15.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Κινητοποίηση της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Χανίων την Πέμπτη στην Αντιπεριφέρεια Χανίων

Ημερομηνία:

Κινητοποίηση θα πραγματοποιήσει η Αγροτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Χανίων την Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου στις 12 μ.μ στην Αντιπεριφέρεια Χανίων.

Σε σχετικό κείμενο αναφέρονται τα εξής:

Οι συνθήκες τις πανδημίας αλλά και η οικονομική κρίση που την ζούμε μέρα με την μέρα όλο και πιο βαθιά στο πετσί μας, έχουν φέρει τους βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφους με την πλάτη στον τοίχο. Καθημερινά βλέπουμε τα χρέη να μας πνίγουν, τις τιμές στα αγροεφόδια να ανεβαίνουν στα ύψη και τις τιμές των προϊόντων μας να μένουν καθηλωμένες πιο κάτω από το κόστος παραγωγής. Ειδικά οι μικρομεσαίοι κτηνοτρόφοι βλέπουν τις τιμές στις ζωοτροφές να ανεβαίνουν στα ύψη την στιγμή που οι τιμές στο γάλα και στα υπόλοιπα κτηνοτροφικά προϊόντα παραμένουν εξευτελιστικές. Σε αντίστοιχη κατάσταση είναι και οι μελισσοκόμοι οι οποίοι δίνουν την πλειοψηφία της παραγωγής τους στους μεγάλους μεταποιητές που κερδοσκοπούν σε προκλητικά επίπεδα.

Τα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση του κύματος της ακρίβειας δεν θα προστατέψουν ούτε τους μικρομεσαίους αγρότες ούτε τα λαϊκά νοικοκυριά. Οι μόνοι κερδισμένοι θα είναι για άλλοι μια φορά οι μεγαλέμποροι και οι μεγάλες βιομηχανίες της μεταποίησης. Αυτούς άλλωστε ωφελούν όλες συμφωνίες στα πλαίσια του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου και της ΚΑΠ για την ελεύθερη εισαγωγή αγροτικών προϊόντων στη χώρα μας ακόμη και από τρίτες χώρες με μηδενικό δασμό, ώστε να έρχονται σε χαμηλότερες τιμές και να κερδοσκοπούν οι μεγαλοεισαγωγείς.

Ταυτόχρονα έχουμε μπροστά μας για άλλη μια χρονιά έναν αβέβαιο και δύσκολο χειμώνα. Οι ζημιές που προκλήθηκαν στις αγροτικές καλλιέργειες, ειδικά στις ελιές και τα αβοκάντο, από τον καύσωνα των καλοκαιρινών μηνών δεν έχουν ακόμα φανεί στο σύνολο τους. Οι αποζημιώσεις, αν τελικά δοθούν, για άλλη μια φορά δεν φτάνουν για να καλύψουν τις ζημιές αφού  υποχρηματοδότηση του ΕΛΓΑ όλα τα προηγούμενα χρόνια γίνεται συνειδητά και έχει σκοπό να μας σπρώξει στην ιδιωτική ασφάλιση.

Έχουμε επιπλέον το ζήτημα των δασικών χαρτών για το οποίο ακόμα δεν βρέθηκε ουσιαστική λύση προς όφελος των αγροτοκτηνοτρόφων και των μικροιδιοκτητών γης. Τα μέτρα που πάρθηκαν για παράταση του χρόνου και μείωση του τέλους για την υποβολή των ενστάσεων δεν μας καλύπτει αφού μας καλούν μέσα σε όλες αυτές τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες να βρούμε τα χρήματα για να αποδείξουμε ότι είμαστε ιδιοκτήτες της γης μας, της γης που καλλιεργούμε όλα αυτά τα χρόνια κάτω από αντίξοες συνθήκες. Η κυβέρνηση θέλει πάση θυσία να εκπληρώσει αυτό το μνημονιακό της καθήκον.Η ανάρτηση των δασικών χαρτών είναι η αιχμή του δόρατος για να «ξεκαθαρίσει» το ιδιοκτησιακό καθεστώς και να ανοίξει ο δρόμος για τις πολυπόθητες «επενδύσεις» που επιθυμεί η κυβέρνηση όπως και οι προηγούμενες να ξεκινήσει.  Για να έρθουν λοιπόν οι «πολυπόθητοι» επενδυτές και να φτιάξουν ξενοδοχεία με γήπεδα γκολφ, χωριά  πολυτελών κατοικιών και επιχειρηματικά πάρκα εκτός από το τζάμπα εργατικό δυναμικό και τις φοροελαφρύνσεις τα οποία τους τα έχουν ήδη εξασφαλίσει πρέπει να ολοκληρωθεί και αυτή η διαδικασία.

Είδαμε ότι η αγωνιστική συμμετοχή των συναδέλφων μικρομεσαίων αγροτών και κτηνοτρόφων στις κινητοποιήσειςανάγκασε την κυβέρνηση να προχωρήσει σε ελιγμούς το προηγούμενο διάστημα. Ο αγώνας όμως για να έχει τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα πρέπει να δυναμώσει, να ενταθεί και να μαζικοποιηθεί.

Απέναντι σε αυτή την κατάσταση δεν μπορούμε και δεν πρέπει να μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια.

Απαιτούμε:

  • Για όλες τις εκτάσεις που ήταν και είναι αγροτικές και δεν αμφισβητείται ο αγροτικός χαρακτήρας ενώ περιλαμβάνονται στις εκτάσεις που έχουν κηρυχθεί αναδασωτέες, το κράτος με δική του ευθύνη να αντιμετωπίσει το πρόβλημα χωρίς καμιά οικονομική επιβάρυνση στα λαϊκά στρώματα.
  • Να λυθεί άμεσα το πρόβλημα των εξαιρέσεων από μεγάλες αναδασωτέες εκτάσεις από πυρκαγιά, χωρίς να ευνοηθούν καταπατήσεις, εκχερσώσεις, παράνομες αλλαγές χρήσης, χαρακτήρα και προορισμού εκτάσεων.
  • Να μην χρησιμοποιηθούν οι δασικοί χάρτες και γενικότερα η δασική πολιτική ως εργαλείο ομηρίας των λαϊκών στρωμάτων και επιτάχυνσης των κερδοφόρων επενδυτικών σχεδίων των ομίλων.
  • Να ληφθούν όλα τα απαραίτητα διοικητικά μετρά από το κράτος, ώστε να μην επιβαρυνθούμε από διαδικασίες που το ίδιο το κράτος μας ανάγκασε να μπούμε και χωρίς δική μας ευθύνη.
  • Να εξασφαλιστεί παράταση του χρόνου ενστάσεων – αντιρρήσεων λόγω των δυσκολιών που προκύπτουν από την πανδημία.
  • Εξασφάλιση του αναγκαίου προσωπικού, μέσων, πόρων στις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες για να ολοκληρώνονται οι απαραίτητες διαδικασίες για την προστασία των δασικών οικοσυστημάτων. 
  • Να αντιμετωπισθούν οι καταπατήσεις των μεγαλοαγροτώνμεγαλοκτηνοτρόφων, μεγαλοξενοδόχωνμεγαλοκατασκευαστών και λοιπών επιχειρηματικών ομίλων. Καμιά αναγνώρισή τους.
  • Ριζική αναθεώρηση του πλαισίου, των κριτηρίων και των στόχων των δασικών χαρτών στην κατεύθυνση αντιμετώπισης των σύγχρονων λαϊκών αναγκών.
  • Κατώτατες εγγυημένες τιμές στα κτηνοτροφικά προϊόντα που θα ανταποκρίνονται στο κόστος παραγωγής και θα διασφαλίζουν εισόδημα επιβίωσης στους παραγωγούς. Άμεση πληρωμή στην παράδοση. Φθηνά προϊόντα για τις λαϊκές ανάγκες, ενάντια στην κερδοσκοπία εμποροβιομήχανων.
  • Μείωση κόστους παραγωγής, με αφορολόγητο πετρέλαιο, άμεση μείωση της τιμής του αγροτικούρεύματος κατά 50%, κατάργηση του ΦΠΑ σε αγροτικά εφόδια, ζωοτροφές.
  • Μείωση ασφαλιστικών εισφορών ΕΦΚΑ. Αύξηση των εξευτελιστικών αγροτικών συντάξεων,μείωση ορίων συνταξιοδότησης, 60 για τους αγρότες, 55 για τις αγρότισσες.
  • Όχι στη μείωση του αφορολόγητου ορίου που κατέκτησαν οι αγρότες στα μπλόκα, αύξηση στα12.000 ευρώ, προσαυξανόμενο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί.Να αλλάξει ο κανονισμός του ΕΛΓΑ, ώστε να εξασφαλίσει την αναγκαία και επαρκή κρατική χρηματοδότηση που θα ασφαλίζει και θα αποζημιώνει στο 100% την παραγωγή και το κεφάλαιο από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους χωρίς καθυστερήσεις.
  • Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με εκπαίδευση και επιστημονική κατάρτιση για άμεσες και δίκαιες εκτιμήσεις και αποζημιώσεις.
  • Να καταργηθούν οι αυξήσεις των τελευταίων χρόνων στις ασφαλιστικές εισφορές.
  • Να χρηματοδοτηθούν στο σύνολό τους έργα υποδομής για την ασφάλεια της παραγωγής από φυσικούς κινδύνους.
  • Καμία ποινικοποίηση συνδικαλιστικής δράσης και αγώνων. Τώρα κατάργηση των”αγροτοδικείων!”

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ