15.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

Καύσωνας και φωτιές «ματώνουν» την Ευρώπη: 1.000 νεκροί σε Ισπανία – Πορτογαλία, η θερμοκρασία στους 47 βαθμούς

Ημερομηνία:

Στην δίνη μιας «αποκάλυψης του καύσωνα» βρίσκεται τις τελευταίες ημέρες η δυτική Γαλλία, καθώς οι ακραίες θερμοκρασίες συνεχίζουν να πλήττουν μεγάλο μέρος της Ευρώπης.

Ο υδράργυρος ενδέχεται να φτάσει σε επίπεδα ρεκόρ σε 15 περιοχές στα νοτιοδυτικά, με τους πυροσβέστες να δίνουν μάχη με τις φωτιές και χιλιάδες άτομα να αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, σύμφωνα με δημοσίευμα του BBC.

Παράλληλα, οι δασικές πυρκαγιές παίρνουν τρομακτικές εκτάσεις στην Ισπανία και την Πορτογαλία. Πύρινα μέτωπα ξέσπασαν και στην Ελλάδα, ενώ σε πολλές περιοχές ήχησε το 112 για εκκένωση οικισμών.

Ο καύσωνας «γονατίζει» και το Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο έλαβε τον πρώτο κόκκινο συναγερμό λόγω ακραίας ζέστης.

foties europi

Πάνω από 24.00 άτομα στη Γαλλία οδηγήθηκαν σε καταφύγια

Οι πυρκαγιές στη Γαλλία τις τελευταίες ημέρες ανάγκασαν περισσότερους από 24.000 ανθρώπους να εγκαταλείψουν τις οικίες τους, πηγαίνοντας σε καταφύγια έκτακτης ανάγκης.

Η Gironde, μια δημοφιλής τουριστική περιοχή στα νοτιοδυτικά, έχει δεχτεί σφοδρά πλήγματα, με τους πυροσβέστες να προσπαθούν να ελέγξουν τις φωτιές, οι οποίες έχουν καταστρέψει πάνω από 34.000 στρέμματα γης από την περασμένη Τρίτη.

Ο Jean-Luc Gleyze, πρόεδρος της περιφέρειας Gironde, είπε στο BBC ότι οι πυρκαγιές συνέχισαν να εντείνονται στο La-Teste-de-Buch και στο Landiras λόγω του ζεστού και θυελλώδους καιρού, γεγονός που καθιστά δύσκολο για τους πυροσβέστες να τις περιορίσουν.

Λόγω του καύσωνα γίνονται συνεχώς προειδοποιήσεις, καθώς ένας μετεωρολόγος περιέγραψε το φαινόμενο στο πρακτορείο ειδήσεων AFP ως μια «αποκάλυψη καύσωνα» σε ορισμένες περιοχές στα νοτιοδυτικά.

Δείτε δορυφορικές φωτογραφίες του Copernicus Sentinel 2

kausonas gallia

Εκατόμβες νεκρών σε Ισπανία και Πορτογαλία – 47 βαθμοί έγραψε το θερμόμετρο

Στην Ισπανία και την Πορτογαλία, περισσότεροι από 1.000 θάνατοι έχουν αποδοθεί στον καύσωνα τις τελευταίες ημέρες. Στη βορειοδυτική επαρχία Zamora της Ισπανίας, όπου φλέγεται από το Σαββατοκύριακο, το σώμα ενός βοσκού βρέθηκε στην οροσειρά Sierra de la Culebra. Είναι το δεύτερο θύμα της πυρκαγιάς στη Ζαμόρα μετά τον θάνατο ενός 62χρονου πυροσβέστη την Κυριακή.

"google ad"

Στη βορειοανατολική περιοχή της Καταλονίας, η φωτιά έφτασε στο σπίτι της Mercedes Pino κοντά στην Pont de Vilomara. «Ήμουν στο κρεβάτι και μέσα από το παράθυρο είδα ένα πολύ κόκκινο φως», είπε στα ισπανικά μέσα ενημέρωσης. «Έτρεξα όσο πιο γρήγορα μπορούσα προς την πόρτα και είδα μια φλόγα να καίει ένα τροχόσπιτο που έχουμε μπροστά στην πόρτα».

Πυρκαγιές ξέσπασαν επίσης σε Castilla y León, Γαλικία, Καστίλλη, Ανδαλουσία και Extremadura. Ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσες επισκέφθηκε την Εξτρεμαδούρα τη Δευτέρα (18/7).

«Η κλιματική αλλαγή σκοτώνει σκοτώνει ανθρώπους, σκοτώνει το οικοσύστημά μας, τη βιοποικιλότητα», διμήνυσε. Οι θερμοκρασίες στην Πορτογαλία έφτασαν τους 47 βαθμούς Κελσίου την Πέμπτη (14/7) – θερμοκρασία ρεκόρ για τον Ιούλιο.

Το ένα τρίτο της ηπειρωτικής Πορτογαλίας εξακολουθεί να βρίσκεται σε ακραίο κίνδυνο πυρκαγιάς, σύμφωνα με την εθνική μετεωρολογική υπηρεσία IPMA. Αυτό οφείλεται σε έντονες ή ακραίες συνθήκες ξηρασίας, σχεδόν παντού στη χώρα.

Εκατοντάδες άνθρωποι έχουν κληθεί να εκκενώσουν τα σπίτια τους, με τις αρχές να αγωνιούν να αποφύγουν την επανάληψη του 2017, όταν 66 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε πυρκαγιές.

(φωτογραφεία αρχείου)

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ