21.8 C
Chania
Sunday, April 28, 2024

Κινητοποίηση της Δ.Α.Σ. στο ξενοδοχείο Marina Beach ενάντια στις δύο απολύσεις εργαζομένων

Ημερομηνία:

Οι δυνάμεις της επιτροπής αγώνα ξενοδοχοϋπάλληλων και οι εκλεγμένοι συνδικαλιστές της Δ.Α.Σ. στο Δ.Σ. του Σωματείου Ξενοδοχοϋπάλληλων πραγματοποίησαν νέα κινητοποίηση – παρέμβαση στις πύλες του ξενοδοχείου SunConnect Marina Beach, του ομίλου Παπακαλιάτη με αφορμή τις δυο νέες απολύσεις  που πραγματοποίησε η εργοδοσία του ξενοδοχείου.

Σε σχετική ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής:

Στόχος της εργοδοσίας είναι ο εκφοβισμός και η τρομοκράτηση των εργαζομένων, για να μην σηκώσουν κεφάλι, να μη διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους. Αποδεικνύεται για άλλη μια φορά ότι η δημοκρατία τους σταματάει πίσω από τις βιτρίνες των πεντάστερων ξενοδοχείων. Συγκεκριμένα οι άνθρωποι της εργοδοσίας προσπάθησαν να εμποδίσουν τους εργαζόμενους να έρθουν σε επαφή με τις δυνάμεις της επιτροπής αγώνα και τους εκλεγμένους της ΔΑΣ να μπουν στον χώρο του ξενοδοχείου για να μιλήσουν με τους συναδέλφους. Όμως δεν τα κατάφεραν, η επιτροπή αγώνα συνομίλησε με όλους τους συναδέλφους και απηύθυνε μαζικό κάλεσμα οργάνωσης και αγώνα.

Η επίθεση της εργοδοσίας εντείνεται στην περίοδο της λεγόμενης “ανάπτυξης” του τουρισμού, των ρεκόρ σε έσοδα και σε αφίξεις, όταν μάλιστα ο όμιλος Παπακαλιάτης συνεχώς επεκτείνεται με νέες ξενοδοχειακές μονάδες και εισπράττει εκατομμύρια ευρώ! Αυτή είναι η “ανάπτυξη”, που ζούμε κάθε μέρα στο πετσί μας. Οι ξενοδόχοι αξιοποιούν στο έπακρο το νομοθετικό οπλοστάσιο ώστε να έχουν όσο γίνεται πιο φθηνό εργατικό δυναμικό προς εκμετάλλευση. H πλειοψηφία των εργαζομένων δουλεύει από ήλιο σε ήλιο, με κομμένα ρεπό και με μισθούς πείνας, ειδικά σε εργαζόμενους μαθητείας, ενώ η εντατικοποίηση χτυπάει κόκκινο, ως αποτέλεσμα τα εργατικά ατυχήματα να είναι καθημερινό φαινόμενο. Δεν είναι καθόλου τυχαίο οτι 7 στις 10 επισκέψεις σε παθολόγο και ορθοπεδικό, στα νοσοκομεία του δημοσίου, αφορούν περιπτώσεις ξενοδοχοϋπαλλήλων.

Η «ανάπτυξη» τους τσακίζει την ζωή μας…

Η «ανάπτυξη» και η «ευημερία», που έχουν κάνει σημαία οι μεγαλοεπιχειρηματίες στον τουρισμό και τον επισιτισμό, γκρεμίζεται σα χάρτινος πύργος μέσα στις γαλέρες των ξενοδοχείων και των μεγάλων καταστημάτων. Στον κλάδο μας η ανάπτυξη των κερδών τους ποτέ δε σταμάτησε ακόμα και τα χρόνια της κρίσης, ταυτόχρονα με την επίθεση στους μισθούς και τα δικαιώματά μας! Τα εκατομμύρια που βγάζουν καθημερινά οι ξενοδόχοι και πανηγυρίζουν για αυτά, βγαίνουν από το ιδρώτα και την άγρια εκμετάλλευση της εργατικής μας δύναμης.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ προκαλεί για τη δήθεν ευαισθησία της και τα κροκοδείλια δάκρυα της αφού έχει συμβάλει στη χειροτέρευση των όρων εργασίας ενώ παράλληλα παίρνει μέτρα για την εδραίωση και παγίωση όλων των μνημονιακών νόμων που τσάκισαν δικαιώματα, συμβάσεις, μισθούς και ωράρια εργασίας για λογαριασμό του κεφαλαίου. Άλλωστε, δεν είναι τυχαίο οτι στο αναπτυξιακό σχέδιο για την Κρήτη, όλοι οι μεγαλοξενοδόχοι ήταν στην πρωτη γραμμή, χεράκι χεράκι με τα κυβερνητικά στελέχη. Παράδειγμα, ο όμιλος Παπακαλιάτη «Zeus Hotels», ο οποίος εισέπραττε τα συγχαρητήρια για την βοήθεια του στη ανάπτυξη του τουρισμού στην Κρήτη, την ώρα που εχει μειώσει μισθούς, λειτουργεί με μειωμένο προσωπικό, κάνοντας λάστιχο τους εργαζομένους και δημιουργώντας κλίμα φόβου με τρομοκρατικές απολύσεις

Προκαλεί όμως και η κυβερνητική – εργοδοτική πλειοψηφία του ΔΣ του ΕΚΗ και του ΔΣ του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ηρακλείου αφού:

  • είναι αυτές οι δυνάμεις που πρόσφατα έδωσαν δώρο στους ξενοδόχους τα ρεπό στην κλαδική Σύμβαση στα ξενοδοχεία για το 2018-2019 με αντάλλαγμα την ιλιγγιώδη αύξηση των 0,38 ευρώ τη μέρα για το 2018, την ίδια στιγμή που οι ξενοδόχοι μοιράστηκαν 41 εκατομμύρια ευρώ την ημέρα για το 2017, είναι οι ίδιοι που έβαλαν τους εργαζόμενους στο «Marina Beach» να δεχτούν μείωση 10%, παρουσιάζοντας την νέα σύμβαση ως «νίκη», στην λογική του μικρότερου κακού.
  • είναι αυτοί που στήριξαν με τα χέρια και τα πόδια τη σημερινή κυβέρνηση, που έκαναν προεκλογική εκστρατεία για τον πρώην πρόεδρο του ΕΚΗ και νυν σφαγέα των δικαιωμάτων μας και καλλιέργησαν την αυταπάτη του μικρότερου κακού, της δήθεν «κατάργησης των μνημονίων» και ότι μπορούν να συμβιβαστούν και τα δικαιώματα μας και τα κέρδη των ξενοδόχων,
  • είναι οι ίδιοι που τώρα το παίζουν απατημένες σύζυγοι για την δήθεν εξαπάτησή τους από την κυβέρνηση και την αντιλαϊκή πολιτική που στηρίζουν διαχρονικά. Μπορεί να άλλαξε ο πρόεδρος στο σωματείο αλλά η πορεία της πλειοψηφίας του ΔΣ διατηρείται αμετάβλητη! Είναι υπόλογοι για όλα τα παραπάνω απέναντι στους ξενοδοχοϋπαλλήλους και τις οικογένειες μας και πρέπει να απολογηθούν για αυτό!

… Αγώνας και αντεπίθεση η επιλογή μας!

Εμείς οι ξενοδοχοϋπάλληλοι δεν έχουμε άλλο δρόμο από την διεκδίκηση και την υπεράσπιση των δικαιωμάτων μας: για δουλειά και ζωή με αξιοπρέπεια. Το χρωστάμε άλλωστε στους εαυτούς μας και στα παιδιά μας.

Αυτό απαιτεί να νιώσουμε τη δύναμή μας, που δεν είναι άλλη από τη συνειδητοποίηση ότι από τη δουλειά μας παράγονται τα αμύθητα κέρδη των ξενοδόχων, ότι για «να έχουν αυτοί πολλά, πρέπει εμείς και τα παιδιά μας να έχουμε λίγα».

 Χρειάζεται τώρα χωρίς καθυστέρηση να οργανώσουμε τη διεκδίκηση μας σε κάθε ξενοδοχείο. Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ όπως είναι γνωστό σε όλους, θα είναι στο πλάι όλων των συναδέλφων χωρίς διακρίσεις ή ανταλλάγματα.

Η ΔΑΣ ξενοδοχοϋπαλλήλων απευθύνει κάλεσμα οργάνωσης και αγώνα σε κάθε ξενοδοχοϋπάλληλο, μαθητή, νέο εργαζόμενο και τους καλούμε να μην σκύψουν το κεφάλι, να μη γίνουν σκλάβοι. Να οργανωθούν σε κοινές επιτροπές –νέοι και παλιοί εργαζόμενοι- σε κάθε ξενοδοχείο. Να γυρίσουν την πλάτη στους ανθρώπους των ξενοδόχων, τους εργοδοτικούς-κυβερνητικούς συνδικαλιστές.

Καλούμε τους συναδέλφους στο Marina Beach να σπάσουν το φόβο, να μην υποκύψουν στην τρομοκρατία της εργοδοσίας και να διεκδικήσουν:

"google ad"

·         Άμεση ανάκληση των εκδικητικών απολύσεων των συναδέλφων.

·         Πρόσληψη προσωπικού που να καλύπτει τις ανάγκες.

·         Να παρθεί πίσω η μείωση στους μισθούς που έγινε στην αρχή της σεζόν.

Μέσα από τις επιτροπές σε κάθε ξενοδοχείο να διεκδικήσουμε:

·       8ωρο, 5ήμερο, 40ωρο με 2 συνεχόμενα ρεπό. Μόμιμη σταθερή δουλειά με δικαιώματα.

·       Να καταργηθούν όλοι οι αντιλαϊκοί νόμοι που υπονομεύουν τις Συλλογικές Συμβάσεις, που κάνουν λάστιχο τις εργασιακές μας σχέσεις. Να υπογραφούν Συλλογικές Συμβάσεις, υποχρεωτικές για όλους τους ξενοδόχους, σε όλη τη χώρα, με μισθούς που να ανταποκρίνονται στο σημερινό επίπεδο διαβίωσης και να καλύπτουν τις μειώσεις που είχαμε τα προηγούμενα χρόνια.

·       Επαναφορά των Βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων και ένταξη και άλλων ειδικοτήτων.

·       Να γίνουν αυστηρότερα τα μέτρα για την απλήρωτη κι ανασφάλιστη δουλειά.

·       Μέτρα που να διασφαλίζουν την πρόληψη, την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων μέσα κι έξω από τους χώρους δουλειάς.

·       Να μην περάσει καμία μείωση μισθού – καμία απόλυση εργαζομένου.

·       Διασφάλιση όλων των δικαιωμάτων όλων των εργαζομένων – κανένας μισθολογικός διαχωρισμός σε παλιούς και νέους.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Κατολίσθηση στα Τοπόλια τραυματίζει ελαφρά μητέρα και παιδί

Σε συναγερμό τέθηκαν το πρωί της Κυριακής οι αρχές...

35χρονη τουρίστρια σώθηκε μετά από επιχείρηση διάσωσης στο Μπάλο

Μια 35χρονη τουρίστρια από τη Γερμανία διασώθηκε χθες το...

Ηράκλειο: Είχε γίνει η σκιά της και την τρομοκρατούσε!

Αρνούνταν να αποδεχθεί ότι η σχέση τους είχε πάρει...

Γαμήλια φωτογράφιση με παραδοσιακές… ινδικές φορεσιές και φόντο τον Κούλε!

Με καταγωγή από την Ινδία, γεννήθηκαν και μεγάλωσαν οι ίδιοι...