21.8 C
Chania
Thursday, May 2, 2024

Κινδυνεύουν με λουκέτο τα ΚΔΑΠ σε όλη τη χώρα – Αντιδράσεις των κομμάτων

Ημερομηνία:

Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης, βρεφικοί και παιδικοί σταθμοί, αλλά και άλλες δομές πρόνοιας και υγείας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης απειλούνται με λουκέτο καθώς η χρηματοδότηση μέσω ΕΣΠΑ έληξε το 2013 και οι πόροι για τη λειτουργία τους έχουν ήδη περιοριστεί κατά 50%.
Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Εργαζομένων ΚΔΑΠ προειδοποιεί πως, εάν επιχειρηθεί οποιαδήποτε περαιτέρω μείωση της χρηματοδότησης, τότε θα μπει λουκέτο σε περίπου 100 δομές σε όλη την Ελλάδα.
Σήμερα, λειτουργούν στους δήμους της χώρας 375 ΚΔΑΠ και 81 ΚΔΑΠ-ΜΕΑ, φιλοξενώντας αντίστοιχα 12.901 και 1.706 παιδιά, ηλικίας 5-12 ετών.
Το υπουργείο Εργασίας έχει δεσμευθεί για χρηματοδότηση 140 εκατ. ευρώ για τη χρονιά 2014-2015.
Οι εργαζόμενοι όμως υποστηρίζουν ότι το ποσό αυτό υπολείπεται κατά 50-60 εκατ. ευρώ, αυτού που θα διασφάλιζε τη λειτουργία των δομών.
Εν τω μεταξύ, τη στήριξη όλων των δημάρχων και δημοτικών συμβουλίων ζητούν με αίτημά τους οι εργαζόμενοι στα ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ-ΜΕΑ, οι οποίοι την Τρίτη έστειλαν για έγκριση ένα ψήφισμα-αίτημα προς τα αρμόδια υπουργεία.
Εφ’ όσον το εγκρίνουν, τα δημοτικά συμβούλια θα καλούν τους αρμόδιους υπουργούς να απορρίψουν ως αναποτελεσματική την οποιαδήποτε μείωση χρηματοδότησης, αλλά αντιθέτως να την ενισχύσουν και να δώσουν μια λύση, που δεν θα αφορά μόνο στην ερχόμενη περίοδο, αλλά τα επόμενα έτη συνολικά.

Δήλωση Κριτσωτάκη
Η ύπαρξη δομών κοινωνικής πρόνοιας, όπως τα ΚΔΑΠ, όσο και η σταθερή και μόνιμη εργασία του καταρτισμένου προσωπικού τους, ειδικά σε περιόδους όπως αυτής, που η χώρα μας βιώνει εργασιακή και κοινωνική ισοπέδωση και βρίσκεται σε ανθρωπιστική κρίση, αποτελεί επιτακτική ανάγκη. Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, οι ανάγκες είναι τεράστιες και κάθε απώλεια αυτών των δομών καταβυθίζει σε μεγαλύτερη ανέχεια τις οικογένειες.
Τα ΚΔΑΠ, που λειτουργούν ήδη με οριακή χρηματοδότηση και που σήμερα πολλά βρίσκονται στα πρόθυρα του κλεισίματος,  πρέπει να στηριχθούν και να ενδυναμωθεί η λειτουργία τους με επαρκή χρηματοδότηση και εξασφάλιση της συνέχισης της εργασίας του προσωπικού στις υφιστάμενες δομές, ενώ είναι αναγκαία η μετατροπή τους  σε μόνιμες δομές.
Είμαστε κάθετα αντίθετοι στο κλείσιμο και στις απόπειρες ιδιωτικοποίησης των κοινωνικών δομών μέσω οποιασδήποτε μεθόδου και οποιασδήποτε νεοφιλελεύθερης επιλογής απορρύθμισης και διάλυσης του ελάχιστου πια κοινωνικού κράτους, που τελευταίο ανάχωμα του αποτελεί η Τοπική Αυτοδιοίκηση. Η μνημονιακή συγκυβέρνηση έχει στόχο τη διάλυση των κοινωνικών υπηρεσιών και την ιδιωτικοποίηση του δημόσιου τομέα αποσύροντας το κράτος από την υποχρέωση του στην κάλυψη των τομέων της υγείας & πρόνοιας, της παιδείας, της κοινωνικής πολιτικής.
Είναι απολύτως αναγκαίο, στις σημερινές συνθήκες να μην προχωρήσει καμία περαιτέρω μείωση των πόρων των ΚΔΑΠ στην Κρήτη και σε όλη την χώρα και το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας να δώσει άμεση λύση στο ζήτημα της υποχρηματοδότησης.

Ανακοίνωση ΚΚΕ

Χρειάζεται λαϊκή κινητοποίηση για τις δεκάδες κοινωνικές δομές στους δήμους όλης της χώρας, που απειλούνται με κλείσιμο κυρίως λόγω της διακοπής της κρατικής χρηματοδότησης και γιατί ένα μεγάλο μέρος του προσωπικού που λήγει η σύμβασή του ή συνταξιοδοτείται, δεν αναπληρώνεται. Πρόκειται για κοινωνικές δομές, όπως τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ) και ΚΔΑΠ – ΑμΕΑ, το «Βοήθεια στο Σπίτι», δομές οι οποίες σήμερα εξυπηρετούν χιλιάδες λαϊκές οικογένειες σε όλη τη χώρα.
Το ΚΚΕ απαιτεί να μην κλείσει καμία κοινωνική δομή και η κυβέρνηση άμεσα να εξασφαλίσει την κρατική χρηματοδότησή τους, αλλά και να δρομολογήσει τη μονιμοποίηση όλου του προσωπικού.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αποτροπιασμός: Τρεις οι ανήλικοι της σεξουαλικής κακοποίησης από τον νονό και δάσκαλο μουσικής στο Ηράκλειο!

Προθεσμία προκειμένου να απολογηθεί ενώπιον της αρμόδιας ανακρίτριας Ηρακλείου,...

Ευχαριστήρια επιστολή στο προσωπικό των επειγόντων περιστατικών του νοσοκομείου Χανίων

Κύριε δ/ντά, Θέλω με την παρούσα, μέσω της έγκριτης εφημερίδας...

Π. Πολάκης: Κλίκα εντός ΕΚΠΑ επιμένει για Βραχνή

Όπως αναφέρεται σε σχετικό δελτίο τύπου, σοβαρό ζήτημα προκύπτει...