16.8 C
Chania
Thursday, April 25, 2024

«Κεραυνοί» από ΙΝΚΑ για το «καλάθι του νοικοκυριού» – Οργή για την αισχροκέρδεια

Ημερομηνία:

«Αν νομίζει η κυβέρνηση ότι με 50 προϊόντα που θα μπουν στο “καλάθι του νοικοκυριού” θα χτυπηθεί η ακρίβεια, είναι σε λάθος στρατηγική». Με την παραπάνω φράση, ο πρόεδρος του ΙΝΚΑ, Γιώργος Λεχουρίτης, κατακεραύνωσε τους τρόπους αντιμετώπισης της ακρίβειας από την κυβέρνηση, με κορύφωση το «καλάθι του νοικοκυριού» που θα αρχίσει να εφαρμόζεται σε λίγες ημέρες στα σούπερ μάρκετ.

«Δεν κάνουν ελέγχους, ούτε βάζουν πλαφόν στο κέρδος από την παραγωγή ως την κατανάλωση» επισήμανε μιλώντας στην ΕΡΤ, ενώ έκανε λόγο για αισχροκέρδεια και για «καθαρά επικοινωνιακό παιχνίδι της κυβέρνησης».

Είπε χαρακτηριστικά ο κ. Λεχουρίτης:

«Είχαμε αναδείξει ότι αυτό το περιβόητο “καλάθι του νοικοκυριού” δεν θα φέρει ανακούφιση και αγαλλίαση στην τσέπη του Έλληνα καταναλωτή. Ίσα-ίσα, δεν χρειαζόταν. Είναι καθαρά επικοινωνιακό παιχνίδι της κυβέρνησης. Αν νομίζει η κυβέρνηση ότι με 50 προϊόντα που θα μπουν στο “καλάθι του νοικοκυριού” θα χτυπηθεί η ακρίβεια, είναι σε λάθος στρατηγική. Άλλος φταίει, άλλος την πληρώνει; Για την ακρίβεια φταίει ότι υπάρχει αισχροκέρδεια, κερδοσκοπία. Ότι είναι αυξημένα όσα δίνει ο καταναλωτής και ο επαγγελματίας για καύσιμα, για ρεύμα. Αν θέλει να χτυπήσει την αισχροκέρδεια τρόποι υπάρχουν, αρκεί να θέλει η κυβέρνηση, κάθε κυβέρνηση. Δεν υπάρχει “δεν μπορώ”, υπάρχει “δεν θέλω”».
Σύμφωνα, μάλιστα, με τον ίδιο, «αν δεν προσδιορίσουμε συνολικά το ποσοστό κέρδους από το χωράφι στο ράφι, θα συζητάμε για 20 χρόνια ακόμη για το θέμα της ακρίβειας. Αυτή είναι η πεμπτουσία της ακρίβειας, αυτό πρέπει να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση».

Ο ίδιος έδωσε μερικά παραδείγματα:

«13 Νοεμβρίου 2021, 990 κιλά πέλετ έκαναν 319 ευρώ. Ένα μήνα μετά, 3 Δεκεμβρίου 2021, έκαναν 375 ευρώ. Τα ίδια κιλά. Τώρα, 1η Οκτωβρίου 2022, η ίδια ποσότητα 990 κιλά πέλετ κάνουν 810 ευρώ. Αυτό δεν δικαιολογείται. Ακρίβυνε το ξύλο; Ρίχνουμε φυτοφάρμακα και λιπάσματα στο δάσος; Δεν είναι θέμα ζήτησης, είναι θέμα κοστολογίου και αισχροκέρδειας.

Το 2021, τα άλευρα, χωρίς να υπάρχει πόλεμος, ανατιμήθηκαν τέσσερις φορές.

Οι ελιές, π.χ. Αγρινίου, ξεκινούν στα 40-50 λεπτά αυτή την εποχή από το χωράφι, η πράσινη, βρώσιμη ελιά. Καταλήγει στο πιάτο του καταναλωτή στα 6-7 ευρώ. Είναι ποσοστό κέρδους 1000% (σ.τ.σ. συγκεκριμένα πρόκειται για ποσοστά από 1.100% ως 1.650%).»

Κλείνοντας επισήμανε πως «απαιτούνται έλεγχοι και πλαφόν στο ποσοστό κέρδους», διερωτώμενος: «Όταν ξεκινά ένα προϊόν με μια Χ τιμή από το χωράφι, πόσο πρέπει να πουληθεί;… 200%, 300% πάνω;»

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Β. Κασσελάκης: “Ο ξάδερφος μου Στέφανος Κασσελάκης επαναπροσδιορίζει την Αριστερά”

«Πλεονέκτημα και μειονέκτημα το επώνυμό μου», τονίζει ο υποψήφιος...

Κλείνει μεγάλο τμήμα της Ηρώων Πολυτεχνείου λόγω έργων της ΔΕΥΑΧ

Η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Χανίων σας ενημερώνει ότι...

Δράσεις ανάδειξης του εξαιρετικού παρθένου ελαιόλαδου «Kriti»

Η Περιφέρεια Κρήτης και το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο, σε...

easyJet: Εξι νέες συνδέσεις με την Κρήτη φέτος – Δύο για Χανιά

Είκοσι δύο νέες συνδέσεις με Ελλάδα προσφέρει αυτό το...