17.8 C
Chania
Thursday, April 18, 2024

Κατάληψη στο ΕΒΕ Χανίων σε αλληλεγγύη στον αναρχικό απεργό πείνας Γιάννη Μιχαηλίδη

Ημερομηνία:

Σε κατάληψη βρίσκεται το Εμπορικό Βιομηχανικό Επιμελητήριο Χανίων με αιτημα την άμεση απελευθέρωση του αναρχικού Γιάννη Μιχαηλίδη, απεργού πείνας από 23 Μαΐου 2022, εν όψει της συνεδρίασης του Δικαστικού Συμβουλίου Λαμίας.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό κειμενο:

Έπειτα από πάνω από 60 μέρες απεργίας πείνας, σήμερα 25 Ιουλίου, συνεδριάζει για ακόμη μια φορά το Δικαστικό Συμβούλιο Λαμίας με θέμα το αίτημα αποφυλάκισης του. Έπειτα από τις προηγούμενες απορρίψεις του αιτήματος του, ο σύντροφος Γιάννης Μιχαηλίδης, διατρέχει πλέον άμεσο κίνδυνο σοβαρής μόνιμης βλάβης της υγείας του. Δεν τρέφουμε αυταπάτες για την αστική δικαιοσύνη και τον ρόλο της.

Από την πλευρά μας, ως ελάχιστη πράξη αλληλεγγύης, προχωρήσαμε στην κατάληψη του Εμπορικού & Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Χανίων.

Ο αγώνας για την ελευθερία ενός, αγώνας για την ελευθερία όλων.

Μέχρι το γκρέμισμα και του τελευταίου κλουβιού.”

Από το κείμενο που μοιράζεται:

«Η ανεξάρτητη δικαιοσύνη και ο σωφρονισμός είναι ένα παραμύθι που όλο και λιγότεροι πιστεύουν. Γιατί βγαίνει στη φόρα πώς λειτουργεί το ελληνικό κράτος και η αστική δικαιοσύνη. Υπάρχει μια λογική σύμφωνα με την οποία άμα δεν είσαι δικός τους, αν δεν είσαι του συστήματος, άμα δεν έχεις λεφτά να πληρώσεις, θα περάσεις δύσκολα. Και πάνω σε αυτό μπορώ να βάλω τον εαυτό μου ως άλλη μια περίπτωση. Άλλη μια περίπτωση όμως όπου η συνείδηση μου δεν μου επιτρέπει να υποστώ, και να υπομένω, και να περιμένω όσα χρόνια θέλουν να βάλουν επιπλέον από την ποινή, επειδή δεν είμαι δικός τους, επειδή δεν είμαι παιδί του συστήματος, αντιθέτως είμαι εχθρός του».

Γιάννης Μιχαηλίδης, απόσπασμα από ραδιοφωνική εκπομπή στο 1431ΑΜ

Ο αναρχικός Γιάννης Μιχαηλίδης βρίσκεται έγκλειστος από το 2013 στις ελληνικές φυλακές. Στο διάστημα αυτό η επιλογή του να υπερασπιστεί ηθικά και πολιτικά τη ληστεία τράπεζας για την οποία καταδικάστηκε, καθώς και η στάση του μέσα στη φυλακή, τον έφεραν αντιμέτωπο με την τιμωρητική πρακτική του κράτους απέναντι στους πολιτικούς του αντιπάλους. Αφού του στέρησαν τις εκπαιδευτικές άδειες με ανυπόστατες κατηγορίες, και μπροστά στον κίνδυνο να μεταφερθεί σε κλειστή φυλακή, κατάφερε να αποδράσει προσωρινά από τις αγροτικές φυλακές Τίρυνθας το 2019, μέχρι την εκ νέου σύλληψή του.

Από τις 23 Μαΐου, ο Γιάννης Μιχαηλίδης συνεχίζοντας να αγωνίζεται ενάντια στον κρατικό και δικαστικό ρεβανσισμό, βρίσκεται σε απεργία πείνας με στόχο την αποφυλάκισή του. Χρησιμοποιεί το ύστατο μέσο αγώνα, ένα από τα ελάχιστα που μπορεί να επιλέξει κάποιος φυλακισμένος, βάζοντας σε κίνδυνο την υγεία και την ίδια του τη ζωή, διεκδικώντας την ελευθερία του.

Ενώ από το Δεκέμβρη του 2021 πληροί όλες τις τυπικές προϋποθέσεις για να αποφυλακιστεί υπό όρους, το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Άμφισσας απέρριψε το αίτημά του «καθώς συντρέχει κίνδυνος τέλεσης νέων αδικημάτων». Στην έφεση που ασκήθηκε, η εισαγγελική πρόταση ήταν και πάλι απορριπτική, ενώ αναμένεται η απόφαση του Συμβουλίου Εφετών Λαμίας στις 25/7. Το σαθρό επιχείρημα περί επικινδυνότητας και οι εγκληματικές γραφειοκρατικές καθυστερήσεις των αποφάσεων, δεν αφήνουν κανένα περιθώριο παρερμηνείας για τον εκδικητικό ρόλο της αστικής δικαιοσύνης προς όποιον και όποια δεν κάνει πίσω και στηρίζει τις επιλογές του αγώνα του/της.

Ο βασικός ρόλος της αστικής δικαιοσύνης είναι να πειθαρχεί τους καταπιεσμένους και τις εκμεταλλευόμενες, ώστε να μην αμφισβητούν τις δομικές αντιθέσεις της κρατικής – καπιταλιστικής οργάνωσης της κοινωνίας. Σε συνεργασία με τα καθεστωτικά ΜΜΕ και social media που συστηματικά αποσιωπούν την απεργία πείνας και τις καθημερινές δράσεις αλληλεγγύης, εξυπηρετεί και προστατεύει πλέον απροκάλυπτα τα συμφέροντα των κυρίαρχων, ενώ από την άλλη, φέρεται εκδικητικά στον κόσμο που αγωνίζεται. Χωρίς να ξεχνάμε το ξέπλυμα ένστολων δολοφόνων του Σαμπάνη, τις αποφυλακίσεις φασιστών της Χρυσής Αυγής, την υπόθεση Noor 1, αναφέρουμε εδώ τα πιο πρόσφατα παραδείγματα αποφάσεων της “ανεξάρτητης” δικαιοσύνης :

  • 28/6 Αποφυλάκιση του δολοφόνου του μαθητή Γρηγορόπουλου, Κορκονέα από το Εφετείο Λαμίας
  • 1/7 Αποφυλάκιση βιαστή Φιλιππίδη
  • 4/7 Αποφυλάκιση Χορταριά, ενός εκ των δολοφόνων του Ζακ Κωστόπουλου / της Zackie Oh!
  • Την ίδια μέρα, αθωώνονται οι γόνοι της μεγαλοαστικής οικογένειας των Λεβέντηδων -που κατέχουν τις περισσότερες μετοχές της πολυεθνικής Coca Cola 3E- για τον ομαδικό βιασμό της Γεωργίας Μπίκα
  • 13/7 Αποφυλάκιση του βιαστή Λιγνάδη, που, ενώ καταδικάστηκε για τους δύο από τους βιασμούς, είναι ελεύθερος με αναστολή μέχρι την εκδίκαση του εφετείου του, αφού “δεν θεωρείται επικίνδυνος για τέλεση νέων αδικημάτων”.

Όλο το παραπάνω διάστημα, Ο Γ. Μιχαηλίδης εξακολουθεί να βασανίζεται εκδικητικά από κράτος, δικαστικούς μηχανισμούς και ανθρωποφύλακες, με τη συμμετοχή και ανοχή του προσωπικού του Γενικού Νοσοκομείου Λαμίας, όπου κρατείται σε συνθήκες απομόνωσης χωρίς να μπορεί να έχει την παραμικρή συνεχή στήριξη, επίβλεψη και φροντίδα από τους οικείους, τον δικηγόρο και τη γιατρό του.

"google ad"

Ο σύντροφος βρίσκεται μέχρι σήμερα έγκλειστος στα κελιά της δημοκρατίας γιατί συνέχισε με τη συνέπεια των επιλογών του και εντός και εκτός των τειχών, να υπερασπίζεται τον πολύμορφο αγώνα ενάντια στο κράτος, στο κεφάλαιο, και στην επίθεση που έχουν εξαπολύσει σε ολόκληρη τη ζωή, αλλά και στον ίδιο τον πλανήτη.

Από την άλλη, το ελληνικό κράτος, ενισχύοντας αυτή τη γενικευμένη επίθεση, εφαρμόζει το δόγμα «νόμος και τάξη» και αναβαθμίζει διαρκώς την καταστολή και το νομικό του οπλοστάσιο. Περιορίζει τα εργασιακά δικαιώματα και ποινικοποιεί τη συνδικαλιστική δράση, περιορίζει το δικαίωμα στην απεργία, και το δικαίωμα στις διαδηλώσεις, στις οποίες επιτίθεται εξασκώντας το μονοπώλιο της βίας. Μπάτσοι στα πανεπιστήμια, εκκενώσεις κατειλημμένων χώρων, κρατικές δολοφονίες και θανατηφόρες καταδιώξεις, ενώ δαπανώνται υπέρογκα ποσά για τον εξοπλισμό μπάτσων και στρατού. Με αφορμή το «καθεστώς έκτακτης ανάγκης» της πανδημίας, αυξάνεται ο έλεγχος και ο περιορισμός της κυκλοφορίας, αλλά και ο έλεγχος στο ίδιο το σώμα με υποχρεωτικά τεστ και εμβόλια, μέτρα που ήρθαν για να κανονικοποιηθούν και να ξαναέρθουν ενισχυμένα. Σημαντικό μέρος της κρατικής καταστολής αποτελεί η στοχοποίηση και εξόντωση των πολιτικών του αντιπάλων, με την αναβάθμιση τρομονόμου και ποινικού κώδικα, την ποινικοποίηση της αλληλεγγύης και των συντροφικών και συγγενικών σχέσεων, την παράταση της αιχμαλωσίας τους στις φυλακές, σκληραίνοντας τους όρους αποφυλάκισής τους.

Για εμάς ο αγώνας για την αποφυλάκισή του Γιάννη Μιχαηλίδη δεν αφορά μόνο τον ίδιο, αφορά όλα εκείνα που αρνούνται να συμβιβαστούν στις κρατικές προσταγές και συνεχίζουν να αντιστέκονται στον κόσμο της κυριαρχίας. Διότι η ζωή αναπνέει μέσα στον αγώνα για το γκρέμισμα κάθε φυλακής, κάθε κλουβιού, κάθε ψυχιατρείου, μέχρι τη δόμηση ενός κόσμου ελευθερίας και αλληλεγγύης, ενός κόσμου όπου θα στεκόμαστε ο ένας δίπλα στην άλλη, χωρίς σύνορα και στρατόπεδα συγκέντρωσης, χωρίς έμφυλη και φυλετική καταπίεση, χωρίς ταξική εκμετάλλευση, χωρίς τη λεηλασία και την καταστροφή του πλανήτη και της ζωής.

Δεν υπάρχει δρόμος προς την ελευθερία.
Η ελευθερία είναι ο δρόμος.

ΑΜΕΣΗ ΑΠΟΦΥΛΑΚΙΣΗ ΤΟΥ ΑΝΑΡΧΙΚΟΥ ΣΥΝΤΡΟΦΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗ

Ο ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΕΝΟΣ, ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΟΛΩΝ

ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΓΚΡΕΜΙΣΜΑ ΤΟΥ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΥ ΚΛΟΥΒΙΟΥ

ΤΟ ΔΙΚΑΙΟ ΚΡΙΝΕΤΑΙ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ

Κατάληψη ΕΒΕΧ
Χανιά, 25/7/ 2022

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Εκδήλωση για τα 200 χρόνια από τη Σφαγή στο Λαφονήσι

Φέτος συμπληρώνονται διακόσια χρόνια από τη Σφαγή στο Λαφονήσι Κισσάμου, που έγινε από...

Κρήτη: Πειθαρχική δίωξη κατά αντιδημάρχου για παράνομες μεταδημοτεύσεις!

Βόμβα στην Αυτοδιοίκηση της Κρήτης ! Την Πειθαρχική δίωξη...