Το Γερακάρι είναι ορεινό χωριό του δήμου Αμαρίου στον νομό Ρεθύμνης . Σύμφωνα με τα στοιχεία της απογραφής του 2011, ο πληθυσμός του οικισμού ανέρχεται στους 309 κατοίκους
Το Γερακάρι είναι κτισμένο σε υψόμετρο 680 μέτρων, στους βόρειους πρόποδες του όρους Κέντρος, σε απόσταση 41 χλμ. ΝΑ του Ρεθύμνου, κοντά στα οροπέδια Γιους Κάμπος, Χωνής Κάμπος και Φτερές. Η περιοχή είναι εύφορη και παράγει διάφορα αγαθά, όπως τα τοπικά κεράσια που είναι ξακουστά σε όλη την Κρήτη για τη νοστιμιά τους.
Οι οργανωμένοι παραγωγοί σήμερα στο Γερακάρι, είναι ελάχιστοι, όμως τα δέντρα κερασιού και βύσσινου που ευδοκιμούν στο χωριό είναι χιλιάδες!
Το τραγικό είναι ότι από τους διακόσιους τόνους κεράσι που παράγεται κατά μέσο όρο ετησίως, το ήμισυ του προϊόντος ή θα πέσει και θα σαπίσει στο έδαφος λόγω ανυπαρξίας ενδιαφέροντος να συγκεντρωθεί και να προωθηθεί στις αγορές της Κρήτης ή θα εγκαταλειφτεί επειδή είναι ασύμφορη η συλλογή του λόγω υψηλού κόστους!
Πάντως, οι κάτοικοι του χωριού αυτή την περίοδο του Μάη που τα δέντρα είναι γεμάτα κεράσια, εντάσσουν το φρούτο και στις πιο καθημερινές ασχολίες του. Όπως το να παίζουν τάβλι… όπου τη ρακή συνοδεύουν τα κεράσια!
Η σελίδα Δια-SOS-τε τη Μεσαρά ανέβασε μία φωτογραφία καθώς δύο κάτοικοι του χωριού παίζουν τάβλι με τη συνοδεία ρακής και ενός πιάτου λαχταριστά κεράσια.
Η φωτογραφία συνοδεύεται από το παρακάτω κείμενο:
Παχύς ασκιανός, δροσερό νερό και παγωμένη ρακή συνοδεία ζουμερών κερασιών. Υπάρχει καλύτερο «σκηνικό» για μια καλή παρτίδα τάβλι, την ώρα που ο καύσωνας τσουρουφλίζει το κρητικό τοπίο;
Εξ ου και οι παίχτες φαίνονται χαλαροί και ευδαίμονες- αν και δεν παρακολουθήσαμε την «αναμέτρηση» μέχρι τέλους και έτσι δεν γνωρίζουμε αν προέκυψε ένταση στην κορύφωση του παιχνιδιού όπως συμβαίνει συνήθως.
Τα κατακόκκινα (λαχταριστά) κεράσια στο λευκό πιατάκι, εξ αριστερών των δύο απορροφημένων στην παρτίδα ταβλαδόρων, σχεδόν «μαρτυρούν» τον τόπο λήψης της φωτογραφίας, που δεν είναι άλλο από το Γερακάρι του Δήμου Αμαρίου, γνωστή «κερασομάνα» του Ρεθύμνου…
Για την ονομασία του χωριού υπάρχουν διάφορες εκδοχές: σύμφωνα με μια από αυτές, οφείλεται σε Βυζαντινό φεουδάρχη που εγκαταστάθηκε στην περιοχή μετά την ανακατάληψη του νησιού από τους Άραβες.
Άλλη εκδοχή συνδέει το όνομα με την εκτροφή κυνηγητικών γερακιών, του «ιερακάριου», ενώ σύμφωνα με άλλη εκδοχή η ονομασία προέρχεται από την «Ιερά Κάρα», τα λείψανα ενός αγίου της περιοχής
Σε οποιαδήποτε περίπτωση, την περίοδο αυτή που οι κερασιές είναι φορτωμένες, αξίζει μία επίσκεψη στο Γερακάρι. Έστω και μόνο για να γευθείτε τα πεντανόστιμα και ξακουστά κεράσια του.
Ο Αντιπεριφερειάρχης Χανίων, Νίκος Καλογερής, με δήλωσή του προς τα μέσα ενημέρωσης, τοποθετήθηκε σχετικά με…
Ο γνωστός δημοσιογράφος και εκδότης Τάσος Δούσης, με αφορμή την προβολή της ταινίας «Υπάρχω», που…
Πολυνίκης αναδείχθηκε η Κρήτη στα Travelers’ Choice™ Awards 2025 της Tripadvisor, της μεγαλύτερης ταξιδιωτικής πλατφόρμας στον χώρο…
Καθοδική πορεία κατεγράφη για τις εξαγωγές της Κρήτης κατά το διάστημα Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2024, σύμφωνα με…
Λίγα μόλις 24ωρα μετά τον 66χρονο Βρετανό που οδηγούσε επικίνδυνα κάνοντας "οχτάρια" επί του ΒΟΑΚ, στον…
Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στην υπόθεση της 60χρονης που εντοπίστηκε σε κωματώδη κατάσταση στο σπίτι της στο…
This website uses cookies.