ΗΕλλάδα τοποθετείται δεύτερη στην παγκόσμια κατάταξη των χωρών με τα υψηλότερα ποσοστά κατάθλιψης, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του ινστιτούτου Παγκόσμιας Επιβάρυνσης των Ασθενειών (Global Burden of Disease) και το αδελφό Ινστιτούτο Μετρήσεων και Αξιολόγησης της Υγείας (Institute for Health Metrics & Evaluation – IHME).
Η έρευνα υπογραμμίζει ότι το φαινόμενο της κατάθλιψης στην χώρα μας έχει αυξητικές τάσεις.
Επτά στα δέκα άτομα με κατάθλιψη δεν λαμβάνουν βοήθεια
Πάνω από 7 στα 10 άτομα με κατάθλιψη δεν λαμβάνουν βοήθεια, σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Υγείας Δρ. Θάνο Ασκητή, και η κατάθλιψη, όπως ανέφερε, καταστρέφει τον άνθρωπο και μακροχρόνια τον οδηγεί στην άνοια, τόνισε σε εκδήλωση της Περιφέρειας Ατττικής για την ψυχική υγεία την Δευτέρα.
Οι γυναίκες πλήττονται περισσότερο, με ποσοστό 6%, ενώ η αυτοκτονία παραμένει η τέταρτη κύρια αιτία θανάτου στις ηλικίες 15-29 ετών. Ωστόσο, παρά την ύπαρξη αποτελεσματικών θεραπειών, πάνω από το 75% των ανθρώπων σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος δεν λαμβάνουν βοήθεια, όπως είπε.
Όπως τόνισαν οι ειδικοί που παρέστησαν στην εκδήλωση της Περιφέρειας Αττικής το μεσημέρι της Δευτέρας, με αφορμή την πρωτοβουλία «Ψυχή μου» που περιλαμβάνει σειρά δράσεων για την ψυχική υγεία των πολιτών,
Η κατάθλιψη είναι μία σοβαρή πολυπαραγοντική ψυχική διαταραχή που πλήττει το 5,7% του πληθυσμού στην Ελλάδα και είναι η κύρια αιτία αναπηρίας παγκοσμίως, όπως επίσης υπογράμμισαν ειδικοί στην ίδια εκδήλωση.
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) η κατάθλιψη αποτελεί τη συχνότερη ψυχική διαταραχή παγκοσμίως.
Η πρωτοβουλία της Περιφέρειας Αττικής για την ψυχική υγεία
Ο Περιφερειάρχης Αττικής, Νίκος Χαρδαλιάς, υπογράμμισε την αυξητική τάση που καταγράφει η κατάθλιψη και στην Ελλάδα τελευταία χρόνια.
Επιπλέον, η Περιφέρεια Αττικής ξεκινά μια μεγάλη επικοινωνιακή καμπάνια για την εξάλειψη του κοινωνικού στίγματος γύρω από την κατάθλιψη, με παραγωγή έξι στοχευμένων ενημερωτικών βίντεο σύντομης διάρκειας σε καμπάνια προβολής σε παραδοσιακά και ψηφιακά μέσα, στα οποία παρουσιάζονται οι τρόποι με τους οποίους εκδηλώνεται η κατάθλιψη ανάλογα με την ηλικία και το φύλο, καθώς και οι παράγοντες που μπορεί να οδηγήσουν ένα άτομο σε αυτήν.
Τα βίντεο επικεντρώνονται σε πέντε κρίσιμες θεματικές, όπως:
- Η γυναικεία κατάθλιψη
- Η κατάθλιψη στους άνδρες
- Η κατάθλιψη στους εφήβους.
- Ο ρόλος του bullying και των βίαιων συμπεριφορών στα σχολεία.
- Οι επιπτώσεις των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, ιδιαίτερα για τα παιδιά και τους εφήβους.
Επιμόρφωση στελεχών κοινωνικών δομών για την κατάθλιψη
Πρόκειται για ένα εξειδικευμένο πρόγραμμα τρίμηνης διάρκειας, θεωρητικής και πρακτικής κατάρτισης, θα υλοποιηθεί για τα στελέχη των κοινωνικών δομών της Περιφέρειας και των Δήμων, καθώς και άλλων συγχρηματοδοτούμενων δομών, όπως:
- Κέντρα κοινότητας
- Δομές αστέγων
- Ξενώνες κακοποιημένων γυναικών
- Μονάδες παιδικής προστασίας και στέγες υποστηριζόμενης διαβίωσης
Διοργάνωση ενημερωτικών ημερίδων σε επτά Δήμους
Η δράση περιλαμβάνει τη διοργάνωση ενημερωτικών ημερίδων σε συνεργασία με τους Δήμους Αθήνας, Μεγαρέων, Λαυρίου, Περιστερίου, Αγίας Παρασκευής, Γλυφάδας και Πειραιά.
Οι Δήμοι επιλέχθηκαν με βάση κριτήρια όπως η μέση πληθυσμιακή συγκέντρωση, τα ποσοστά ανεργίας, ο αριθμός ωφελούμενων ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος και ο αριθμός ωφελούμενων δομών ψυχικής στήριξης.
Στις ημερίδες που θα ακολουθήσουν, ειδικοί επιστήμονες θα μιλήσουν για την κατάθλιψη και τους τρόπους διαχείρισής της, ενώ άνθρωποι που την έχουν βιώσει θα μοιραστούν τις προσωπικές τους ιστορίες, ενισχύοντας την ανοιχτή συζήτηση και την κατανόηση γύρω από τη διαταραχή.