Στηρίζοντας το δικαίωμα παραγωγής και εμπορίας τσικουδιάς και τσίπουρου από τους μικρούς αμπελουργούς που διαθέτουν τον παραδοσιακό άμβυκα (καζάνι), η Βουλευτής Χανίων Ευαγγελία Κουρουπάκη κατέθεσε χθες σχετική αναφορά της Ομοσπονδίας Συλλόγων Αμβυκούχων Αμπελοκαλλιεργητών Ελλάδας στη Βουλή με αφορμή φημολογούμενη ρύθμιση του πολυνομοσχέδιου του Υπουργείου Οικονομικών.
Όπως αναφέρεται στην επιστολή της Ομοσπονδίας, οι μικρο-αποστάξεις που διατίθενται χύμα αποτελούν ένα ελάχιστο ποσοστό της συνολικής παραγωγής τους και πρόκειται για μία μικρή πηγή ενίσχυσης του μικρού αγροτικού εισοδήματος. Το μεγαλύτερο ποσοστό της αποστακτικής παραγωγής είναι αποκλειστικά για ιδία χρήση των παραδοσιακών μικρών αποσταγματοποιών και σχετικά μικρών αμπελοκαλλιεργητών των αγροτικών περιοχών της χώρας.
Η κυρία Κουρουπάκη αναφέρει ότι επί της ουσίας στηρίζει δύο από τα πιο φημισμένα τοπικά προϊόντα της χώρας μας και υπενθυμίζει ότι ο θεσμός του ρακοκάζανου νομιμοποιήθηκε από τον Ελευθέριο Βενιζέλο το 1920, οπότε και δόθηκαν οι σχετικές άδειες στους Κρήτες αγρότες. Η τσικουδιά και το τσίπουρο είναι απόλυτα συνδεδεμένα με τα ελληνικά ήθη και έθιμα!
Κατάθεση αναφοράς από Κουρουπάκη για τσικουδιά
Ημερομηνία: