20.8 C
Chania
Sunday, May 19, 2024

Κατάμεστο το Πάρκο Ειρήνης και Φιλίας για το 20ο Αντιπολεμικό Φεστιβάλ στα Χανιά – Τι ειπώθηκε στις εκδηλώσεις | Φωτογραφίες

Ημερομηνία:

Με μεγάλη συμμετοχή πραγματοποιήθηκε και φέτος το Αντιπολεμικό Φεστιβάλ στα Χανιά στον καθιερωμένο χώρο όπου πραγματοποιείται κάθε χρόνο, στο Πάρκο Ειρήνης και Φιλίας.

Για ένα διήμερο οι Χανιώτες είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν σειρά ενδιαφέροντων συζητήσεων αλλά και να διασκεδάσουν με stand up comedy και μουσικές συναυλίες.

Την Κυριακή ξεχώρισε η συζήτηση με θέμα “Οι ιδιωτικοποιήσεις δολοφονούν! Αγώνας για την υπεράσπιση των δημόσιων και δωρεάν κοινωνικών αγαθών” η οποία αποτέλεσε και την εναρκτήρια εκδήλωση στις 6 το απόγευμα της δεύτερης ημέρας του 20ου Αντιπολεμικού Φεστιβάλ.
Στη συζήτηση τονίστηκε ότι εξασφαλίζοντας δημόσιες υπηρεσίες όπως ενέργεια, μεταφορές και νερό, αποφεύγονται “εγκλήματα” όπως των Τεμπών και διασφαλίζεται πρόσβαση σε ζωτικά αγαθά.
Η Βασιλική Αθανασοπούλου, μέλος ΔΣ Ένωσης Αποφοίτων ΕΣΔΔΑ, επισήμανε την εφαρμογή των ιδιωτικοποιήσεων και τις τρομακτικές συνέπειες για το λαό και τους εργαζομένους. Παραδείγματα είναι ΔΕΗ και σιδηρόδρομοι.
Ο Στάθης Γαγάνης, εκλεγμένος στο ΔΣ του Φοιτητικού Συλλόγου ΜΠΔ, τόνισε την ανάγκη ευαισθητοποίησης των πολιτών για τις συνέπειες της ιδιωτικοποίησης και τον ρόλο της ΕΕ.
Κατά τη συζήτηση, η Αθανασοπούλου τόνισε την ανάγκη για δημόσιες κρατικές υπηρεσίες σε ενέργεια, μεταφορές κλπ. και κατέληξε ότι το βασικό αίτημα πρέπει να είναι η κρατικοποίηση. Επιπλέον, υπογράμμισε τον ρόλο της ΕΕ στην ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών και υποδομών.
Στη συνέχεια, ο Γαγάνης επεσήμανε ότι οι πολιτικές της ιδιωτικοποίησης τοποθετούν τα κέρδη πάνω από τις ανθρώπινες ζωές και επηρεάζουν τη διαχείριση των δημοσίων χώρων που αντιμετωπίζουν πιέσεις από οικονομικά συμφέροντα.
Η συζήτηση στο Φεστιβάλ έστειλε ένα μήνυμα για την αναγκαιότητα ευαισθητοποίησης των πολιτών σχετικά με τις σοβαρές συνέπειες των ιδιωτικοποιήσεων και τη σημασία της υπεράσπισης των δημόσιων και δωρεάν κοινωνικών αγαθών.
Η συζήτηση ανέδειξε και το πρόσφατο περιστατικό στα Τέμπη ως παράδειγμα των καταστροφικών επιπτώσεων της ιδιωτικοποίησης, όπου η ανθρώπινη ζωή θυσιάστηκε για το κέρδος. Ο κ.Γαγάνης τόνισε πως αυτό δεν αποτελεί δυστύχημα, αλλά έγκλημα, καθώς υπήρχαν ελλείψεις στην ασφάλεια των τρένων και τα αγορασμένα τρένα ήταν προβληματικά.
Συνοψίζοντας, η συζήτηση κατέδειξε τη σημασία των δημοσίων υπηρεσιών και την ανάγκη για προστασία των κοινωνικών αγαθών, ενώ επισήμανε την ευθύνη των πολιτικών αποφάσεων στην ιδιωτικοποίηση και τις επιπτώσεις τους στη ζωή των πολιτών. Το μήνυμα της εκδήλωσης ήταν η ευαισθητοποίηση για τις συνέπειες των ιδιωτικοποιήσεων και η προώθηση της υπεράσπισης των δημόσιων και δωρεάν κοινωνικών αγαθών.
Παρμεβάσεις για το θέμα έκαναν επίσης ο δημοσιογράφος και πλέον υποψήφιος βουλευτής στο Ηράκλειο με το ΜέΡΑ25 κ. Μάριος Διονέλλης αλλά και ο Θ. Ανδρίτσος, Μέλος της Πανελλαδικής Αντιπροσωπείας του συλλόγου αρχιτεκτόνων (ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ).
Μετά τη συζήτηση ακολούθησε πρόγραμμα Stand Up Comedy: με τους Γιώργο Αλεβίζος, Γιάννη Ρούσσο και Μάριος Δημητρόπουλο ενώ ξεχώρισε η παρθενική συναυλία ενός νέου Χανιώτικου συγκροτήματος, των The Void. Ακολούθησε συναυλία με τη Μελίνα Κανά – Αλέξανδρος Κτιστάκης και γλέντι μέχρι αργά το βράδυ με τους Γιώργο και Χάρη Παντερμάκη.
Το 20ο Αντιπολεμικό Φεστιβάλ διοργανώθηκε από την Ενωτική Πρωτοβουλία Φοιτητών Πολυτεχνείου Κρήτης και το Σαμποτάζ, σχήμα που συμμετέχει στα ΕΑΑΚ.

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ