Σαν χάρτινος πύργος φαίνεται ότι καταρρέει ο ευρωπαϊκός προγραμματισμός για τους εμβολιασμούς και κατά βάσει για τις προμήθειες εμβολίων αφού πρώτη η Γερμανία και τώρα η Κύπρος προχώρησαν σε διμερείς επαφές για εξασφάλιση περισσότερων δόσεων εμβολίων, σε βάρος σε πολλές περιπτώσεις άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Την ίδια ώρα η ελληνική κυβέρνηση επιμένει στον ευρωπαϊκό προγραμματισμό για κεντρική διάθεση εμβολίων από την ΕΕ, παρά τις μεγάλες καθυστερήσεις που σημειώνει αυτό το σχέδιο, με προφανή τα αποτελέσματα και στο εθνικό εμβολιαστικό πρόγραμμα.
Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης επιβεβαίωσε ότι η Κύπρος αποτάθηκε στο Ισραήλ προκειμένου να εξασφαλίσει αριθμό εμβολίων ικανό να παρέχει την πολυπόθητη α οσία στον πληθυσμό. Η συγκεκριμένη αποκάλυψη ήρθε μετά τη δημοσιοποίηση συνέντευξη του Ν. Αναστασιάδη στην εφημερίδα «Πολίτης», όπου αναφέρεται ότι ο Κύπριος πρόεδρος, έχει ήδη επικοινωνήσει με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Βενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος επιφυλάχθηκε να απαντήσει εντός των επόμενων ημερών.
Παράλληλα ο Ν. Αναστασιάδης διαβεβαίωσε ότι θα πρόκειται για εμβόλια που ήδη έχουν εγκριθεί από την ΕΕ, ενώ απάντησε αρνητικά αν μια τέτοια επιλογή, αποτελεί ταυτόχρονα διάσπαση της κοινής ευρωπαϊκής γραμμής για τους εμβολιασμούς. «Όχι. Δεν θεωρώ ότι υπάρχει τέτοιο θέμα. Είναι μια προσπάθεια που καταβάλλει η χώρα μας ενόψει και της καθυστέρησης στην παραγωγή των εμβολίων να επισπεύσει τον εμβολιασμό», είπε χαρακτηριστικά.
Ωστόσο επέκρινε την Ένωση των 27, λέγοντας πως η ΕΕ κινήθηκε πολύ αργά σε επίπεδο λήψης απόφασης, ενώ παράλληλα επεσήμανε πως δόθηκε μεγάλο βάρος στο εμβόλιο της Οξφόρδης και της AstraZeneca, το οποίο αξίζει να σημειωθεί ότι δεν έχει εγκριθεί ακόμα από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA), μια απόφαση που αναμένεται να παρθεί στα τέλη Ιανουαρίου.
Υπενθυμίζεται ότι την αρχή στη «παραβίαση» της ευρωπαϊκής συμφωνίας για κεντρική προμήθεια και διάθεση εμβολίων ανάλογα με τον πληθυσμό της κάθε χώρας, έκανε η Γερμανία η οποία όπως ανέφερε προ ημερών και δημοσίευμα του Politico, πρόκειται για τη μεγάλη κερδισμένη από την όλη πολιτική.
Πιο συγκεκριμένα σύμφωνα με το δημοσίευμα το οποίο έφερε τον τίτλο «Χάρη στις βαθιές τις τσέπες, η Γερμανία εξασφαλίζει περισσότερες δόσεις εμβολίων», η Γερμανία των 83 εκατομμυρίων ανθρώπων, δήλωσε ότι λαμβάνει 94 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου BioNTech/Pfizer, 64 εκατομμύρια από την ΕΕ αλλά και 30 εκατομμύρια από μια ξεχωριστή διμερή συμφωνία που σύναψε.
Ταυτόχρονα όμως το Βερολίνο θα αγοράσει τις δόσεις του εμβολίου της Moderna που αν και εξασφαλίστηκαν σε ευρωπαϊκό επίπεδο, χώρες μεταξύ αυτών και η Ελλάδα δεν κατάφεραν να εξασφαλίσουν λόγω της υψηλής τιμής των δόσεων. Έτσι η Γερμανία θα λάβει συνολικά 50 εκατομμύρια από τις 160 εκατομμύρια δόσεις, ποσοστό πολύ μεγαλύτερο της «αναλογικής κατανομής σύμφωνα με τον πληθυσμό», την οποία παρουσίαζε η ΕΕ, ενώ το δημοσίευμα ανέφερε ότι Γαλλία και Δανία αναμένεται να ακολουθήσουν αντίστοιχη πρακτική.
Πάντως τη Παρασκευή η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν υπογράμμισε ότι τα 27 κράτη-μέλη πορεύονται μαζί όσον αφορά στην αγορά εμβολίων σημειώνοντας παράλληλα ότι «κανένα κράτος-μέλος δεν επιτρέπεται να διαπραγματεύεται παράλληλα», πράγμα το οποίο αμφισβητείται στη πράξη.
Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, το Politico, σημείωσε ότι η χώρα αγόρασε λιγότερο από το επιτρεπόμενο μερίδιό της, καθώς είχε δικαίωμα για την αγορά τουλάχιστον 3,8 εκατ. δόσεων, αλλά τελικά εξασφάλισε μόλις 1,8 εκατ. δόσεις, δηλαδή δύο εκατομμύρια λιγότερες.
Η Ελλάδα επιμένει στον προγραμματισμό που εγκαταλείπεται από τις ευρωπαϊκές χώρες
Την ώρα λοιπόν που ο ευρωπαϊκός προγραμματισμός φαίνεται να εγκαταλείπεται, με τα κράτη-μέλη να προχωρούν σε δικές τους διμερείς συμφωνίες για να εξασφαλίσουν εμβολιαστικές δόσεις, η Ελλάδα φαίνεται πως αρνείται να δει την πραγματικότητα, με τη κυβέρνηση να είναι και έκθετη αφού εξακολουθεί να ρίχνει βάρος στο εμβολιαστικό πρόγραμμα και να υπόσχεται αυξήσεις των ημερήσιων εμβολιασμών, το οποίο όμως εμφανίζει μεγάλες καθυστερήσεις και κενά στις προμήθειες.
Αναφορικά με την εγχώρια πολιτική, η πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, δεδομένου ότι το εμβολιαστικό πρόγραμμα «δεν βγαίνει», ήταν να πιέσει η ελληνική κυβέρνηση, ώστε να εξασφαλιστούν οι πατέντες από την ΕΕ, ειδάλλως να προχωρήσει και η χώρα μας σε διμερείς συμφωνίες προκειμένου να εξασφαλιστούν οι απαραίτητες δόσεις και αντιστοίχως η ανοσία στον πληθυσμό.
Παρ’ όλα αυτά η κυβέρνηση αρνείται άρδήν κάθε τέτοιο ενδεχόμενο, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Χρήστο Ταραντίλη, να επιτίθεται στον πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και στην πρόταση του κόμματός του, σημειώνοντας πως η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν «επανέλαβε με ξεκάθαρο τρόπο ότι “κανένα κράτος-μέλος δεν επιτρέπεται να διαπραγματεύεται ή να έχει συμβόλαιο παράλληλα”. Προτείνει μήπως να παραβιάσουμε την κοινή ευρωπαϊκή συμφωνία; Αυτό είναι ξεκάθαρα εις βάρος της χώρας», ανέφερε.
Σε σχέση με τη δεύτερη πρόταση εκείνη της αγοράς της πατέντας, ο εκπρόσωπος Τύπου της κυβέρνησης παρέπεμψε σε σχετικό άρθρο του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung από κοινού με τον Ηλία Μόσιαλο, στο οποίο γινόταν λόγος για ευρωπαϊκή αγορά της πατέντας του εμβολίου ώστε να αποτελέσει δημόσιο αγαθό και να καταστεί δυνατή η οργάνωση της παραγωγής σε πολλές τοποθεσίες.
Από πλευράς του ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ήρθε τη Δευτέρα να φρενάρει ακόμα και την αγορά της πατέντας και να αναφερθεί στα δημοσιεύματα για καθυστερήσεις και διανομή των εμβολίων με μη αναλογικά κριτήρια, ως «ψευδή» αλλά να τα χαρακτηρίσει και «παραπληροφόρηση».
«Αντιθέτως, αν μπούμε στη λογική του μεμονωμένου ανταγωνισμού, τότε θα φθάσουμε σε φαινόμενα φαρμακευτικής πλειοδοσίας και πειρατείας», ανέφερε χαρακτηριστικά «κι αυτό θα αποτραπεί από την Ε.Ε.», είπε ο υπουργός για να ισχυριστεί εν συνεχεία, ότι κανένα κράτος – μέλος δεν μπορεί να προμηθεύεται από παράπλευρες πηγές, σε διαφορετική περίπτωση θα υπάρξουν κυρώσεις.
Ταυτόχρονα ο υπουργός παρείχε και «διαβεβαιώσεις», σύμφωνα με τις οποίες η χώρα όχι απλά δεν θα λάβει μικρότερο αριθμό εμβολίων από τις ανάγκες της αλλά υπερδιπλάσιο, ενώ έδωσε και αριθμούς λέγοντας πως έχουν εξασφαλιστεί 24 εκατομμύρια δόσεις που αντιστοιχούν σε 125 εκατομμύρια εμβολιασμούς από όλα τα εμβόλια, ενώ σημείωσε ότι ένα έχει μία και όχι δύο δόσεις όπως τα υπόλοιπα.
«Η Ελλάδα πήρε όλα τα εμβόλια που της αντιστοιχούν», είπε με κατηγορηματικό τρόπο και πρόσθεσε ότι το σύνολο του πληθυσμού είναι καλυμμένο. Εν συνεχεία αναφέρθηκε ακόμα και σε αύξηση των ημερήσιων εμβολιασμών με την πρόθεση της κυβέρνησης να είναι αυτοί να φτάσουν ακόμα και τους 30.000 ημερησίως, σε χρόνο όμως που δεν διευκρινίστηκε.
Τέλος εξέφρασε και την εκτίμηση ότι οι φαρμακευτικές εταιρείες δεν προτίθενται να προχωρήσουν τα πνευματικά δικαιώματα στις χώρες της ΕΕ, αποφεύγοντας ακόμα και το ενδεχόμενο η ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει σε κάποια σχετική πίεση προς την ΕΕ, ενώ είπε πως οι «προτεραιότητες είναι άλλες».