13.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Κινητοποίηση για τους εργαζόμενους στον επισιτισμό έξω από το Δημαρχείο Χανίων – Ζητούν τη στήριξη της δημοτικής αρχής

Ημερομηνία:

Κινητοποίηση στο Δημαρχείο Χανίων θα πραγματοποιήσει το πρωί της Παρασκευής ο Σύνδεσμος Ιδιωτικού Προσωπικού Επιχειρήσεων Εκμεταλλεύσεως Εστιατορίων – Μαγείρων Χανίων, όπως αποφασίστηκε μετά από διαδικτυακή σύσκεψη.

Η ανακοίνωση: 

Την Παρασκευή 19/2 πραγματοποιήθηκε διαδικτυακή σύσκεψη έπειτα από κάλεσμα του Σωματείου Επισιτισμού στην οποία συμμετείχαν Δ. Σ. σωματείων που έχουν στην δύναμή τους εποχιακά εργαζομένους.

Πήραν μέρος εκλεγμένοι συνδικαλιστές από το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων, το σωματείο Τροφίμων και Ποτών, το Σωματείο Διανομέων και το παράρτημα του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου στα Χανιά.

Την συζήτηση απασχόλησε η κατάσταση που βρισκόμαστε οι εποχιακά εργαζόμενοι και η οργάνωση της διεκδίκησης απέναντι στο κράτος και στην εργοδοσία ώστε να διασφαλιστεί το εισόδημα, η υγεία , τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων.

Κοντεύει ένας χρόνος που οι εργαζόμενοι στον επισιτισμό-τουρισμό με συνεχόμενες κινητοποιήσεις διεκδικούμε το αυτονόητο δικαίωμά μας να διασφαλιστεί το εισόδημα μας, τα ασφαλιστικά και εργασιακά μας δικαιώματά, η υγεία των συναδέλφων στους χώρους δουλειάς που μένουν ανοιχτοί.

Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι ένας εποχιακά εργαζόμενος στον επισιτισμό-τουρισμό καλείται να ζήσει με λιγότερο από το 20 % του εισοδήματος που είχε το 2019. Μια σειρά κατηγορίες εργαζομένων μένουν χωρίς επίδομα ανεργίας όπως οι εποχικά εργαζόμενοι που εργάστηκαν για πρώτη φορά στο επισιτισμό – τουρισμό και δεν υπάγονται στην ρύθμιση των 50 ενσήμων για το ταμείο ανεργίας ή οι εργαζόμενοι στο αεροδρόμιο που οι επιχειρήσεις που εργάζονταν δεν χαρακτηρίστηκαν εποχιακές.

Είναι πλέον καθαρό σε  όλο και περισσότερους εργαζόμενους ότι μόνο οι κινητοποιήσεις με την ενεργή συμμετοχή των εργαζομένων αναγκάζουν την κυβέρνηση να πάρει όποια μέτρα ελάφρυνσης έχουν παρθεί μέχρις στιγμής. Oι πρόσφατες κατακτήσεις των ταξικά προσανατολισμένων σωματείων Πανελλαδικά αλλά και του  Συνδικάτου Επισιτισμού-Τουρισμού Αττικής οδήγησαν την κυβέρνηση να δεσμευτεί ότι  :

  1. Με νέα εγκύκλιο του Υπουργείου θα διασφαλιστεί η επαναπρόσληψη όλων των εποχικών εργαζομένων που εργάστηκαν το ‘19 σε Ξενοδοχεία.
  2. Μέχρι τις 25 Φλεβάρη θα τακτοποιηθεί το θέμα των ασφαλιστικών εισφορών των εποχικών που με μονομερείς δηλώσεις εντάχτηκαν στην αποζημίωση ειδικού σκοπού.
  3. Η ασφαλιστική ικανότητα των εργαζομένων με εκ περιτροπής εργασία στα Ξενοδοχεία που σήμερα σε συνθήκες πανδημίας , με δική της ευθύνη δεν έχει διασφαλιστεί , θα γίνει προσπάθεια να τακτοποιηθεί. Το ίδιο και για τους χιλιάδες Ξεναγούς και Τουριστικούς Συνοδούς. Συνεχίζουμε να διεκδικούμε την ασφάλιση όλων αυτών των εργαζομένων με τις πραγματικές μέρες εργασίας που πραγματοποίησαν πριν την πανδημία.
  4.  Θα παραταθεί το αργότερο μέχρι τον Απρίλη το επίδομα των 534 ευρώ και οι αναστολές συμβάσεων.
  5. Παύει να ισχύει το καθεστώς αυτασφάλισης στους διανομείς και οι εργοδότες θα είναι υποχρεωμένοι να τους ασφαλίζουν ως μισθωτούς. 

Ο αγώνας για την ικανοποίηση των αιτημάτων μας δεν σταματά! Ξεκαθαρίζουμε ότι δεν θα αφήσουμε να πληρώσουν την κρίση για άλλη μία φορά οι εργαζόμενοι.

Καλούμε την Παρασκευή 26/2 στις 10:30 π.μ.  σε κινητοποίηση με όλα τα μέτρα προστασίας και υγιεινής  στο Δημαρχείο Χανίων και ζητάμε συνάντηση αντιπροσωπείας των φορέων  με την Δημοτική Αρχή.

Ζητάμε την πολιτική στήριξη του Δημοτικού Συμβουλίου στα παρακάτω αιτήματα:

•           Να μη μείνει κανένας χωρίς αξιοπρεπές εισόδημα που να καλύπτει τις ανάγκες μας. Επίδομα ανεργίας 600 ευρώ για όλους τους ανέργους μέχρι να ανοίξουν οι επιχειρήσεις. Να ενταχθούν στο ταμείο ανεργίας χωρίς όρους και προϋποθέσεις ΟΛΟΙ οι εποχιακοί εργαζόμενοι.

•      Δραστικές μειώσεις σε ρεύμα, νερό, τηλέφωνο.

  • Για τους εποχικούς εργαζόμενους, τους άνεργους, τους απλήρωτους και σε όσους είναι οι συμβάσεις τους σε αναστολή, ή είναι ενταγμένοι στο πρόγραμμα ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ, να μη γίνει καμία διακοπή ρεύματος, νερού, σταθερού τηλεφώνου. Για όλους αυτούς να ανασταλεί κάθε υποχρέωση προς τράπεζες και Δημόσιο.

•           Να διασφαλιστεί το δικαίωμα της επαναπρόσληψης όλων των εποχικών εργαζομένων στον τουρισμό και στον επισιτισμό (ξενοδοχοϋπάλληλοι, επισιτιστές, εργαζόμενοι σε τουριστικά πρακτορεία, οδηγοί τουριστικών λεωφορείων, τουριστικοί συνοδοί, ξεναγοί, μουσικοί).  Καμιά απόλυση.

"google ad"

•           Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας χωρίς μειώσεις μισθών και δικαιωμάτων για όλο τον κλάδο με υποχρεωτική εφαρμογή σε όλη τη χώρα.

•           Να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς.

•           Να ενισχυθεί το δημόσιο σύστημα υγείας, άμεση επίταξη του ιδιωτικού τομέα υγείας.

Διεκδικούμε από το Δημοτικό Συμβούλιο να πάρει απόφαση ώστε να υλοποιηθούν τα παρακάτω μέτρα ανακούφισης για τους εποχικά εργαζόμενους:

•           AΠΑΛΛΑΓΗ ΑΠΟ ΤΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΤΕΛΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΠΟΧΙΚΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΠΡΙΛΗ ΤΟΥ 2021

•           ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΠΑΝΤΟΠΩΛΕΙΟ ΚΑΙ ΣΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΤΙΜΟΛΟΓΙΟ ΤΩΝ ΕΠΟΧΙΚΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ. ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΑΜΕΣΑ ΔΙΕΥΡΥΝΣΗ ΤΩΝ ΚΡΙΤΗΡΙΩΝ ΕΝΤΑΞΗΣ

•           ΝΑ ΜΗΝ ΚΟΠΕΙ ΤΟ ΝΕΡΟ ΚΑΙ ΤΟ ΡΕΥΜΑ ΣΕ ΚΑΝΕΝΑ ΕΠΟΧΙΚΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟ. ΟΙ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΕΝΤΑΞΗΣ ΣΕ ΕΥΝΟΪΚΟΤΕΡΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΤΗΣ ΔΕΥΑΧ ΝΑ ΔΙΕΥΡΥΝΘΟΥΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ. ΝΑ ΛΗΦΘΕΙ ΥΠΟΨΗ Η ΤΩΡΙΝΗ ΜΑΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΠΟΥ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΑΜΕ ΤΟ 2019.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ