16.8 C
Chania
Saturday, October 26, 2024

Κεραυνός εν αιθρία για τον ελληνικό τουρισμό – Oι προσδοκίες διαψεύδονται και εγείρονται ανησυχίες για την επόμενη ημέρα

Ημερομηνία:

Τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν από την Τράπεζα της Ελλάδος για τον Αύγουστο έρχονται να επιβεβαιώσουν τις ανησυχίες που έχουν προκύψει στον τουριστικό κλάδο, αποκαλύπτοντας μια αρνητική εικόνα που σε καμία περίπτωση δεν ευθυγραμμίζεται με τις υψηλές προσδοκίες που καλλιεργήθηκαν στην αρχή της σεζόν.

Η πτώση των εισπράξεων, ύστερα από την απογοητευτική μείωση του 4,2% τον Ιούλιο, οδηγεί σε προβληματισμό, καθώς όλοι ανέμεναν μια αναστροφή της τάσης, τουλάχιστον σε οριακό επίπεδο. Αντί για αυτό, ο Αύγουστος, παραδοσιακά ο καλύτερος μήνας για τον τουρισμό, παρουσίασε πτώση 1,8%, με τις τουριστικές εισπράξεις να περιορίζονται στα 4,249 δισ. ευρώ από 4,328 δισ. ευρώ τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι.

Η κατάσταση είναι ανησυχητική, καθώς ενώ οι αφίξεις τουριστών αυξάνονται, οι δαπάνες τους συρρικνώνονται. Αυτή η αντίφαση προκαλεί σοβαρές ανησυχίες στην αγορά, δημιουργώντας την αίσθηση ότι οι επισκέπτες, αν και πολυάριθμοι, δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να στηρίξουν την ελληνική τουριστική βιομηχανία. Αν αυτή η τάση συνεχιστεί, οι συνέπειες θα είναι σοβαρές: επιχειρήσεις μπορεί να βρεθούν σε δυσχερή θέση, ενώ οι θέσεις εργασίας στον κλάδο θα συρρικνωθούν, με τους εργαζόμενους να αντιμετωπίζουν χαμηλότερες αμοιβές και μειωμένα εργασιακά δικαιώματα.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι κατά το δίμηνο Ιουλίου-Αυγούστου, το οποίο θεωρείται το καλύτερο για τον ελληνικό τουρισμό, οι απώλειες έφτασαν τα 256 εκατ. ευρώ, με το σωρευτικό ποσοστό πτώσης να ανέρχεται στο 3%. Οι συνολικές ταξιδιωτικές εισπράξεις για αυτή την περίοδο διαμορφώθηκαν στα 8,281 δισ. ευρώ, σε σύγκριση με 8,537 δισ. ευρώ πέρυσι. Αυτή η κατάσταση έχει προκαλέσει σοβαρές ανησυχίες στους επιχειρηματίες του τουριστικού κλάδου, καθώς η τουριστική βιομηχανία παραμένει μια από τις κύριες πηγές εισοδήματος για την ελληνική οικονομία.

Η απογοήτευση συνεχίζει να μεγαλώνει, καθώς τίθεται το ερώτημα αν η Ελλάδα θα μπορέσει να επαναλάβει το περσινό ρεκόρ των 20,5 δισ. ευρώ στις τουριστικές εισπράξεις. Παρά την αύξηση των αφίξεων τουριστών, η μείωση της κατά κεφαλήν δαπάνης προκαλεί ανησυχία και έχει σημαντικές συνέπειες για τις συνολικές εισπράξεις. Οι εκτιμήσεις από παράγοντες της αγοράς υποδεικνύουν ότι οι συνολικές εισπράξεις ίσως να προσεγγίσουν το περσινό ρεκόρ, αλλά απέχουν σημαντικά από τον στόχο αύξησης του 1 δισ. ευρώ που είχε θέσει το Υπουργείο Οικονομικών.

Επιπλέον, οι πληροφορίες δείχνουν ότι, παρά τη μείωση των εισπράξεων τον Αύγουστο, οι αφίξεις των ξένων ταξιδιωτών αυξήθηκαν κατά 6,6%. Για την περίοδο Ιανουαρίου-Αυγούστου 2023, οι αφίξεις σημείωσαν αύξηση 9,9%, ενώ οι σχετικές εισπράξεις μόλις 3,2%. Αυτή η συνεχής πτωτική τάση στην κατά κεφαλήν δαπάνη των τουριστών αναδεικνύει την αποτυχία της στρατηγικής προσέλκυσης πιο εύρωστων επισκεπτών. Οι παρατηρούμενες αλλαγές προσανατολισμού των τουριστών, οι οποίοι φαίνεται ότι επιλέγουν οικονομικότερες λύσεις και προσφορές, εγείρουν σοβαρά ερωτήματα για τη βιωσιμότητα και τη στρατηγική του ελληνικού τουρισμού.

Είναι επιτακτική ανάγκη οι αρμόδιοι φορείς και η Πολιτεία να ερευνήσουν τα αίτια αυτής της αποτυχίας και να δράσουν άμεσα. Απαιτείται επανεξέταση της τουριστικής στρατηγικής, προκειμένου να βελτιωθούν οι παρεχόμενες υπηρεσίες και να προσελκύσουν πιο προνομιούχους ταξιδιώτες. Η αύξηση των αφίξεων από μόνη της δεν αρκεί αν δεν συνοδεύεται από αντίστοιχη αύξηση στις δαπάνες.

Αναμένονται τα στοιχεία από την Τράπεζα της Ελλάδος, τα οποία θα προσφέρουν πολύτιμες πληροφορίες σχετικά με την αρνητική πορεία του ελληνικού τουρισμού το τελευταίο διάστημα. Μόνο μέσα από μια αναλυτική προσέγγιση των δεδομένων και των παραγόντων που επηρεάζουν την τουριστική βιομηχανία θα μπορέσουμε να κατανοήσουμε την προοπτική της και να βρούμε βιώσιμες λύσεις για το μέλλον. Η επόμενη χρονιά θα αποτελέσει ένα καθοριστικό crash test για τη γενικότερη πορεία του κλάδου, και η επιτυχία του θα εξαρτηθεί από τις αποφάσεις που θα ληφθούν τώρα.

topontiki.gr

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Lonely Planet: Η Κρήτη στα 10 καλύτερα ταξιδιωτικά μέρη της Ευρώπης για χειμερινές εμπειρίες με ήλιο

Τους 10 καλύτερους προορισμούς στην Ευρώπη για ηλιόλουστες διακοπές τον χειμώνα παρουσίασε το Lonely...

Κρήτη: Βγήκε στη σύνταξη και τώρα του αφαιρούν ένσημα επικαλούμενοι νόμο του 1920!

Δεκάδες είναι καθημερινά τα απίστευτα και τραγελαφικά που συμβαίνουν...

Απρόσμενη Στρατιωτική Συνεργασία Ιράν-Σαουδικής Αραβίας στην Ερυθρά

Το Ιράν σε μια τελείως μη αναμενόμενη κίνηση, ανακοίνωσε...