12.8 C
Chania
Monday, December 8, 2025

Καταγγελια Συνομοσπονδίας Ενοικιαζομένων Δωματίων

Ημερομηνία:

Η Συνομοσπονδία Ενοικιαζομένων Δωματίων και Διαμερισμάτων Ελλάδος καταγγέλλει την επιζήμια και καταχρηστική φορολογική πολιτική της Κυβέρνησης εις βάρος των επιχειρήσεων του κλάδου μας, η οποία με την επιβολή φόρου ακίνητης περιουσίας, αυξημένου έως και 2000% σε σχέση με τον αντίστοιχο φόρο των ξενοδοχειακών καταλυμάτων, δείχνει να έχει ένα και μόνο σκοπό: την απόλυτη εξαθλίωση των επιχειρήσεών μας και το σβήσιμό τους από το «χάρτη» της Φιλοξενίας και του Τουρισμού.

Αρκεί να αναλογιστεί κανείς ότι ένα ξενοδοχείο 1.100 τετραγωνικών μέτρων καλείται να πληρώσει 465,00 Ευρώ ΦΑΠ, τη στιγμή που ένα τουριστικό κατάλυμα αντίστοιχων τετραγωνικών μέτρων καλείται να πληρώσει το εξωφρενικό ποσό των 7.645,00 Ευρώ ΦΑΠ.

Το παράλογο είναι ότι αυτός ο τρόπος φορολόγησης, για το υπουργείο Οικονομικών και γενικότερα για την Κυβέρνηση ονομάζεται δημοκρατία, δικαιοσύνη και ίση κατανομή φορολογικών βαρών.

Ο κύριος πρωθυπουργός έχει ενημερωθεί προσωπικά από τον πρόεδρο της Σ.Ε.Ε.Δ.Δ.Ε. για το θέμα και τον παρακαλούμε να παρέμβει, ώστε να σταματήσουν στο υπουργείο Οικονομικών να καταστρατηγούν το νόμο περί ειδικών κτιρίων χρησιμοποιώντας μια υπουργική απόφαση του 1996 και να τον εφαρμόζουν επιλεκτικά και προκλητικά μόνο για το 50% του τουριστικού δυναμικού της χώρας, ενώ το υπόλοιπο 50% είναι έρμαιο των διαθέσεων του εκάστοτε υπουργού Οικονομικών.

Υπενθυμίζουμε και ζητάμε να ληφθεί σοβαρά υπόψη το μέγεθος και η δυναμική του κλάδου μας, καθώς και η συνεισφορά του όχι μόνο στον τομέα της απασχόλησης, δεδομένου ότι υπό τη «σκέπη» του βρίσκονται 40.000 επιχειρήσεις δυναμικότητας 500.000 κλινών, οι οποίες απασχολούν πάνω από 100.000 εργαζομένους, αλλά και η συμβολή του στο 50% των εσόδων της χώρας από τον τουρισμό.

Ένας κλάδος, ο οποίος στηρίζει την περιφερική οικονομία της χώρας και, φυσικά, σε καμία περίπτωση δεν ευθύνεται για την οικονομική κατάρρευση της ελληνικής οικονομίας.

Ας αναζητηθούν λοιπόν οι ευθύνες, σε αυτούς οι οποίοι οδήγησαν τη χώρα και το λαό σε αυτήν την πρωτόγνωρη οικονομική κρίση. Και σε αυτούς σίγουρα δεν ανήκουν οι επιχειρήσεις τουριστικών καταλυμάτων.

Για αυτό ζητάμε να δοθεί άμεσα οριστική λύση στον τρόπο υπολογισμού του φόρου ακινήτων και να ενταχθούν και οι επιχειρήσεις μας στο καθεστώς των ειδικών κτιρίων, όπως ο νόμος ορίζει, με κριτήριο το ειδικό σήμα λειτουργίας τους.

Το ξέρουμε…

Το να βλέπετε αυτά τα μηνύματα μπορεί να είναι κουραστικό. Και να είστε σίγουροί ότι ούτε κι εμείς βρίσκουμε κάποια ευχαρίστηση από το να τα γράφουμε... Όμως αυτό το μήνυμα δεν αφορά εμάς. Αφορά κάτι πολύ πιο σημαντικό: την επιβίωση της ανεξάρτητης, μαχητικής δημοσιογραφίας στην Kρήτη.

Η στήριξη σας είναι σημαντική γιατί μας επιτρέπει να:

  1. - Κάνουμε ρεπορτάζ χωρίς φόβο και εξαρτήσεις. Κανείς δεν μας υπαγορεύει τι να πούμε ή τι να αποσιωπήσουμε.
  2. - Κρατάμε τη δημοσιογραφία μας προσβάσιμη σε όλους, ακόμη και σε αυτούς που δεν έχουν την ικανότητα να πληρώσουν. Χωρίς paywall, χωρίς προνόμια μόνο για όσους έχουν την οικονομική δυνατότητα.

Η απλή αλήθεια είναι ότι τα έσοδα διαρκώς συρρικνώνονται. Αν πιστεύετε ότι μια πραγματικά ελεύθερη ενημέρωση είναι ζωτικής σημασίας για τη δημοκρατία και τον έλεγχο της εξουσίας, τότε δώστε μας τη δύναμη να συνεχίσουμε.

Γίνε συνδρομητής

Σας ευχαριστούμε θερμά.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις - Γίνετε συνδρομητές!

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ