19.4 C
Chania
Thursday, December 25, 2025

Καταστροφικές οι πυρκαγιές τον Ιούλιο στην Κρήτη

Ημερομηνία:

Η Κρήτη, τον περασμένο μήνα δηλαδή τον Ιούλιο 2012, δοκιμάσθηκε από μεγάλο αριθμό πυρκαγιών, από τις οποίες προκλήθηκαν μεγάλες καταστροφές σε αγροτικές και δασικές εκτάσεις και λοιπές δομές. Μόνον τον μήνα αυτόν περισσότερα από 35.000 στρέμματα αγροτοδασικών και καλλιεργήσιμων εκτάσεων παραδόθηκαν στις φλόγες. 
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Ευρωπαικό Σύστημα Πληροφοριών Δασικών Πυρκαγιών της Ευρωπαικής Ένωσης, το γνωστό (E.F.F.I.S), μόνον από τις πέντε (5) μεγαλύτερες πυρκαγιές, που εκδηλώθηκαν τον Ιούλιο στην Περιφέρεια της Κρήτης κάηκαν συνολικά 35.990 στρέμματα αγροτοδασικών και καλλιεργήσιμων εκτάσεων και οι μεγαλύτερες καμένες εκτάσεις, δηλαδή πάνω από 900 – 1.000 στρέμματα, καταγράφηκαν από τις παρακάτω αναλυτικά αναφερόμενες πυρκαγιές στις ακόλουθες περιοχές και Νομούς :

• Την 18/07/2012 από πυρκαγιά σε περιοχή του Δήμου Κισσάμου του Ν. Χανίων καταστράφηκαν 2.010 στρέμματα, εκ των οποίων το 13,5% ήταν βλάστηση σκληροφύλλων, 51% άλλες φυτικές εκτάσεις και 35,5% αγροτικές περιοχές.

• Την 22/07/2012 από πυρκαγιά σε περιοχή του Δήμου Αμαρίου του Ν. Ρεθύμνου καταστράφηκαν 1.000 στρέμματα, εκ των οποίων το 76,53% ήταν βλάστηση σκληροφύλλων και το 23,47% αγροτικές εκτάσεις.

• Την 28/07/2012 από πυρκαγιά σε περιοχή του Δήμου Αγ. Βασιλείου του Ν. Ρεθύμνου καταστράφηκαν 9.130 στρέμματα, εκ των οποίων το 9,12% ήταν βλάστηση σκληρόφυλλων, το 57% άλλες φυτικές περιοχές και το 33,88% αγροτικές εκτάσεις.

• Την 29/07/2012 από πυρκαγιά σε περιοχή του Δήμου Μίνωα Πεδιάδας του Ν. Ηρακλείου καταστράφηκαν 960 στρέμματα, το 100% των οποίων ήταν διάφορες φυτικές εκτάσεις.

• Την 30/07/2012 από πυρκαγιές σε περιοχές του Δήμου Βιάννου του Ν. Ηρακλείου καταστράφηκαν συνολικά 22.890 στρέμματα, εκ των οποίων το 19,22% ήταν βλάστηση σκληρόφυλλων, 48,62% διάφορες φυτικές εκτάσεις και 32,16% αγροτικές εκτάσεις.

Αξίζει να σημειωθεί. ότι το έτος 2011, στην Κρήτη κάηκε από 547 πυρκαγιές, που συνολικά εκδηλώθηκαν, αγροτοδασική έκταση 29.387,5 στρεμμάτων, και από αυτά μόνον τον Ιούλιο κάηκε από 72 πυρκαγιές, αγροτοδασική έκταση 23.490,3 στρεμμάτων.

(Έρευνα: Ανδριανού Γκουρμπάτση, Αντιστράτηγου Π.Σ,ε.α, νομικού)

Το ξέρουμε…

Το να βλέπετε αυτά τα μηνύματα μπορεί να είναι κουραστικό. Και να είστε σίγουροί ότι ούτε κι εμείς βρίσκουμε κάποια ευχαρίστηση από το να τα γράφουμε... Όμως αυτό το μήνυμα δεν αφορά εμάς. Αφορά κάτι πολύ πιο σημαντικό: την επιβίωση της ανεξάρτητης, μαχητικής δημοσιογραφίας στην Kρήτη.

Η στήριξη σας είναι σημαντική γιατί μας επιτρέπει να:

  1. - Κάνουμε ρεπορτάζ χωρίς φόβο και εξαρτήσεις. Κανείς δεν μας υπαγορεύει τι να πούμε ή τι να αποσιωπήσουμε.
  2. - Κρατάμε τη δημοσιογραφία μας προσβάσιμη σε όλους, ακόμη και σε αυτούς που δεν έχουν την ικανότητα να πληρώσουν. Χωρίς paywall, χωρίς προνόμια μόνο για όσους έχουν την οικονομική δυνατότητα.

Η απλή αλήθεια είναι ότι τα έσοδα διαρκώς συρρικνώνονται. Αν πιστεύετε ότι μια πραγματικά ελεύθερη ενημέρωση είναι ζωτικής σημασίας για τη δημοκρατία και τον έλεγχο της εξουσίας, τότε δώστε μας τη δύναμη να συνεχίσουμε.

Γίνε συνδρομητής

Σας ευχαριστούμε θερμά.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις - Γίνετε συνδρομητές!

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Σπάνιο έγχρωμο βίντεο – ντοκουμέντο με τον Κισαμίτη σπουδαίο βιολιστή Νικόλαο Χάρχαλη

Ο Νικόλαος Χάρχαλης (πραγματικό όνομα Νικόλαος Χαρχαλάκης) (1884-1974) γεννήθηκε...

Στο μικροσκόπιο της ΑΑΔΕ 3.000 “ιδιοκτήτες” για επιδοτήσεις ΟΠΕΚΕΠΕ

Στο πλαίσιο των διασταυρώσεων, που πραγματοποιεί η Ανεξάρτητη Αρχή...

Η σοκολάτα μπορεί να εξαφανιστεί μέχρι το 2050 – Υπάρχει υποκατάστατο;

Η σοκολάτα βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα «κλιματικό βαρόμετρο», καθώς τα ακραία καιρικά...