13.8 C
Chania
Tuesday, December 23, 2025

Κατά της θεωρίας των δύο άκρων η μεγάλη πλειοψηφία. Μπροστά ο ΣΥΡΙΖΑ 2,5 μονάδες από ΝΔ

Ημερομηνία:

Εντυπωσιακά ευρήματα για το πολιτικό σκηνικό, την στάση των πολιτών απέναντι στην ΧΑ αλλά και τις συλλήψεις στην εξαιρετικά ενδιαφέρουσα δημοσκόπηση της εταιρείας Palmos Analysis για το Tvxs.gr.

Η μεγάλη πλειοψηφία διαφωνεί με την θεωρία των δύο άκρων, ενώ η ΝΔ δεν φαίνεται να ευνοείται ιδιαίτερα από το μέτωπο κατά της ΧΑ: στην πρόθεση ψήφου ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται με 2,5 μονάδες.

Το 77% θεωρεί ότι η κυβέρνηση έχει καθυστερήσει στην αντιμετώπιση εγκληματικών ενεργειών της ΧΑ, ενώ μόνο το 15% διαφωνεί.
Το 52% διαφωνεί με την θεωρία των δύο άκρων, ενώ το 16% συμφωνεί: η εκλογική βάση της ΝΔ εμφανίζεται διχασμένη, με το μεγαλύτερο μέρος να διαφωνεί σύμφωνα με αναλυτικότερα στοιχεία της έρευνας. Ούτε συμφωνεί ούτε διαφωνεί το 9%.

Η μεγάλη πλειοψηφία(70%) συμφωνεί με τις συλλήψεις του ηγετικού πυρήνα της ΧΑ, αλλά ένα αξιοσημείωτο ποσοστό διαφωνεί. Παραπλήσια  είναι τα ποσοστά στην ερώτηση αν η ΧΑ είναι εγκληματική οργάνωση.

Οι απαντήσεις στην ερώτηση αυτή παρουσιάζουν μεγάλο ενδιαφέρον. Το 3% συμφωνεί και το 4% “μάλλον συμφωνεί” με τις απόψεις της Χρυσής Αυγής. Τα ποσοστα μειώνονται σε 3% και 2% στην ερώτηση για τις ενέργειες της Χρυσής Αυγής. Ανάμεσα όμως σε όσους συμφωνούν και σε όσους διαφωνούν και με τις ιδέες και με τις ενέργειες, υπάρχει μια αρκετά μεγάλη γκρίζα περιοχή.

Η απαλλαγή της χώρας από τα μνημόνια προέχει του ευρώ. Οχι σε εκλογές

Ο απεγκλωβισμός της χώρας από τα μνημόνια με κάθε μέσο, υπερτερεί σημαντικά της παραμονής της χώρας στο ευρώ με κάθε μέσο. Μόνο το 20% πιστεύει στο success story της ανάπτυξης, έστω και από το 2014.

Στην παράσταση νίκης και στην καταλλήλότητα του πρωθυπουργού, προηγούνται η ΝΔ και ο Α. Σαμαράς. Ομως η πιο ενδιαφέρουσα απάντηση αφορά την ερώτηση για την εξάντληση της τετραετίας, την οποία υποστηρίζει η πλειοψηφία(57%). Παρ ότι, όπως προκύπτει από προηγούμενη ερώτηση, δεν πιστεύει ότι θα υπάρξει ανάπτυξη κλπ. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν φαίνεται να έχει πείσει ότι με το σχετικό αίτημα και τις εκλογές θα μπορέσει να αλλάξει την πορεία της χώρας.

Στην πρόθεση ψήφου προηγείται ο ΣΥΡΙΖΑ με 2,6 μονάδες, καθώς η ΝΔ δεν φαίνεται να καρπώνεται εκλογικά την κατα μέτωπο επίθεση κατά της Χρυσής Αυγής, που σημειώνει αισθητή πτώση αλλά παραμένει στην τρίτη θέση με 7,3%. Ακολουθούν το ΚΚΕ(4,4%), το ΠΑΣΟΚ (4,1%),οι ΑΝΕΛ με 3,7%, ενώ η ΔΗΜΑΡ βρίσκεται κάτω από το όριο του 3% για την είσοδο στην Βουλή.

Πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι ένα σημαντικό μέρος των ερωτώμενων για την πρόθεση ψήφου αρνείται να απαντήσει, πράγμα που καθιστά όλες τις προβλέψεις αβέβαιες. Η εικόνα διαφοροποιείται με προσθήκη (αναγωγή)των αναποφάσιστων. O ΣΥΡΙΖΑ παραμένει στην πρώτη θέση με 30% , με δεύτερη την ΝΔ (27,8%) και τρίτη την Χρυσή Αυγή. Τα άλλα κόμματα ανεβάζουν τα ποσοστά τους, καθώς από αυτά προέρχεται ο βασικός όγκος των αναποφάσιστων.

Το ξέρουμε…

Το να βλέπετε αυτά τα μηνύματα μπορεί να είναι κουραστικό. Και να είστε σίγουροί ότι ούτε κι εμείς βρίσκουμε κάποια ευχαρίστηση από το να τα γράφουμε... Όμως αυτό το μήνυμα δεν αφορά εμάς. Αφορά κάτι πολύ πιο σημαντικό: την επιβίωση της ανεξάρτητης, μαχητικής δημοσιογραφίας στην Kρήτη.

Η στήριξη σας είναι σημαντική γιατί μας επιτρέπει να:

  1. - Κάνουμε ρεπορτάζ χωρίς φόβο και εξαρτήσεις. Κανείς δεν μας υπαγορεύει τι να πούμε ή τι να αποσιωπήσουμε.
  2. - Κρατάμε τη δημοσιογραφία μας προσβάσιμη σε όλους, ακόμη και σε αυτούς που δεν έχουν την ικανότητα να πληρώσουν. Χωρίς paywall, χωρίς προνόμια μόνο για όσους έχουν την οικονομική δυνατότητα.

Η απλή αλήθεια είναι ότι τα έσοδα διαρκώς συρρικνώνονται. Αν πιστεύετε ότι μια πραγματικά ελεύθερη ενημέρωση είναι ζωτικής σημασίας για τη δημοκρατία και τον έλεγχο της εξουσίας, τότε δώστε μας τη δύναμη να συνεχίσουμε.

Γίνε συνδρομητής

Σας ευχαριστούμε θερμά.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις - Γίνετε συνδρομητές!

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Η Κρήτη κορυφαίος γαστρονομικός προορισμός στην Ευρώπη

Σύμφωνα με τη νέα λίστα του Conde Nast Traveller,...

ΚΚΕ: “Αθλιότητα της κυβέρνησης να κλείνει τους δρόμους που οι αγρότες αφήνουν ανοιχτοί”

Κατηγορίες προς την κυβέρνηση και την αστυνομία, για το κλείσιμο των δρόμων...

Όταν η ανεξιθρησκεία κτυπούσε την πόρτα της Μεσογείου

Του Γιώργου Ουρανού Δεν γνωρίζουμε αν έχει υπάρξει ποτέ στον...