27.8 C
Chania
Tuesday, April 23, 2024

ΚΙΝΑΛ: Ραγδαίες εξελίξεις μετά την ασθένεια της Φώφης Γεννηματά – Ο ρόλος του Γιώργου Παπανδρέου

Ημερομηνία:

Η είδηση της ασθένειας της Φώφης Γεννηματά η οποία νοσηλεύεται από το βράδυ της Δευτέρας στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός μετά από «υποτροπή της βασικής της νόσου» πέρα από τα αισθήματα συγκίνησης που δημιούργησε στην κοινή γνώμη έφερε και ραγδαίες εξελίξεις στο κόμμα της.

Το γεγονός ότι η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ ανακοίνωσε ότι αποσύρεται από την εκλογική κούρσα για την ανάδειξη του νέου προέδρου πυροδότησε τα σενάρια για το εάν θα προχωρήσει η εκλογική διαδικασία και με ποιες προϋποθέσεις.

Η ίδια ωστόσο η Φώφη Γεννηματά, με την δήλωσή της, ξεκαθάρισε ότι δεν θα παρέμβει στο θέμα καθώς όπως ανέφερε «ως Πρόεδρος μέχρι την ανάδειξη νέας ηγεσίας αλλά και ως βουλευτής μετά, προτεραιότητα μου παραμένει η ενότητα και η προοπτική της παράταξης».

Το πρώτο θέμα που προέκυψε από την αιφνιδιαστική ασθένεια της Φώφης Γεννηματά είναι ποιος θα εκπροσωπήσει το ΚΙΝΑΛ μέσα στην Βουλή μέχρι να αποκατασταθεί η υγεία της προέδρου του κινήματος ή μέχρι να εκλεγεί νέος πρόεδρος.

Αρχικά ακούστηκαν τα ονόματα του Βασίλη Κεγκέρογλου και του Κώστα Σκανδαλίδη. Οι πληροφορίες ωστόσο λένε ότι υπάρχουν ενστάσεις και για τους δυο βουλευτές από τους υποψήφιους προέδρους. Όπως είναι γνωστό άλλωστε ο Βασίλης Κεγκέρογλου μόλις πριν από μερικές μέρες κατηγόρησε τον Νίκο Ανδρουλάκη ότι δεν έχει πληρώσει την συνδρομή του στο κόμμα ως όφειλε.

Ενώ για τον Κώστα Σκανδαλίδη οι ενστάσεις αφορούν τις οργανωτικές του ικανότητες, παρά το γεγονός ότι όλοι παραδέχονται ότι είναι ο παλιότερος κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και ένα στέλεχος που μπορεί να ενώσει και όχι να διχάσει.

Η διαδικασία της επιλογής του εκπροσώπου του κόμματος μέσα στην Βουλή έφερε μοιραία στην συζήτηση και στο όνομα του Γιώργου Παπανδρέου. Στα στρατόπεδα των υποψηφίων προέδρων που χθες όλο το βράδυ συνεδρίαζαν προκειμένου να εκτιμήσουν την κατάσταση και να δουν πώς θα κινηθούν με βάση τις νέες εξελίξεις θέλουν πάση θυσία να αποφύγουν την συζήτηση γύρω από το όνομα του πρώην πρωθυπουργού.

Αυτό που φοβούνται στην πραγματικότητα είναι μήπως τα ιστορικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ τα οποία δεν θέλουν να δώσουν το κόμμα και τους ψηφοφόρους στην ΝΔ παρέμβουν ζητώντας από τον πρώην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να εγγυηθεί τις εξελίξεις και την ενότητα του κόμματος.

Εάν συμβεί κάτι τέτοιο λένε στενοί στελέχη του ΚΙΝΑΛ τότε δεν αποκλείεται ο Χάρης Καστανίδης να αποχωρήσει από την κούρσα της προεδρίας αφήνοντας τον δρόμο ανοικτό στον Γιώργο Παπανδρέου.

Αυτό το σενάριο απεύχονται οι συνεργάτες του Ανδρέα Λοβέρδου αλλά και του Νίκου Ανδρουλάκη καθώς θεωρούν ότι τότε ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μπορεί να διεκδικήσει και στις εσωκομματικές εκλογές την αρχηγεία.

Πληροφορίες από το περιβάλλον του Γιώργου Παπανδρέου έλεγαν πάντως ότι μέχρι και χθες αργά το βράδυ κανείς δεν είχε προσεγγίσει τον πρώην πρωθυπουργό ενώ η εκτίμησή τους ήταν ότι τα συστήματα θα κυριαρχήσουν και θα τον αφήσουν έξω από κάθε διαδικασία.

Εάν πάντως ο πρώην πρωθυπουργός αποφασίσει να κατέβει στις εκλογές θα πρέπει να καταθέσει την υποψηφιότητα του μέχρι και την Παρασκευή καθώς όλα δείχνουν ότι το συνέδριο για την εκλογή του νέου προέδρου θα διεξαχθεί κανονικά.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης και ο Χάρης Καστανίδης ανέστειλαν στις δραστηριότητες τους για μερικές μέρες. Από τα περιβάλλον πάντως του Νίκου Ανδρουλάκη γίνεται γνωστό ότι ο υποψήφιος πρόεδρος δεν επιθυμεί να ακυρωθεί η εκλογική διαδικασία.

Από σήμερα ωστόσο αναμένεται όλες οι πλευρές να ανοίξουν τα χαρτιά τας για το εάν θέλουν το συνέδριο να γίνει κανονικά στις 5 Δεκεμβρίου ή θεωρούν ότι η διαδικασία αυτή θα πρέπει να πάει για αργότερα. Όσο για το θέμα του εκπροσώπου μέσα στην Βουλή αυτό αναμένεται να πυροδοτήσει αρκετές εντάσεις.

"google ad"

topontiki.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ