20.8 C
Chania
Wednesday, May 8, 2024

Κατάληψη Rosa Nera: “Για τον σύντροφο Γιώργο Κολέμπα”

Ημερομηνία:

Θλίψη προκάλεσε ο θάνατος του Γιώργου Κολέμπα, σε ηλικία 73 ετών, από κορονοϊό. Ο εκπαιδευτικός, ακτιβιστής διαχειριζόταν ένα σημαντικό μπλογκ για την τοπικοποίηση, ενώ ήταν τακτικός αρθρογράφος στην “Εφημερίδα των Συντακτών”.

Ήταν μάλιστα συγγραφέας θεμελιακών βιβλίων για την αποανάπτυξη, όπως το «Επιστροφή προς τα … μπρος!» και «Ο ανθρωπολογικός τύπος της αποανάπτυξης – τοπικοποίησης». Ορισμένα από τα συλλογικά έργα στα οποία συμμετείχε ήταν τα: , «Ένας καλύτερος κόσμος είναι εφικτός», «Για την κοινότητα των κοινοτήτων» και «Η άμεση δημοκρατία στον 21ο αιώνα».

Η κατάληψη Rosa Nera αναφέρει για τον θάνατο του Γιώργου Κολέμπα:

Πριν λίγες μέρες έφυγε από τη ζωή ο φίλος και συνοδοιπόρος Γιώργος Κολέμπας, ο οποίος αφιέρωσε όλον του τον βίο στον αγώνα για έναν καλύτερο κόσμο, προάγοντας τόσο σε
θεωρητικό όσο και σε πρακτικό επίπεδο το όραμα της ελευθεριακής οικοκοινότητας.

Πολλές φορές βρεθήκαμε σε κοινούς αγώνες, συμμετείχαμε σε κοινές πρωτοβουλίες με στόχο την προσέγγιση της Κοινότητας των κοινοτήτων. Θερμός υποστηρικτής της πολιτικής ιδέας της
Άμεσης Δημοκρατίας, συμμετείχε σε πανελλήνια σχήματα (όπως τελευταία στην Από Κοινού, Συνέλευση για την Αποανάπτυξη και την Άμεση Δημοκρατία) για την προώθηση του οράματός
της ως πολιτειακή δόμησης της κοινωνίας και όχι απλώς ως μιας διαδικασίας λήψης αποφάσεων.

Υπήρξε πολυγραφότατος εργάτης της αποανάπτυξης, του κοινοτισμού και της διαχείρισης των κοινών, αλλά και συνδετική, μεταξύ διαφορετικών συλλογικοτήτων, προσωπικότητα.

Εργάστηκε για τρεις δεκαετίες στην μέση εκπαίδευση, συνεισφέροντας στην συγκρότηση και την διάδοση περιβαλλοντικών προγραμμάτων στα σχολεία της δευτεροβάθμιας.

Ο Γιώργος επέλεγε πάντοτε την ενότητα και τη σύνθεση στο πεδίο των ριζοσπαστικών για την κοινωνία θέσεων γι’ αυτό και πάντοτε τον διαβάζαμε, τον ακούγαμε κι ανταλλάσσαμε μαζί του
ιδέες για μια κοινωνία μακρινή, αλλά και ταυτόχρονα ορατή και υλοποιήσιμη λόγω της αγωνιστικής αφοσίωσης ανθρώπων όπως ο Γιώργος, ο οποίος παρείχε οξυγόνο στις επαναστατικές ιδέες, τους έδωσε υπόσταση και τις στήριξε ως το τέλος με την ενεργό του δράση.

Αντίο φίλε και σύντροφε, δεν αφήνουμε τη σκυτάλη.

 

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Κόκκινα Βέλη: Γιορτάζουν τα 60 χρόνια ζωής με επίδειξη στον εορτασμό της Μάχης της Κρήτης

Δύο εβδομάδες πριν δώσουν δυναμικό παρών στις εορταστικές εκδηλώσεις...

Νέο υγειονομικό χάρτη μετά τις ευρωεκλογές ετοιμάζει το υπουργείο Υγείας

Σε επανασχεδιασμό του ΕΣΥ αναμένεται να προχωρήσει το Υπουργείο Υγείας μετά τις Ευρωεκλογές, αφού...

Κλιματική αλλαγή: Συνεχίστηκε τον Απρίλιο η υπερθέρμανση του πλανήτη

Ο κόσμος έζησε (και) τον Απρίλιο «εξαιρετικές» θερμοκρασίες, καθώς καταγράφτηκαν μηνιαία...