Με την ανακοίνωση της σύνθεσης της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη, η ηγετική ομάδα του υπουργείου Παιδείας (υπουργός η Νίκη Κεραμέως, υφυπουργός για Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση η Σοφία Ζαχαράκη και υφυπουργός για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση ο Βασίλης Διγαλάκης) θα πέσει αμέσως στα βαθιά.
Κι αυτό επειδή – παρότι δεν θα προέλθει από το υπουργείο Παιδείας – μια από τις πρώτες και «εμβληματικές» κινήσεις της νέας κυβέρνησης θα αφορά τον χώρο της Παιδείας, καθώς, σύμφωνα με τα όσα έχει εξαγγείλει έως τώρα ο νέος πρωθυπουργός, ένα από τα πρώτα νομοσχέδια που θα κατατεθούν στη Βουλή θα περιλαμβάνει και το «καυτό» θέμα της κατάργησης του πανεπιστημιακού ασύλου.
Τέλος εποχής
Το πόσο μεγάλο βάρος δίνει η Ν.Δ. στο ζήτημα της κατάργησης του ασύλου φάνηκε και από το ότι στην τελευταία προεκλογική του συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha o Mητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι «το άσυλο θα καταργηθεί με τον πρώτο νόμο μας. Αποτελεί δέσμευσή μου αδιαπραγμάτευτη. Θα επιστρέψουμε στο καθεστώς που ίσχυε το 2011. Τα πανεπιστήμια έχουν γίνει σε μεγάλο βαθμό κέντρα ανομίας και καταφύγια μπαχαλάκηδων. Η κατάσταση είναι επιεικώς απαράδεκτη».
Πρόσθεσε δε ότι «το αίτημα για κατάργηση του ασύλου είναι απολύτως ώριμο στην κοινωνία. Δεν αφορά το άσυλο διακίνησης ιδεών», επισημαίνοντας ότι «υπάρχουν χώροι υπό κατάληψη που είναι εργαστήρια κατασκευής μολότοφ. Θεωρείτε λογικό να συνεχίζεται αυτή η κατάσταση; Δεν θα χρειαστεί να γίνει πολλές φορές από τη στιγμή που θα εφαρμοστεί ο νόμος».
Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, ότι ο νόμος του 2017 περί πανεπιστημιακού ασύλου που ισχύει έως σήμερα ορίζει ρητά ότι «επέμβαση δημόσιας δύναμης σε χώρους των ΑΕΙ επιτρέπεται αυτεπαγγέλτως σε περιπτώσεις κακουργημάτων, καθώς και εγκλημάτων κατά της ζωής και ύστερα από απόφαση του Πρυτανικού Συμβουλίου σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση», ήτοι η αστυνομία μπορεί να παρεμβαίνει σε ανώτατα ιδρύματα αυτεπάγγελτα, αν τελούνται στους χώρους τους κακουργηματικές πράξεις.
Επιστροφή στη Διαμαντοπούλου
Παραμένοντας στον χώρο της Ανώτατης Εκπαίδευσης, η κυβέρνηση της Ν.Δ. φέρεται αποφασισμένη να… αναστηλώσει τον Νόμο Διαμαντοπούλου, κομβικά σημεία του οποίου είχε καταργήσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Έτσι, μέσα στα σχέδια της κυβέρνησης βρίσκεται και η επαναφορά του Συμβουλίου Ιδρύματος στα ΑΕΙ καθώς και η επαναφορά του θεσμού του γενικού γραμματέα στα ανώτατα ιδρύματα.
Πληροφορίες από το κυβερνών κόμμα αναφέρουν ότι υπάρχει προβληματισμός σχετικά με το τι μέλλει γενέσθαι με τα νέα ΑΕΙ που δημιούργησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, όπως το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, το οποίο προήλθε από συγχώνευση των ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά. Η Ν.Δ. είχε αντιταχθεί έντονα στη συγκεκριμένη κίνηση και, σύμφωνα με τις πληροφορίες, αναμένεται να αναζητήσει τρόπο αναστροφής της κατάστασης, αλλά χωρίς να προκαλέσει αναταραχή ή νομικό χάος.
Τώρα, σχετικά με τον… καημό της Ν.Δ., δηλαδή την αναθεώρηση του άρθρου 16 του συντάγματος, ώστε να επιτραπεί και στην Ελλάδα η ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, αν και η πρότασή της δεν πέρασε από την προηγούμενη Βουλή, πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχουν σκέψεις να επανέλθει όταν θα τεθούν σε ψηφοφορία τα υπό αναθεώρηση άρθρα, εξετάζοντας κάποιες ερμηνείες ως προς τη διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης, που υποστηρίζουν ότι θα μπορούσε υπό προϋποθέσεις το άρθρο να αλλάξει από την επόμενη Βουλή που θα προκύψει από εθνικές εκλογές.
Πίσω στη «βάση του δέκα»
Ένα άλλο μείζον ζήτημα για τη Ν.Δ. στον χώρο της Εκπαίδευσης (άλλωστε περιλαμβάνεται σαφώς στο πρόγραμμά της) αφορά αυτό που το κόμμα ονομάζει «καθορισμό ελάχιστης βάσης για την εισαγωγή στα ΑΕΙ», δηλαδή αυτό που πιο… λαϊκά ονομάζεται «βάση του δέκα». Αυτό σημαίνει ότι οι υποψήφιοι για τα πανεπιστήμια και ΤΕΙ της χώρας θα αποκτούν δικαίωμα πρόσβασης σε αυτό μόνο αν συγκεντρώνουν μόρια πάνω από ένα ελάχιστο επίπεδο, δηλαδή τα 10.000 (με άριστα τα 20.000).
Το μέτρο αυτό δεν είναι νέο: το 2006 το είχε θεσμοθετήσει η τότε υπουργός Παιδείας Μαριέττα Γιαννάκου και είχε διατηρηθεί έως το 2010, όταν το κατάργησε η Άννα Διαμαντοπούλου ως μέτρο «χωρίς νόημα και αποτέλεσμα». Το μέτρο είχε ξανασυζητηθεί το 2012, επί υπουργίας Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου, και τώρα φαίνεται ότι επανέρχεται από την κυβέρνηση Μητσοτάκη.
Το μέτρο έχει υποστεί κριτική από την ΟΛΜΕ ως αντιπαιδαγωγικό, ενώ είχε προκαλέσει και αναστάτωση στον χώρο της… Τοπικής Αυτοδιοίκησης, καθώς πόλεις με χαμηλόβαθμες σχολές είχαν δει τον φοιτητικό πληθυσμό και το τοπικό εισόδημα να μειώνονται. Πάντως, σύμφωνα με το πρόγραμμα της Ν.Δ., το σύστημα πρόσβασης από τη Δευτεροβάθμια στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση δεν θα αλλάξει για δύο χρόνια, διάστημα κατά το οποίο θα επανεξεταστεί, ενώ προβλέπεται ότι τα ΑΕΙ θα μπορούν να καθορίζουν ετήσιο αριθμό εισακτέων και βάση εισαγωγής σε αυτά.
topontiki.gr
Του Γιάννη Γ. Καλογεράκη Μαθηματικού Στατιστικολόγου Επιτ. Σχολικού Συμβούλου Μαθηματικών (Την αμαθίαν καταλύεται η αλήθεια)…
Ο κ. Ευτύχης Δαμηλάκης, Επικεφαλής της Μείζονος Αντιπολίτευσης Δήμου Καντάνου-Σελίνου και Αντιπρόεδρος της Δημοτικής Επιτροπής,…
Σήμερα, στο κέντρο της Αγοράς της πόλης των Χανίων, ολοκληρώθηκαν οι εορταστικές εκδηλώσεις που διοργάνωσε…
Αρκετά υψηλότερος από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο το 2023 είναι ο αριθμός των θανατηφόρων τροχαίων δυστυχημάτων στην Ελλάδα (68…
Μέγεθος 3,9 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ είχε η σεισμική δόνηση που σημειώθηκε την Κυριακή στα…
Σοκ και έντονες αντιδράσεις προκαλεί η καταγγελία για περιστατικό αστυνομικής αυθαιρεσίας εις βάρος της φωτορεπόρτερ…
This website uses cookies.