17.8 C
Chania
Sunday, May 12, 2024

Κινέζοι κλωνοποίησαν εξαιρετικά παραγωγικές «σούπερ αγελάδες»

Ημερομηνία:

Τρεις «σούπερ αγελάδες» που παράγουν ασυνήθιστα μεγάλη ποσότητα γάλακτος, κλωνοποίησαν Κινέζοι επιστήμονες, οι οποίοι κάνουν λόγο για μία σημαντική εξέλιξη για την γαλακτοκομική παραγωγή και την κτηνοτροφία της χώρας.

Η εφημερίδα Ningxia Daily γράφει ότι τα τρία μοσχάρια εκτρέφονται από τους επιστήμονες του πανεπιστημίου Γεωργικής και Δασικής Επιστήμης και Τεχνολογίας της επαρχίας Νινγκσία. Κλωνοποιήθηκαν από τις πολύ παραγωγικές αγελάδες της ολλανδικής φυλής Holstein Friesian. Τα ζώα αυτά μπορούν να παράγουν 18 τόνους γάλακτος τον χρόνο, σχεδόν διπλάσια ποσότητα από την παραγωγή μίας μέσης αγελάδας στι ΗΠΑ. Αυτή την στιγμή στην Κϊνα μόνο πέντε στις 10.000 αγελάδες μπορούν να παράγουν τόσο μεγάλες ποσότητες γάλακτος.

Το πρώτο κλωνοποιημένο μοσχαράκι γεννήθηκε στις 30 Δεκεμβρίου και χρειάστηκε να γίνει καισαρική τομή επειδή είχε μεγάλο μέγεθος (σχεδόν 57 κιλά).

Η εφημερίδα Technology Daily γράφει ότι οι επιστήμονες δημιούργησαν 120 κλωνοποιημένα έμβρυα παίρνοντας κύττατα από το αυτί των αγελάδων της φυλής Holstein Friesian και τα τοποθέτησαν σε παρένθετες αγελάδες.

Ο επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας που ανέλαβε την κλωνοποίηση, Ζιν Γιαπινγκ επισήμανε ότι πρόκειται για σπουδαίο επίτευγμα που επιτρέπει στην Κίνα να δημιουργήσει κοπάδια πολύ παραγωγικών ζώων με οικονομικά εφικτό τρόπο. Στην Κίνα είναι ελάχιστα τα ζώα της φυλής Holstein Friesian, άρα με την κλωνοποίηση η κινεζική κτηνοτροφία πιστεύεται ότι θα βελτιωθεί χωρίς να εξαρτάται από ζώα που εισάγονται από το εξωτερικό, όπως συμβαίνει σήμερα με το 70% των αγελάδων γαλακτοπαραγωγής.

Ο Ζιν Γιαπίνγκ πρόσθεσε ότι θα χρειαστούν 2-3 χρόνια για να δημιουργηθεί ένα κοπάδι 1000 “σούπερ αγελάδων” υψηλής γαλακτοπαραγωγής, που θα είναι η βάση για την περαιτέρω ανάπτυξη της βιομηχανίας.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ