Εκτενές πολιτικό και θεσμικό ζήτημα θέτει ο βουλευτής Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Παύλος Πολάκης, καταγγέλλοντας την πειθαρχική δίωξη της διοικητικής διευθύντριας του νοσοκομείου Παίδων «Η Αγία Σοφία», Φωτούλας Ντινάκη, ως αποτέλεσμα πολιτικής εκδίκησης για τη συμμετοχή της στις ελεγκτικές διαδικασίες του ΚΕΕΛΠΝΟ.
Σε ανακοίνωση του γραφείου του, ο κ. Πολάκης κάνει λόγο για “στημένη δίωξη” από το «επιτελικό παρακράτος Μητσοτάκη» με την εμπλοκή του Άδωνι Γεωργιάδη και στελεχών του πρώην ΚΕΕΛΠΝΟ, και καλεί το Υπουργείο Υγείας να σταματήσει άμεσα κάθε διαδικασία που στοχεύει στην απόλυσή της.
Ερώτηση από σύσσωμη την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ
Με πρωτοβουλία του Παύλου Πολάκη, κατατέθηκε γραπτή κοινοβουλευτική ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας, με τις υπογραφές όλης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, καταγγέλλοντας τη στοχοποίηση της κ. Ντινάκη.
Η υπόθεση, σύμφωνα με την ανακοίνωση, εντάσσεται σε ένα ευρύτερο πλέγμα εκδικητικών διώξεων εναντίον δημοσίων υπαλλήλων που επιχείρησαν να διαφυλάξουν το δημόσιο συμφέρον κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης Μητσοτάκη.
Η υπόθεση της Φωτούλας Ντινάκη
Η κ. Ντινάκη, σύμφωνα με τον κ. Πολάκη, είχε διατελέσει συντονίστρια του Μεικτού Κλιμακίου Ελέγχου του ΚΕΕΛΠΝΟ, από όπου προέκυψαν 74 πορίσματα, πολλά από τα οποία οδήγησαν σε ποινικές δικογραφίες ή καταγγελίες για παράνομες πρακτικές.
Στην πιο πρόσφατη περίπτωση, το Διοικητικό Συμβούλιο του Παίδων «Αγία Σοφία» καλείται στις 23 Ιουλίου να αποφασίσει εάν θα επιβάλει στην κ. Ντινάκη την ποινή της οριστικής παύσης ή αν η υπόθεση θα παραπεμφθεί στο αρμόδιο πειθαρχικό συμβούλιο της 1ης ΥΠΕ.
Η επίμαχη υπόθεση αφορά προηγούμενες εσωτερικές έρευνες στο νοσοκομείο, τις οποίες η ίδια είχε εισηγηθεί να διαβιβαστούν στην Εθνική Αρχή Διαφάνειας. Κατηγορείται μεταξύ άλλων για «παρελκυστική και έντεχνη άρνηση εκτέλεσης υπηρεσιακού καθήκοντος».
Πολιτικές διαστάσεις και αναφορές σε παλαιότερες υποθέσεις
Ο Παύλος Πολάκης, στην τοποθέτησή του, παραλληλίζει την υπόθεση Ντινάκη με άλλες περιπτώσεις “εκδικητικών διώξεων”, όπως:
-
Τη στοχοποίηση και επιβολή προστίμου στην κ. Τυχεροπούλου, υπάλληλο του ΟΠΕΚΕΠΕ, που συνέβαλε στην αποκάλυψη του σκανδάλου με τις παράνομες αγροτικές επιδοτήσεις.
-
Την απόλυση του υπαλλήλου και συνδικαλιστή Γενηδούνια, μια μέρα μετά την υποψηφιότητά του για το σωματείο των μηχανοδηγών.
-
Τη δημοσιοποίηση των προστατευόμενων μαρτύρων στην υπόθεση Novartis.
-
Τις υποκλοπές της ΕΥΠ σε βάρος πολιτικών, στρατιωτικών και επιχειρηματιών.
Ο βουλευτής τονίζει ότι η δίωξη της κ. Ντινάκη πραγματοποιείται με πρωτοφανείς διαδικασίες, ενώ έχουν προηγηθεί τέσσερις ΕΔΕ για το ίδιο ζήτημα.
Κάλεσμα σε θεσμική στάση από το ΔΣ του νοσοκομείου
Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, μέσω της ανακοίνωσης του βουλευτή Χανίων, καλεί τα μέλη του ΔΣ του νοσοκομείου «Η Αγία Σοφία» να επιδείξουν θεσμική υπευθυνότητα, αντιστεκόμενα στις πολιτικές πιέσεις.
«Θέλουμε να ελπίζουμε ότι τα μέλη του ΔΣ θα σταθούν αύριο στο ύψος των περιστάσεων και θα πάνε κόντρα στις εντολές του επιτελικού κράτους», σημειώνεται χαρακτηριστικά.
Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δηλώνει ρητά πως θα συνεχίσει να στηρίζει την κ. Ντινάκη, όπως έκανε και με άλλους υπαλλήλους του Δημοσίου που – σύμφωνα με το κόμμα – διώχθηκαν γιατί στάθηκαν απέναντι στη διαφθορά και υπερασπίστηκαν το δημόσιο συμφέρον.
«Στεκόμαστε στο πλευρό της κ. Ντινάκη και θα σταθούμε ως το τέλος, όπως σταθήκαμε στο πλευρό όλων όσων κυνηγήθηκαν από το καθεστώς του Κ. Μητσοτάκη γιατί έκαναν το καθήκον τους», καταλήγει η ανακοίνωση.



