Αντιδράσεις προκάλεσε η ενημέρωση ότι επίκαιται η απομάκρυνση του Αρχείου Ρωσικού Προξενείου που διαφυλάσσεται στο Ιστορικό Αρχείο Κρήτης. Ο Σύλλογος Φίλων του Ιστορικού Αρχείου με επιστολή που έστειλε προς τον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων και τον Υπουργό Ανδρέα Λοβέρδο, με κοινοποίηση στις αρχές της Κρήτης, ζητά την παραμονή των συγκεκριμένων αρχείων στην Κρήτη για τον χρόνο που θα χρειαστεί ώστε να ψηφιοποιηθούν και να δοθεί ψηφιακό αντίγραφο στις Ρώσικες αρχές. Ολόκληρη η επιστολή όπως δόθηκε στη δημοσιότητα έχει ως εξής:
Αξιότιμε κε Υπουργέ,
Μετά λύπης μας ενημερωθήκαμε , ότι επίκειται η απομάκρυνση του Αρχείου του Ρωσικού Αυτοκρατορικού Προξενείου ,το οποίο αποτελεί ένα σημαντικότατο τμήμα του συνόλου των πολύτιμων περιεχομένων του περίφημου και μοναδικού ΓΑΚ – Ιστορικού Αρχείου Κρήτης που εδρεύει στα Χανιά μας από το 1920.
Ήδη θα γνωρίζετε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη μια τιτάνια προσπάθεια ψηφιοποίησης όλου του πολύτιμου αρχείου του ΓΑΚ – Ιστορικού Αρχείου Κρήτης σε συνεργασία με Πανεπιστημιακά Ιδρύματα και λοιπούς Φορείς του τόπου. Μεταξύ αυτού του υλικού που βρίσκεται σε εξέλιξη η ψηφιοποίηση του είναι και το συγκεκριμένο Αρχείο, ενώ ο χρόνος ολοκλήρωσης της διαδικασίας αυτής δεν πρόκειται να ξεπεράσει τους 2-3 μήνες.
Ως εκ τούτου ο Σύλλογος Φίλων του Ιστορικού Αρχείου Κρήτης ζητά διακαώς και παρακαλεί να δοθεί στο ΙΑΚ ο υπέρ πολύτιμος αυτός χρόνος ολοκλήρωσης της ψηφιοποίησης, ώστε να προσφερθεί στην Ρωσική Κρατική Υπηρεσία Αρχείων ψηφιακό αντίγραφο του σχετικού Αρχείου, ενώ παράλληλα εκφράζουμε την πλήρη αντίθεσή μας ως προς την απόφαση αυτή κάθε αυτή, δεδομένου ότι οι αρμόδιες Αρχειακές Υπηρεσίες στις οποίες ανήκει το αρχείο, ουδέποτε συμμετείχαν σε διαπραγματεύσεις για την απομάκρυνση και παράδοσή του σε άσχετους με τα ΓΑΚ φορείς, αλλά και διότι τυχόν απομάκρυνση του πρωτότυπου Αρχείου θα ανοίξει τους ασκούς του Αιόλου για παρόμοιες διεκδικήσεις και από άλλους ενδιαφερόμενους που θα οδηγήσουν μαθηματικά στην υποβάθμιση του Ιστορικού Αρχείου Κρήτης , του κοσμήματος αυτού που φιλοξενεί η πόλη μας και η Κρήτη ολόκληρη.
Σκοπός άλλωστε του ΓΑΚ – Ιστορικού Αρχείου Κρήτης από την ίδρυσή του ήταν και παραμένει, η διαφύλαξη κάθε σημαντικού πρωτότυπου ιστορικού ντοκουμέντου που του εμπιστεύονται Έλληνες ή ξένοι δωρητές (Πρόσωπα ή Φορείς ), ώστε να αποτελούν στο διηνεκές πολύτιμα στοιχεία για κάθε μελετητή της ένδοξης ιστορίας του τόπου μας.
Εν αναμονή περεταίρω ενεργειών σας ,ευελπιστούμε ότι θα τύχουμε της θετικής ανταπόκρισης σας για την παραμονή των πρωτότυπων Αρχείων στην Κρήτη και θα σας έχουμε αρωγό στην προσπάθεια του συλλόγου μας για την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό του ΓΑΚ – Ιστορικού Αρχείου Κρήτης.
Για το Δ.Σ.
Ο Πρόεδρος Ο Γεν. Γραμματέας
Ιωάννης Πλατσιδάκης Ιωάννης Παπαδημητράκης