17.8 C
Chania
Thursday, May 9, 2024

Καρατόμηση των ευκάλυπτων στη Λεωφόρο Σούδας – Γιατί; | Φωτός

Ημερομηνία:

Του Νίκου Αγγελάκη

Ο βανδαλισμός σε βάρος των δέντρων κυρίως ευκαλύπτων στη λεωφόρος Σούδας και όχι μόνο συνεχίζεται

Η απογευματινή μας βόλτα την 25η Μαρτίου μας έδωσε δυστυχώς αυτές τις απαράδεκτες εικόνες ολοκληρωτικής καρατόμησης ευκαλύπτων έξω ακριβώς από το Ινστιτούτο Ελιάς και Υποτροπικών Φυτών

Την προηγούμενη αντιληφθήκαμε ότι εκτός από το δασάκι στο δρόμο προς τα Αφράτα με τα πεύκα οι κάμπιες κατατρώγουν και τα πεύκα της εθνικής οδού λίγο πριν από το ίδρυμα Αγία Σοφία

Δηλαδή όσα δεν καρατωμούνται τα τρώνε κάμπιες.

Κατά τα άλλα ζει και βασιλεύει, η αυθαιρεσία της επιτροπής πρασίνου του δήμου Χανίων, που στηρίζεται μάλλον στην ανυπαρξία της Διεύθυνσης Δασών και στην εξαφάνιση από τη ζωή του τόπου τον Οικολόγων.

Ενα ερώτημα τουλάχιστον θέλει άμεση απάντηση: Ποιος και πώς εκμεταλλεύεται τις τεράστιες ποσότητες ξυλείας που αποκομίζεται όχι από το κλάδεμα από την καρατόμηση των τεράστιων ευκάλυπτων;…

Ένα δέντρο δεν αποτελεί μόνο ένα ολόκληρο οικοσύστημα, αλλά κάνει σκιά και ελαττώνει τη θερμοκρασία στον γύρω χώρο – μια δεντρόφυτη λεωφόρος μπορεί να είναι έως και 8°C πιο δροσερή από μια αντίστοιχη περιοχή έρημη, χωρίς βλάστηση.

"google ad"

Εν όψει ενός δύσκολου καλοκαιριού, η εικόνα των δέντρων της πόλης τη φετινή άνοιξη είναι σοκαριστική και άνευ προηγουμένου.

Οι αντιδράσεις είναι πολλές, γιατί εκτός από τα δέντρα επηρεάζεται ένα ολόκληρο οικοσύστημα, τα πουλιά που φωλιάζουν σ’ αυτά ακριβώς την περίοδο που κλαδεύτηκαν, τα έντομα, όλα τα πλάσματα που συνυπάρχουν δίπλα μας και βλάπτονται από κάθε ενέργειά μας.

Στα Χανιά και αυτή τη χρονιά είχαμε μια πρωτοφανή έκταση και ένταση κλαδεμάτων μέσα στην άνοιξη. Η άνοιξη δεν θεωρείται κατάλληλη εποχή παρά μόνον ίσως για κάποιο διορθωτικό και μέτριας έντασης αραίωμα των κλαδιών, υπό αυστηρούς όρους.

Αντιθέτως, όμως, αυτό που είδαμε, ήταν μια γενικευμένη και εντατική εκστρατεία, η οποία είχε περισσότερο τα χαρακτηριστικά υλοτομίας παρά τού κλαδέματος που αρμόζει στο αστικό πράσινο. Τα δέντρα κλαδεύτηκαν με τρόπο τόσο δραστικό και βάναυσο, ώστε σε πολλές περιπτώσεις να απομένει σχεδόν μόνο ο κορμός.

Αφαιρέθηκε δηλαδή η κόμη τους, με αποτέλεσμα αυτό που έμεινε να είναι μια εικόνα κακοποιημένων δέντρων, βάναυσα ακρωτηριασμένων και καρατομημένων, που έχουν απωλέσει εντελώς το φυσικό σχήμα τους. Και επιπλέον, αυτό που μας αφορά ακόμα περισσότερο, ως οργάνωση, είναι το γεγονός ότι όλα αυτά συμβαίνουν μέσα στην άνοιξη, δηλαδή στην εποχή κατά την οποία τα πουλιά έχουν ήδη φωλιές, με συνεπακόλουθο την απώλεια πολυάριθμων νεοσσών και αβγών των πουλιών, που φώλιαζαν ήδη στα δέντρα.

Το αυστηρό κλάδεμα και η καρατόμηση των δέντρων, στην έκταση που εφαρμόζονται τα τελευταία χρόνια σε όλη την Ελλάδα, δημιουργούν πολλά προβλήματα και αντιδράσεις. Υπάρχουν μάλιστα πολλοί Έλληνες γεωτεχνικοί που έχουν εκφράσει σοβαρότατες επιφυλάξεις ως προς αυτές τις πρακτικές.

 

 

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ