15.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Καρά Τεπέ: Καθυστερημένη απάντηση του υπ. Μετανάστευσης σε δημοσιεύματα για πιθανή παρουσία μολύβδου

Ημερομηνία:

Για κίνδυνο παρουσίας μολύβδου στους χώρους της δομής του Καρά Τεπέ έκανε λόγο σε εκτενές ρεπορτάζ τον Οκτώβρη το Al Jazeera, σημειώνοντας ότι οι πρόσφυγες που έχουν βρει επανειλημμένα σφαίρες στο σημείο ίσως διατρέχουν κίνδυνο δηλητηρίασης.

Σε αντίστοιχες καταγγελίες είχε προχωρήσει στις αρχές Δεκέμβρη και η ανθρωπιστική οργάνωση Human Rights Watch, ενώ δημοσίευμα για το θέμα φιλοξενούσε πριν δέκα ημέρες και ο ιστότοπος Open Democracy.

Απαντώντας με εμφανή καθυστέρηση, το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου αναφέρει ότι έχει προχωρήσει σε ανάλυση δειγμάτων από το έδαφος, σε ένα εκ των οποίων οι τιμές του μολύβδου όντως υπερέβαιναν τα επιτρεπτά όρια. Μετά την έρευνα, σύμφωνα πάντα με το Υπουργείο, στρώθηκε χώμα και χαλίκι στην περιοχή.

Όπως είναι γνωστό η νέα – προσωρινή δομή στην Καρά Τεπέ προέκυψε ως λύση σε μια επείγουσα ανάγκη, προκειμένου να προσφέρει στέγαση σε πλέον των 9000 τότε αιτούντων άσυλο/ μεταναστών που είχαν μείνει άστεγοι μετά τις πυρκαγιές στη Μόρια τον Σεπτέμβριο του 2020. Η δομή καταλαμβάνει μια περιοχή 341 στρεμμάτων εκ των οποίων μόλις τα 21 αποτελούν πρώην πεδίο βολής του Ελληνικού Στρατού.

Όπως σημειώνει το Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, «με δεδομένες τις επείγουσες συνθήκες κάτω από τις οποίες δημιουργήθηκε η δομή και την πρότερη χρήση τμήματος αυτής ως πεδίου βολής, ελήφθησαν προληπτικά μέτρα, ήδη από την αρχική φάση της εγκατάστασης:

1. Ανίχνευση για υπολείμματα βλημάτων από ειδική μονάδα του Ελληνικού Στρατού

2. Επιχωμάτωση του εδάφους σε ύψος 50 cm

3. Επικάλυψη του εδάφους με χαλίκι ύψους 20 cm

4. Αξιολόγηση της περιοχής από διεθνή επιτροπή ειδικών, η οποία συστάθηκε από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Υποστήριξης για το ‘Ασυλο (EASO)».

Στις 24 μάλιστα του περασμένου Νοεμβρίου όπως σημειώνει με ανακοίνωση του το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, «σε συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ανέθεσε το ζήτημα της αξιολόγησης του χώρου στην Ελληνική Αρχή Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΕΑΓΜΕ), έναν επιστημονικό φορέα με μακρόχρονη εμπειρία και ειδικό επιστημονικό προσωπικό στη διάθεση του. Και εν αναμονή των αποτελεσμάτων, το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου ήδη προέβη στην απομάκρυνση των εναπομενουσών στην περιοχή του πρώην πεδίου βολής σκηνών ως προληπτικό μέτρο».

Τα αποτελέσματα της έρευνας

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου «τα αποτελέσματα της ανάλυσης των δειγμάτων που ελήφθησαν από το έδαφος, η οποία διεξήχθη με βάση τα διεθνώς χρησιμοποιούμενα επιστημονικά πρωτόκολλα, εστάλησαν στο Υπουργείο μας στις 8.12.2020.

Συνελέγησαν 12 δείγματα, εκ των οποίων τα 11 βρίσκονταν σε χώρους του ΚΥΤ που φιλοξενούνται αιτούντες άσυλο και το 12ο από χώρο διοίκησης, εκτός οικιστικής χρήσης. Όλα τα δείγματα εντός οικιστικής περιμέτρου (δηλ. τα 11) είχαν δεδομένα συγκέντρωσης μόλυβδου κάτω από τα διεθνή όρια για οικιστική χρήση. Στο 12ο δείγμα εδάφους, που ελήφθη από σημείο εκτός οριοθετημένης (κατοικημένης) περιοχής, τα δεδομένα συγκέντρωσης μολύβδου ήταν πάνω από τα ανωτέρω αποδεκτά όρια.

"google ad"

Σε συνέχεια των αποτελεσμάτων της ανάλυσης, το Υπουργείο έλαβε περαιτέρω μέτρα. Ειδικότερα:

1. Περαιτέρω επιχωμάτωση της περιοχής με νέο χώμα ύψους 50 εκατοστών.

2. Περαιτέρω επικάλυψη της περιοχής με νέο χαλίκι ύψους 20 εκατοστών.

3. Κατασκευή τσιμεντένιας βάσης στις περιοχές διοίκησης, υποδοχής και καταγραφής ώστε να περιορίσει περαιτέρω τον όποιο δυνητικό κίνδυνο.

Με την ολοκλήρωση των κατασκευαστικών έργων που βρίσκονται αυτή τη στιγμή εν εξελίξει, θα διεξαχθεί εκ νέου έρευνα για τη λήψη πρόσθετων δειγμάτων εδάφους, ώστε να διασφαλισθεί ότι κανείς δεν εκτίθεται σε κίνδυνο».

Στην ανακοίνωση του το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου σημειώνει ότι «έχει ολοκληρώσει τον σχεδιασμό του και, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προχωράει στην κατασκευή νέας κλειστής / ελεγχόμενης δομής στη Λέσβο». Και καταλήγει: «Μέχρι σήμερα, είμαστε βέβαιοι ότι δεν έχουν προκύψει τέτοια επίπεδα παρουσίας μόλυβδου εντός της οριοθετημένης περιοχής, τα οποία να απαιτούν ειδικότερες παρεμβάσεις και αναθεώρηση του σχεδιασμού των κατασκευαστικών έργων στην προσωρινή δομή. Το επόμενο διάστημα θα γίνει από την πλευρά μας επιτόπια παρέμβαση ενημέρωση τόσο των αιτούντων άσυλο / μεταναστών, όσο και των εργαζομένων στη δομή.».

ΑΠΕ

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ