε τιμές πετρελαίου των 60 δολαρίων το βαρέλι και για το 2016.

«Αυτοί που είναι να έρθουν θα έρθουν» αναφέρουν χαρακτηριστικά και δηλώνουν ότι σε αυτή τη συγκυρία ακόμη και μια προσφορά από μεγάλη εταιρεία θα αποτελέσει ικανοποιητικό αποτέλεσμα. Αισιοδοξία για την πορεία του διαγωνισμού εκφράζεται και από πλευράς των Ελληνικών Πετρελαίων τα οποία έχουν αγοράσει τα σεισμικά δεδομένα και σύμφωνα με πληροφορίες βρίσκονται πολύ κοντά στην υπογραφή συμφωνίας με μεγάλη πετρελαϊκή εταιρεία που διαθέτει εμπειρία σε μεγάλα βάθη.

Στον διαγωνισμό δεν θα συμμετάσχει η Energean Oil η οποία αυτή την περίοδο ρίχνει το βάρος στο νέο επενδυτικό πρόγραμμα του Πρίνου, επισπεύδοντας μάλιστα κατά ένα έτος τις προγραμματισμένες με βάση τη σύμβαση με το ελληνικό Δημόσιο για το 2016 σεισμικές γεωτρήσεις.

Η διοίκηση της εταιρείας ανακοίνωσε χθες ότι ξεκινάει το ερευνητικό πρόγραμμα τρισδιάστατων δεδομένων σε έκταση 400 τετραγωνικών χλμ. με στόχο την καλύτερη αξιολόγηση με τη νέα τεχνολογία κοιτασμάτων που έχουν ήδη εντοπισθεί αλλά και για την αύξηση της αποληψιμότητας του Πρίνου, η οποία σήμερα βρίσκεται στο 35%.

Τα εκτιμώμενα αποθέματα του Πρίνου ανέρχονται σε 300 εκατ. βαρέλια εκ των οποίων τα απολήψιμα από το 1981 μέχρι σήμερα είναι 110-115 εκατ. βαρέλια. Οι νέες έρευνες θα δώσουν τη δυνατότητα για την αποληψιμότητα επιπλέον 30 εκατ. βαρελιών. Στον Κόλπο της Καβάλας έχει καταφθάσει ήδη γεωτρύπανο της νορβηγικής εταιρείας Dolphin, ενώ στο ερευνητικό πρόγραμμα θα συμμετάσχουν και τα πλοία «Polar Marquis» και «Artemis Arctic».

Σχετικά με τη νέα επένδυση της εταιρείας, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Energean Oil & Gas κ. Μαθιός Ρήγας δήλωσε ότι «παρά τη γενικότερη αρνητική συγκυρία, η εταιρεία μας υλοποιεί ήδη ένα μεγάλο επενδυτικό πρόγραμμα στον Κόλπο της Καβάλας για την ανάπτυξη των βεβαιωμένων κοιτασμάτων 30 εκατ. βαρελιών πετρελαίου, που θα διασφαλίσουν τουλάχιστον για 15 χρόνια τη λειτουργία των πετρελαϊκών εγκαταστάσεων και την απασχόληση».

Ηδη, στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος, τόνισε ο κ. Ρήγας, «έχουν αγορασθεί το πλωτό γεωτρύπανο Energean Force, το υποστηρικτικό πλοίο Valiant Energy, έχουν δουλέψει στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη του Περάματος πάνω από 300 εργαζόμενοι και έχουν προσληφθεί τον τελευταίο μήνα πάνω από 50 εργαζόμενοι στην Καβάλα». Eκτός από την περιοχή του Πρίνου, η Εnergean έχει αναλάβει το κοίτασμα των Ιωαννίνων και του Κατακόλου.

kathimerini.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Εκδήλωση για τα 200 χρόνια από τη Σφαγή στο Λαφονήσι

Φέτος συμπληρώνονται διακόσια χρόνια από τη Σφαγή στο Λαφονήσι Κισσάμου, που έγινε από...

Κρήτη: Πειθαρχική δίωξη κατά αντιδημάρχου για παράνομες μεταδημοτεύσεις!

Βόμβα στην Αυτοδιοίκηση της Κρήτης ! Την Πειθαρχική δίωξη...