20.8 C
Chania
Friday, April 19, 2024

Κατασκεύσαν σπίτι από… χρησιμοποιημένες πάνες!

Ημερομηνία:

Όποιος έχει γίνει γονιός έχει σίγουρα αλλάξει χιλιάδες πάνες στο μωρό του. Προφανώς κανένας γονιός δεν είχε σκεφτεί όμως μέχρι σήμερα ότι οι χρησιμοποιημένες πάνες τις οποίες πετά καθημερινά… κλείνοντας τη μύτη του μπορούν να αποτελέσουν βασικό υλικό για το χτίσιμο ενός σπιτιού!

Κατασκευή σπιτιών χαμηλού κόστους

Και όμως αυτό έκαναν ερευνητές του Πανεπιστημίου του Kitakyushu στην Ιαπωνία. Ουσιαστικώς οι επιστήμονες ανέπτυξαν έναν νέο τύπο υλικού το οποίο περιέχει ανακυκλωμένες πάνες, όπως ανέφεραν στην επιθεώρηση «Scientific Reports». Εκτιμούν ότι το υλικό αυτό μπορεί να αποδειχθεί πολύτιμο για την κατασκευή σπιτιών χαμηλού κόστους σε χώρες μεσαίου ή χαμηλού εισοδήματος.

Τα πλεονεκτήματα

Το νέο εύρημα συνδέεται με δύο βασικά πλεονεκτήματα: καταρχάς σώζει το περιβάλλον καθώς οι πάνες δεν απορρίπτονται αλλά ανακυκλώνονται ώστε να έχουν άλλη χρήση. Κατά δεύτερον η χρήση του υλικού που προέρχεται από πάνες συμβάλλει στο να μειώνεται κατά 8% η ποσότητα άμμου που περιέχεται στο μπετόν το οποίο χρησιμοποιείται στις κατασκευές. Σε γενικό πλαίσιο λοιπόν, πρόκειται για μια φθηνή και φιλική προς το περιβάλλον προσέγγιση κατασκευής σπιτιών.

Περί τις 30 με 40 δισεκατομμύρια πάνες πετιούνται κάθε χρόνο μόνο στη Βόρεια Αμερική. Με δεδομένο ότι οι περισσότερες πάνες περιέχουν πλαστικά υλικά δεν διασπώνται εύκολα, επιβαρύνοντας το περιβάλλον (που τόσο πάσχει εξαιτίας μας ούτως ή άλλως).

Αυτός ήταν ένας από τους λόγους για τους οποίους οι ερευνητές στην Ιαπωνία αποφάσισαν να ασχοληθούν με τις… πάνες προκειμένου να λύσουν το οικιστικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι χωρών με χαμηλό εισόδημα όπως η Ινδονησία.

Η διαδικασία δημιουργίας του υλικού από πάνες

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι οι χρησιμοποιημένες πάνες… πλένονται προτού χρησιμοποιηθούν ξανά για τη δημιουργία του υλικού. Στη συνέχεια τεμαχίζονται σε μικρά κομμάτια και αναμειγνύονται σε διαφορετικές αναλογίες με τσιμέντο, χαλίκι, άμμο και νερό.

Αντικατάσταση της άμμου

Μετά από επεξεργασία 28 ημερών τα τούβλα που περιείχαν… πάνες σε διαφορετικές αναλογίες δοκιμάστηκαν για την αντοχή και τη διάρκειά τους από τους ερευνητές. Με βάση τα αποτελέσματα, οι πάνες μπορούν να αντικαταστήσουν ως και το 10% της άμμου που χρησιμοποιείται στο μπετόν με το οποίο χτίζονται οι κολώνες και τα δοκάρια ενός τριώροφου σπιτιού. Οταν δε πρόκειται για σπίτι ενός ορόφου μπορούν να αντικαταστήσουν ως και το 27% της άμμου που χρησιμοποιείται στο μπετόν. Την ίδια στιγμή μπορούν να αντικαταστήσουν το 40% της άμμου που χρειάζεται για να χτιστούν οι τοίχοι. Συνολικά οι ανακυκλωμένες πάνες μπορούν να αντικαταστήσουν ως και το 8% της άμμου που χρειάζεται για την κατασκευή ενός ολόκληρου μονώροφου σπιτιού.

Επιπρόσθετο όφελος για το περιβάλλον

Η νέα μέθοδος μπορεί να έχει ένα επιπρόσθετο όφελος για το περιβάλλον: προσφέρει μια βιώσιμη λύση στην παγκόσμια έλλειψη άμμου! Ναι πράγματι, η άμμος της παραλίας είναι o δεύτερος πλέον χρησιμοποιούμενος πόρος μετά το νερό. Χωρίς την άμμο, οι πλημμύρες και οι καταιγίδες μπορεί να είναι πολύ πιο επικίνδυνες και φονικές για τους ανθρώπους. Ιδού λοιπόν πόσα καλά μπορεί να προσφέρει μια χρησιμοποιημένη πάνα!

in.gr

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Σαββατοκύριακο γεμάτο εκδηλώσεις στο Comixadiko στα Χανιά

Γεμάτο δράσεις είναι αυτό το Σαββατοκύριακο το Comixadiko (Ξέπαπα 15) στα Χανιά. Το Σάββατο...