14.8 C
Chania
Saturday, April 20, 2024

Κεράσια με ρακή στο Γερακάρι Ρεθύμνου, την “κερασομάνα” της Κρήτης | Φωτό

Ημερομηνία:

Το Γερακάρι είναι ορεινό χωριό του δήμου Αμαρίου στον νομό Ρεθύμνης . Σύμφωνα με τα στοιχεία της απογραφής του 2011, ο πληθυσμός του οικισμού ανέρχεται στους 309 κατοίκους

Το Γερακάρι είναι κτισμένο σε υψόμετρο 680 μέτρων, στους βόρειους πρόποδες του όρους Κέντρος, σε απόσταση 41 χλμ. ΝΑ του Ρεθύμνου, κοντά στα οροπέδια Γιους Κάμπος, Χωνής Κάμπος και Φτερές. Η περιοχή είναι εύφορη και παράγει διάφορα αγαθά, όπως τα τοπικά κεράσια που είναι ξακουστά σε όλη την Κρήτη για τη νοστιμιά τους.

Οι οργανωμένοι παραγωγοί σήμερα στο Γερακάρι, είναι ελάχιστοι, όμως τα δέντρα κερασιού και βύσσινου που ευδοκιμούν στο χωριό είναι χιλιάδες!

Το τραγικό είναι ότι από τους διακόσιους τόνους κεράσι που παράγεται κατά μέσο όρο ετησίως, το ήμισυ του προϊόντος ή θα πέσει και θα σαπίσει στο έδαφος λόγω ανυπαρξίας ενδιαφέροντος να συγκεντρωθεί και να προωθηθεί στις αγορές της Κρήτης ή θα εγκαταλειφτεί επειδή είναι ασύμφορη η συλλογή του λόγω υψηλού κόστους!

Πάντως, οι κάτοικοι του χωριού αυτή την περίοδο του Μάη που τα δέντρα είναι γεμάτα κεράσια, εντάσσουν το φρούτο και στις πιο καθημερινές ασχολίες του. Όπως το να παίζουν τάβλι… όπου τη ρακή συνοδεύουν τα κεράσια!

Η σελίδα Δια-SOS-τε τη Μεσαρά ανέβασε μία φωτογραφία καθώς δύο κάτοικοι του χωριού παίζουν τάβλι με τη συνοδεία ρακής και ενός πιάτου λαχταριστά κεράσια. 

Η φωτογραφία συνοδεύεται από το παρακάτω κείμενο:

Παχύς ασκιανός, δροσερό νερό και παγωμένη ρακή συνοδεία ζουμερών κερασιών. Υπάρχει καλύτερο «σκηνικό» για μια καλή παρτίδα τάβλι, την ώρα που ο καύσωνας τσουρουφλίζει το κρητικό τοπίο;

Εξ ου και οι παίχτες φαίνονται χαλαροί και ευδαίμονες- αν και δεν παρακολουθήσαμε την «αναμέτρηση» μέχρι τέλους και έτσι δεν γνωρίζουμε αν προέκυψε ένταση στην κορύφωση του παιχνιδιού όπως συμβαίνει συνήθως.

Τα κατακόκκινα (λαχταριστά) κεράσια στο λευκό πιατάκι, εξ αριστερών των δύο απορροφημένων στην παρτίδα ταβλαδόρων, σχεδόν «μαρτυρούν» τον τόπο λήψης της φωτογραφίας, που δεν είναι άλλο από το Γερακάρι του Δήμου Αμαρίου, γνωστή «κερασομάνα» του Ρεθύμνου…

Για την ονομασία του χωριού υπάρχουν διάφορες εκδοχές: σύμφωνα με μια από αυτές, οφείλεται σε Βυζαντινό φεουδάρχη που εγκαταστάθηκε στην περιοχή μετά την ανακατάληψη του νησιού από τους Άραβες.

Άλλη εκδοχή συνδέει το όνομα με την εκτροφή κυνηγητικών γερακιών, του «ιερακάριου», ενώ σύμφωνα με άλλη εκδοχή η ονομασία προέρχεται από την «Ιερά Κάρα», τα λείψανα ενός αγίου της περιοχής

"google ad"

Σε οποιαδήποτε περίπτωση, την περίοδο αυτή που οι κερασιές είναι φορτωμένες, αξίζει μία επίσκεψη στο Γερακάρι. Έστω και μόνο για να γευθείτε τα πεντανόστιμα και ξακουστά κεράσια του.

 

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στέφανος Κασσελάκης: Η παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ | Παρακολουθήστε ζωντανά

Το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε από το Κέντρο Πολιτισμού...

Η Χανιώτισσα συγγραφέας Μάρω Δούκα υποψήφια ευρωβουλευτής με τη Νέα Αριστερά

Την υποψηφιότητα της διακεκριμένης συγγραφέως Μάρως Δούκα για τις...

Με Βέφα Αλεξιάδου, Αγγελική Ηλιάδη και Εύη Βατίδου το ΛΑΟΣ στις Ευρωεκλογές 2024

Τους 42 υποψήφιους για τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου ανακοίνωσε...