Περισσότερα στοιχεία για την καταγγελία σεξουαλικής κακοποίησης μετανάστριας από αστυνομικό στην Πέτρου Ράλλη φέρνει στο φως της δημοσιότητας Το Μωβ – Σωματείο Γυναικείων Δικαιωμάτων, αλλά και ένα νέο περιστατικό βιασμού το οποίο αφορά κρατούμενη στην Αμυγδαλέζα και τον βιασμό της από Έλληνα υπήκοο στη Χίο το προηγούμενο καλοκαίρι.
Περισσότερα στοιχεία για την καταγγελία σεξουαλικής κακοποίησης μετανάστριας από αστυνομικό στην Πέτρου Ράλλη φέρνει στο φως της δημοσιότητας Το Μωβ – Σωματείο Γυναικείων Δικαιωμάτων, αλλά και ένα νέο περιστατικό βιασμού το οποίο αφορά κρατούμενη στην Αμυγδαλέζα και τον βιασμό της από Έλληνα υπήκοο στη Χίο το προηγούμενο καλοκαίρι.
«Η καταγγελία της κρατούμενης γυναίκας για σεξουαλική παρενόχληση από άντρα αστυνομικό της Πέτρου Ράλλη έγινε το Σάββατο 25/7/2020. Η σεξουαλική παρενόχληση συνοδεύτηκε από απειλές και έλαβε χώρα μέσα στον ανελκυστήρα και στον υπόγειο χώρο στάθμευσης του κτιρίου. Ο αστυνομικός, κατά παράβαση των σχετικών πρωτοκόλλων, ανέλαβε να συνοδέψει μόνος του την γυναίκα από τα κρατητήρια του 3ου ορόφου στο ιατρείο του ισογείου για να κάνει την ένεση ινσουλίνης που χρειάζεται επειδή είναι διαβητική. Έτσι ο αστυνομικός βρήκε την ευκαιρία να της επιτεθεί μέσα στο ασανσέρ, και αντί να την κατεβάσει στο ισόγειο την πήγε στο υπόγειο. Η γυναίκα αντιστάθηκε και κατήγγειλε την επίθεση στη νοσοκόμα, κι έτσι ενημερώθηκε τελικά ο Διοικητής της Πέτρου Ράλλη, ο οποίος κινητοποιήθηκε άμεσα».
«Ο αστυνομικός τέθηκε σε διαθεσιμότητα και ξεκίνησε έρευνα από την υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων της Αστυνομίας. Στη συνέχεια αποκαλύφθηκε ότι ο αστυνομικός αυτός εμπλέκεται και σε άλλα ποινικά αδικήματα με άλλη κρατούμενη κατ’ επανάληψη. Υπάρχει και αποδεικτικό υλικό από τις κάμερες του πάρκινγκ. Και οι δύο κρατούμενες κλήθηκαν για κατάθεση και αναγνώρισαν τον συγκεκριμένο αστυνομικό. Φοβόμαστε ότι αυτό είναι η κορυφή του παγόβουνου, ότι υπήρχαν κι άλλα τέτοια περιστατικά, κι ότι και άλλα άτομα γνώριζαν τι γίνεται. Εν τω μεταξύ είναι τραγικό το ότι η γυναίκα που έκανε την καταγγελία είναι 27 χρόνια στην Ελλάδα, έχει ανήλικο παιδί 16 χρονών με Έλληνα υπήκοο, το παιδί έχει ελληνική υπηκοότητα, κι αυτή ακόμα δεν έχει χαρτιά, περιμένει απόφαση επί της προσφυγής της για άσυλο από το 2016!».
Επιπλέον, το Μωβ δημοσιεύσει και νέα καταγγελία η οποία αφορά κρατούμενη στην Αμυγδαλέζα και τον βιασμό της από Έλληνα υπήκοο στη Χίο το προηγούμενο καλοκαίρι.
Συγκεκριμένα, το κείμενο αναφέρει: «η νέα καταγγελία που καταγράψαμε από νεαρή κρατούμενη στην Αμυγδαλέζα αφορά τον βιασμό της από Έλληνα υπήκοο στη Χίο το προηγούμενο καλοκαίρι. Η νεαρή πρόσφυγας, η οποία έμενε στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της ΒΙΑΛ στη Χίο, περπατούσε στο δρόμο όταν ο άντρας προσφέρθηκε να την πάει στον προορισμό της με το αυτοκίνητό του. Αντ’ αυτού την οδήγησε σε ερημική τοποθεσία όπου και την βίασε, αφού πρώτα την χτύπησε διότι αντιστεκόταν, και στη συνέχεια την εγκατέλειψε. Η γυναίκα κατάφερε αργότερα να φτάσει στην πόλη της Χίου, με την βοήθεια μιας Ελληνίδας, και να καταγγείλει τον βιασμό της στην αστυνομία, στην οποία επίσης έδωσε τα στοιχεία του αυτοκινήτου. Στη συνέχεια η γυναίκα πήγε επανειλημμένα στο Γενικό Νοσοκομείο Χίου, καταρχάς στα επείγοντα με αιμορραγία και μετέπειτα σε προγραμματισμένα ραντεβού (έχουμε στη διάθεσή μας τα σχετικά έγγραφα) και τελικά έφυγε από το νησί μην αντέχοντας άλλο τον φόβο και το τραύμα. Το τραγικό είναι ότι αυτή τη στιγμή κρατείται στην Αμυγδαλέζα για να επιστραφεί στο νησί λόγω απόφασης περιορισμού κυκλοφορίας εντός της Χίου!».
Ολόκληρη η καταγγελία:
ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΓΙΑ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΠΑΡΕΝΟΧΛΗΣΗ ΚΑΙ ΒΙΑΣΜΟ ΑΠΟ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΕΣ ΣΤΗΝ ΑΜΥΓΔΑΛΕΖΑ
Το Σάββατο 8 Αυγούστου 2020 επισκεφτήκαμε τις γυναίκες στο κέντρο κράτησης της Αμυγδαλέζας, συμπεριλαμβανομένων όλων αυτών που μετήχθησαν από το κέντρο κράτησης της Πέτρου Ράλλη στις 3/8 μετά την καταγγελία για σεξουαλική παρενόχληση από αστυνομικό (βλ. δημοσίευμα του Μωβ 4/8/2020). Μοιράσαμε τρόφιμα, ρούχα και παπούτσια (ευχαριστούμε πολύ για τις προσφορές των μελών και φίλων του Μωβ) και καταγράψαμε τις ανάγκες τους καθώς και τις καταγγελίες τους.
Δημοσιεύουμε λοιπόν σήμερα περισσότερα στοιχεία για την προηγούμενη καταγγελία καθώς και μια νέα καταγγελία:
1) Η καταγγελία της κρατούμενης γυναίκας για σεξουαλική παρενόχληση από άντρα αστυνομικό της Πέτρου Ράλλη έγινε το Σάββατο 25/7/2020. Η σεξουαλική παρενόχληση συνοδεύτηκε από απειλές και έλαβε χώρα μέσα στον ανελκυστήρα και στον υπόγειο χώρο στάθμευσης του κτιρίου. Ο αστυνομικός, κατά παράβαση των σχετικών πρωτοκόλλων, ανέλαβε να συνοδέψει μόνος του την γυναίκα από τα κρατητήρια του 3ου ορόφου στο ιατρείο του ισογείου για να κάνει την ένεση ινσουλίνης που χρειάζεται επειδή είναι διαβητική. Έτσι ο αστυνομικός βρήκε την ευκαιρία να της επιτεθεί μέσα στο ασανσέρ, και αντί να την κατεβάσει στο ισόγειο την πήγε στο υπόγειο. Η γυναίκα αντιστάθηκε και κατήγγειλε την επίθεση στη νοσοκόμα, κι έτσι ενημερώθηκε τελικά ο Διοικητής της Πέτρου Ράλλη, ο οποίος κινητοποιήθηκε άμεσα. Ο αστυνομικός τέθηκε σε διαθεσιμότητα και ξεκίνησε έρευνα από την υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων της Αστυνομίας. Στη συνέχεια αποκαλύφθηκε ότι ο αστυνομικός αυτός εμπλέκεται και σε άλλα ποινικά αδικήματα με άλλη κρατούμενη κατ’ επανάληψη. Υπάρχει και αποδεικτικό υλικό από τις κάμερες του πάρκινγκ. Και οι δύο κρατούμενες κλήθηκαν για κατάθεση και αναγνώρισαν τον συγκεκριμένο αστυνομικό. Φοβόμαστε ότι αυτό είναι η κορυφή του παγόβουνου, ότι υπήρχαν κι άλλα τέτοια περιστατικά, κι ότι και άλλα άτομα γνώριζαν τι γίνεται. Εν τω μεταξύ είναι τραγικό το ότι η γυναίκα που έκανε την καταγγελία είναι 27 χρόνια στην Ελλάδα, έχει ανήλικο παιδί 16 χρονών με Έλληνα υπήκοο, το παιδί έχει ελληνική υπηκοότητα, κι αυτή ακόμα δεν έχει χαρτιά, περιμένει απόφαση επί της προσφυγής της για άσυλο από το 2016!
2) Η νέα καταγγελία που καταγράψαμε από νεαρή κρατούμενη στην Αμυγδαλέζα αφορά τον βιασμό της από Έλληνα υπήκοο στη Χίο το προηγούμενο καλοκαίρι. Η νεαρή πρόσφυγας, η οποία έμενε στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της ΒΙΑΛ στη Χίο, περπατούσε στο δρόμο όταν ο άντρας προσφέρθηκε να την πάει στον προορισμό της με το αυτοκίνητό του. Αντ’ αυτού την οδήγησε σε ερημική τοποθεσία όπου και την βίασε, αφού πρώτα την χτύπησε διότι αντιστεκόταν, και στη συνέχεια την εγκατέλειψε. Η γυναίκα κατάφερε αργότερα να φτάσει στην πόλη της Χίου, με την βοήθεια μιας Ελληνίδας, και να καταγγείλει τον βιασμό της στην αστυνομία, στην οποία επίσης έδωσε τα στοιχεία του αυτοκινήτου. Στη συνέχεια η γυναίκα πήγε επανειλημμένα στο Γενικό Νοσοκομείο Χίου, καταρχάς στα επείγοντα με αιμορραγία και μετέπειτα σε προγραμματισμένα ραντεβού (έχουμε στη διάθεσή μας τα σχετικά έγγραφα) και τελικά έφυγε από το νησί μην αντέχοντας άλλο τον φόβο και το τραύμα. Το τραγικό είναι ότι αυτή τη στιγμή κρατείται στην Αμυγδαλέζα για να επιστραφεί στο νησί λόγω απόφασης περιορισμού κυκλοφορίας εντός της Χίου!
Και για τις δύο καταγγελίες έχουμε ενημερώσει την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.
Ζητάμε απονομή δικαιοσύνης και προστασία των γυναικών.
Ζητάμε να μην εμπλέκονται άντρες αστυνομικοί στην κράτηση, συνοδεία και μεταγωγή γυναικών.
Ζητάμε να καταργηθεί ο γεωγραφικός περιορισμός των αιτούντων διεθνή προστασία στα νησιά.
Την ημέρα του επισκεπτηρίου μας στην Αμυγδαλέζα (8/8) ήταν συνολικά 35 οι κρατούμενες από τις εξής χώρες (αλφαβητικά): Αιθιοπία (1), Αλβανία (1), Βουλγαρία (2), Γεωργία (4), Γκαμπόν (1), Ερυθραία (2), Ινδονησία (2), Ιράκ (1), Ιράν (1), Καμερούν (2), Κονγκό (2), Λευκορωσία (1), Μαρόκο (2), Μολδαβία (3), Παλαιστίνη (1), Ρωσία (3), Σομαλία (1), Συρία (3), Τουρκία (2).
Στις 11/8 η μία Κονγκολέζα αφέθηκε ελεύθερη αφού έγινε δεκτό το αίτημα ασύλου της με τη νομική συνδρομή της οργάνωσης ΑΙΤΗΜΑ, στην οποία είχαμε παραπέμψει την υπόθεση. Επίσης έχουμε παραπέμψει κάποιες υποθέσεις για νομική συνδρομή στην οργάνωση ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ. Ευχαριστούμε και τις δύο οργανώσεις για την συνεργασία.
Δυστυχώς διαπιστώνουμε μεγάλες καθυστερήσεις στην διεκπεραίωση των υποθέσεων από τις αρμόδιες υπηρεσίες, ειδικά μετά το ξέσπασμα του κορωνοϊού, και ειδικά τώρα που είναι περίοδος αδειών λόγω καλοκαιριού, με αποτέλεσμα η κράτηση των γυναικών να παρατείνεται ακόμα περισσότερο χωρίς δική τους ευθύνη. Καθυστερούν τόσο οι διαδικασίες ασύλου για τις αιτούσες άσυλο, όσο και οι διαδικασίες επιστροφής για τις γυναίκες που επιθυμούν την επιστροφή τους στην χώρα τους.
Όσο για τις συνθήκες κράτησης, στην Αμυγδαλέζα είναι καλύτερη η κατάσταση από πλευράς προαυλισμού, καθαριότητας και επικοινωνίας, αλλά τα κοντέινερς δεν διαθέτουν κλιματιστικά για ψύξη/θέρμανση, και κατά συνέπεια η διαβίωση είναι αφόρητη σε συνθήκες ζέστης ή κρύου. Επίσης υπάρχει πρόβλημα με το φαγητό, τόσο ως προς τις ώρες των γευμάτων όσο και ως προς την ειδική διατροφή που πρέπει να παρέχεται στις ασθενείς.
ΠΟΤΕ ΚΑΜΙΑ ΜΟΝΗ.
ΟΧΙ ΣΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΚΡΑΤΗΣΗΣ, ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ ΣΕ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ.
Το Μωβ – Σωματείο Γυναικείων Δικαιωμάτων