14.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Κεντρική Τράπεζα της Αγγλίας: Το Βερολίνο οδηγεί τον ευρωπαϊκό Νότο σε μια «χαμένη δεκαετία»

Ημερομηνία:

Δριμεία κριτική κατά της πολιτικής λιτότητας που ακολουθεί η Γερμανία απέναντι στην Ελλάδα ασκεί ο ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας, Μαρκ Κάρνεϊ, σύμφωνα με δημοσίευμα των Times του Λονδίνου. Παράλληλα, ο επικεφαλής του κεντρικού πιστωτικού συστήματος της Βρετανίας εμφανίστηκε πεπεισμένος ότι η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα δεν θα κηρύξη στάση πληρωμών, ενώ προειδοποίησε ότι η αποτυχία των πλούσιων κρατών να βοηθήσουν τις φτωχές χώρες κινδυνεύει να παγιδεύσει  την ευρωζώνη σε μια «άλλη χαμένη δεκαετία».

«Πρέπει όλοι να αναγνωρίσουμε ότι δεν είναι η πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να κηρύξει στάση πληρωμών», είπε ο Κάρνεϊ έπειτα από μια ομιλία του στο Δουβλίνο.

Ο επικεφαλής του κεντρικού πιστωτικού ιδρύματος της Βρετανίας εξήρε την «τόλμη» της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του σχεδίου που ανακοίνωσε ο Μάριο Ντράγκι την περασμένη εβδομάδα, δηλαδή την αγορά κρατικών ομολόγων αξίας δισεκατομμυρίων ευρώ για να αντιμετωπιστεί ο «δυνητικά επικίνδυνος» συνδυασμός της χαμηλής ανάπτυξης και της πτώσης των τιμών.

Ωστόσο, επέκρινε την ευρωζώνη διότι δεν προωθεί άλλες μεταρρυθμίσεις, κυρίως τη μετατροπή του ενιαίου νομισματικού χώρου σε μια ζώνη όπως είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, όπου η καθεμιά πολιτεία αντιμετωπίζει νομισματικά ή οικονομικά σοκ διαμέσου ομοσπονδιακών παρεμβάσεων.

«Είναι δύσκολο να αποφύγουμε την εξαγωγή του συμπεράσματος ότι εάν η ευρωζώνη ήταν μία χώρα, η δημοσιονομική πολιτική θα υποστήριζε πολύ περισσότερο την επίλυση των οικονομικών προβλημάτων», σημείωσε.

tvxs.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ