16.8 C
Chania
Thursday, April 25, 2024

Κινητοποιήσεις σε Κρήτη και Αθήνα ενάντια στο “νέο λύκειο” – Τι είπε ο Υπουργός Παιδείας και ποιος ο ρόλος του facebook

Ημερομηνία:

Τη δύναμή της έδειξε η κοινωνική δικτύωση μέσω του «Facebook», αφού ήταν αρκετό ένα κάλεσμα, που διακινήθηκε στον γνωστό ιστότοπο, … για να μπει λουκέτο χθες, σε πάνω από 500 γυμνάσια και λύκεια σε όλη τη χώρα.Αιφνιδιαστική κινητοποίηση διαμαρτυρίας, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί αυτή η μαζική εκδήλωση καταλήψεων σχολείων της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, από τον μαθητικό πληθυσμό σε όλη τη χώρα, ο οποίος ανταποκρίθηκε στην «ηλεκτρονική πρόταση» να προβούν σε καταλήψεις με το σύνθημα «όχι στο Νέο Λύκειο, όχι στην Τράπεζα Θεμάτων».

Η πρόταση μάλιστα, που είχε τουλάχιστον 50.000 «λάικ» από χρήστες του «Facebook», τιτλοφορήθηκε «Πανελλήνια ημέρα κατάληψης»!Από την Αλεξανδρούπολη, μέχρι και την Κρήτη, μαθητές προχώρησαν σε καταλήψεις στα σχολεία τους και αποχή από τα μαθήματά τους, συμμετέχοντας σε ένα μαζικό κύμα αντίδρασης.

Αυτό που επίσης αποδεικνύεται περίτρανα, από τη μεγάλη πανελλήνια κινητοποίηση, είναι ότι τελικά η «ηλεκτρονική επικοινωνία» που έχει γίνει τρόπος ζωής της νέας γενιάς -και κατηγορείται γι’ αυτό – όχι μόνο δεν αποξενώνει, αλλά ενώνει.

Κινητοποίηση στα Χανιά, στο Ηράκλειο και στη Σητεία

Dikastiria-xania-2xs4zar9ynlfv6z75jm68a

Και στα Χανιά η συμμετοχή των μαθητών στις καταλήψεις είναι μεγάλη αφού υπό κατάληψη τελούν 19 γυμνάσια και λύκεια.

Μάλιστα, σήμερα πραγματοποίησαν κινητοποίηση με βασικά τους αιτήματα την κατάργηση της τράπεζας θεμάτων, το διορισμό περισσότερων καθηγητών, λιγότερη ύλη στον διαθέσιμο σχολικό χρόνο, τα βιβλία και η ύλη να δίνεται εγκαίρως.

Μαθητές από σχολεία και της πόλης των Χανίων πραγματοποίησαν πορεία διαμαρτυρίας με αφετηρία τη Δημοτική Αγορά των Χανίων και πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης με κατάληξη την Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Στο Ηράκλειο υπό κατάληψη τελεί το Δημαρχείο Φαιστού μετά από κινητοποίηση μαθητών από τα σχολεία των Μοιρών.

Και στη Σητεία πορεία πραγματοποίησαν χθες οι μαθητές στους κεντρικούς δρόμους της πόλης.

Μεγάλη κινητοποίηση την Πέμπτη στην Αθήνα

10610634_560127517422550_7424151015960651122_n

Να σημειώσουμε ότι για την Πέμπτη στις 2 το μεσημέρι στα Προπύλαια Πανεπιστημίου Αθηνών έχει προγραμματιστεί μεγάλη πανελλαδική διαμαρτυρία των μαθητών. Σε σχετικό κείμενο που διακινείται μέσω facebook σημειώνονται τα εξής για την κινητοποίηση:

Τα σχέδια των κυβερνητικών επιτελείων και των υπαλλήλων τους στα πανεπιστήμια μια ζωή θα μένουν στα χαρτιά. Μια ζωή θα βρίσκουν απέναντί τους το φοιτητικό κίνημα, τους εργαζόμενους στα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ και όλο τον αγωνιζόμενο λαό. Οι διαρκής κινητοποίηση στην πρυτανεία του ΕΚΠΑ από φοιτητικούς συλλόγους και εργαζόμενους συνεχίζει και στέλνει μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση. Οι σχολές πάντα θα είναι ανοιχτές σε κάθε φωνή αντίστασης και ανατροπής της κοινωνικής καταστροφής που συντελείται σήμερα. Θα κλείσουν όμως για τα μέτρα της κυβέρνησης και τις επιταγές της Ε.Ε, για τις διαγραφές, τις απολύσεις και το ξεπούλημα της δημόσιας και δωρεάν παιδείας μια και καλή!

"google ad"

Φάνηκε πως η καταστολή και η σιδερένια πειθαρχία δεν είναι ικανά μέσα για να λυγίσουν τα δίκαια αιτήματα και τον αγώνα που δίνεται μέσα και έξω από την Πρυτανεία. Οι απειλές για εισαγγελείς και οι εντολές του πρύτανη Φορτσάκη έπεσαν στο κενό. Ο αγώνας όμως δεν πρόκειται να σταματήσει εδώ. Θα συνεχιστεί μέχρι να υλοποιηθούν τα αιτήματα των φοιτητικών συλλόγων και των εργαζόμενων του ΕΚΠΑ. Η πρυτανική αρχή πρέπει άμεσα να συγκαλέσει σύγκλητο ανοιχτή στους φοιτητικούς συλλόγους και τις αποφάσεις των γενικών τους συνελεύσεων, να παραδεχτεί την ήττα και τη ντροπή και να παραιτηθεί τώρα!

Είναι ξεκάθαρο πως δεν πρόκειται να πιστέψουμε πλέον καμία υπόσχεση από αυτούς. Είναι εντεταλμένοι της κυβέρνησης!

Διαλύουν την τριτοβάθμια εκπαίδευση και μάλιστα ρίχνουν το βάρος της ευθύνης στους ίδιους τους φοιτητές, στις “μειοψηφίες” όπως τις αποκαλούν. Έχουν το θράσος να αποκαλούν έτσι τις Γενικές μας Συνελεύσεις, τις συλλογικές και δημοκρατικές διαδικασίες που είναι πραγματικά ανοιχτές, σε αντίθεση με τα “λοκαουτ” και τα ΜΑΤ που εκείνοι διαλέγουν.

Κυβέρνηση και ΕΕ θέλουν πανεπιστήμιο που θα πετάει τους φοιτητές του έξω (διαγραφές), με αντιδραστικό πλαίσιο λειτουργίας (οργανισμοί), που θα κάνει δύσκολη τη φοίτηση εντός αυτού και την εργασιακή προοπτική (διάλυση της φοιτητικής μέριμνας, αλλαγές στα προγράμματα σπουδών – εντατικοποίηση, διάλυση πτυχίων) και που θα αντιμετωπίζει τους αγώνες με τον πιο σκληρό κατασταλτικό τρόπο (συγκρότηση σώματος security – μπράβων, κλήση των ΜΑΤ να καταστείλουν τις κινητοποιήσεις των φοιτητών). Δεν είναι μια τυχαία πολιτική για το πανεπιστήμιο.

Έρχεται σε πλήρη σύμπλευση με τη λογική του «νόμος και τάξη» που εφαρμόζεται στο σύνολο της κοινωνίας, με τρανταχτά παραδείγματα την απαγόρευση των πορειών, την επιστράτευση των απεργιών και την αστυνομοκρατία στους δρόμους, προσπαθώντας να σπείρει την ηττοπάθεια, ώστε κυβέρνηση και τρόικα να εντείνουν την επίθεση τους προς το λαό και τη νεολαία, καταστρατηγώντας πλήρως κάθε έννοια δικαιώματος και ελευθερίας. Η αυταρχική αυτή γραμμή διαπερνά όλη τη ζωή μας, από το πως σπουδάζουμε, στο πως αναγκαζόμαστε να δουλέψουμε χωρίς εργασιακά δικαιώματα στο φόντο της τεράστιας ανεργίας, υπό το φόβο της απόλυσης, μέχρι τέλους για να μην μπορούμε να αγωνιζόμαστε και να κερδίσουμε μια ζωή με αξιοπρέπεια.

ΝΑ ΣΠΑΣΟΥΜΕ «ΤΟ ΝΟΜΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΑΞΗ» ΠΟΥ ΕΠΙΒΑΛΛΟΥΝ…
ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΝΟΜΟ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΜΑΣ!

Με αγώνες μαζικούς, ριζοσπαστικούς, έξω από τα «όρια νομιμότητας» που χαράζουν κράτος και πρυτανικές αρχές. Με αγώνες πλάι στους εργαζόμενους, όπως έγινε στην πρυτανεία του ΕΚΠΑ από φοιτητές – εργαζόμενους. Με αγώνες πλάι με τους μαθητές όπως έγινε στο Υπ.Παιδείας στις 18-10-14 ενάντια στο Νέο Λύκειο και την Τράπεζα θεμάτων, πλάι στους άνεργους και τους ελαστικά εργαζόμενος στη μάχη για δουλειά με δικαιώματα και αξιοπρέπεια για όλους! Καλούμε όλους τους φοιτητές, τους μαθητές, τους εργαζόμενους, τους άνεργους και όλο το λαό που αγωνίζεται ενάντια στη βάρβαρη πολιτική, τους συλλογικούς φορείς μέσα και έξω από τις σχολές σε κοινό συντονισμό, να στηρίξουν το κοινό αγώνα που δίνουμε. Να οργανώσουμε από κοινού τη συνέχεια της πάλης μας με στόχο όλες οι δυνάμεις να πέσουν σε ένα μαζικό πανεκπαιδευτικό πανελλαδικό συλλαλητήριο, ενάντια στην αντιδραστική αναδιάρθρωση στην εκπαίδευση και για τα δικαιώματα μας σε αυτή. Στις 6 Νοέμβρη, όλοι στη μάχη ενάντια στην επίθεση στην εκπαίδευση, όλοι ενάντια στην κυβέρνηση, την Τρόικα και την πολιτική τους!

Όλοι στις κινητοποίησης στις 6 Νοέμβρη!

ΗΡΘΕ Η ΩΡΑ Ο ΦΟΒΟΣ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟ

Τι είπε ο Υπουργός Παιδείας Ανδρέας Λοβέρδος

10604699_974656165886559_8541404293448972742_o

Εν τω μεταξύ, αναφορά στις καταλήψεις έκανε και ο Υπουργός Παιδείας Ανδρέας Λοβέρδου δια του βήματος της Βουλής. Εκεί έκανε λόγο για 500 καταλήψεις πανελλαδικά, οι περισσότερες εξ αυτών στη Δυτική Ελλάδα και την Κρήτη.

Ειδικότερα, τον νόμο που προβλέπει αναπλήρωση «χαμένων» διδακτικών ωρών στα σχολεία, «έδειξε» χθες στη Βουλή ο κ. Λοβέρδος με αφορμή την πραγματοποίηση καταλήψεων σε Γυμνάσια και Λύκεια. Οπως σημείωσε ο υπουργός Παιδείας, ο υπό κατάληψη αριθμός σχολείων «δεν είναι μικρός» – μάλιστα έκανε λόγο για περίπου 500 σχολεία- και σημείωσε ότι ο αριθμός αυτός μπορεί να αυξηθεί στο πλαίσιο κινητοποίησης η οποία, σύμφωνα με την ενημέρωση που έχει από τις υπηρεσίες του υπουργείου, επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο ενόψει της επετείου του Πολυτεχνείου.

«Τι θα γίνει με τα μαθήματα αν οι καταλήψεις συνεχιστούν ώς τις 17 Νοεμβρίου;» αναρωτήθηκε ο κ. Λοβέρδος. «Αυτό θα είναι μεγάλο πρόβλημα. Δεν μπορεί να μείνει έτσι», πρόσθεσε.

Τα αιτήματα των μαθητών

justice

Να υπενθυμίσουμε ότι μεταξύ των αιτημάτων που έχουν θέσει οι μαθητές, είναι να καθορίζεται η τράπεζα θεμάτων των εξετάσεων στα λύκεια από κάθε καθηγητή ξεχωριστά, ανάλογα με την ύλη που έχει διδάξει, να δοθούν περισσότερες ώρες κατεύθυνσης στη Β΄ Λυκείου και να προστεθούν τα μαθήματα της Χημείας και των Λατινικών στις κατευθύνσεις, οι τελικοί βαθμοί των μαθημάτων γενικής παιδείας του κάθε μαθητή να μην προσμετρούνται στις πανελλήνιες εξετάσεις, να μειωθεί το όριο μαθητών ανά τάξη από 30 σε 20, κ.ά.

Επίσης, χθες το μεσημέρι μαθητές της Πάτρας πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία Γεωργίου και στη συνέχεια έκαναν πορεία μέχρι την έδρα της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αχαΐας, όπου παρέδωσαν ψήφισμα με τα αιτήματά τους. Στο μεταξύ, υπό κατάληψη βρίσκεται εδώ και περίπου τέσσερις εβδομάδες το τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Πατρών. Μπροστά στον κίνδυνο να χαθεί η εξεταστική, αλλά και το χειμερινό εξάμηνο, ο πρόεδρος του Τμήματος Γαβριήλ Γιαννακόπουλος, αλλά και 31 μέλη ΔΕΠ, απηύθυναν ανοικτή επιστολή τόσο στους φοιτητές όσο και στις οικογένειές τους και την κοινωνία, όπου κάνουν λόγο για τους κινδύνους που υπάρχουν από την παράταση της κατάληψης, τόσο για το μέλλον των ίδιων των φοιτητών αλλά και των ερευνητικών προγραμμάτων, όσο και της λειτουργίας του τμήματος.

Στην Κρήτη υπό κατάληψη είναι 33 Γυμνάσια και Λύκεια στον νομό Ηρακλείου, 19 στον νομό Χανίων, 13 στον νομό Ρεθύμνου και 15 στον νομό Λασιθίου.

Κατάληψη του Γενικού Λυκείου Βάμου: Όχι στο νέο Λύκειο

Σχετικό κείμενο για τις αιτίες πίσω από τις καταλήψεις έδωσαν στη δημοσιότητα και οι μαθητές του Γενικού Λυκείου Βάμου:

Μετά από συνέλευση των μαθητών του Γενικού Λυκείου Βάμου, αποφασίσαμε το κλείσιμο του σχολείου μας, με σκοπό την ανάδειξη των προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε ως σύνολο. Θέλουμε ένα σχολείο που θα μορφώνει και δεν θα εξοντώνει, που ανεξάρτητα από την τσέπη των γονιών μας, θα προσφέρει ολόπλευρη μόρφωση σε όλα τα παιδιά. Γιατί αυτό το σχολείο που έχει ετοιμάσει η κυβέρνηση, έχει κάνει την παιδεία εμπόρευμα, μοιράζει σκόρπιες γνώσεις και δεξιότητες, ανάλογα με αυτά που θέλουν να μαθαίνουμε για να είμαστε φτηνοί, ευέλικτοι, όπως οι ίδιοι λένε, εργαζόμενοι, με το κεφάλι σκυφτό.

Τα αιτήματα μας είναι:

• Όχι στο Νέο Λύκειο!
• Να καταργηθεί η «Τράπεζα Θεμάτων». Οι εξετάσεις να έχουν αποκλειστικά ενδοσχολικό-προαγωγικό χαρακτήρα με την ευθύνη των εκπαιδευτικών.
• Ούτε 1 ευρώ από την τσέπη μας για τις λειτουργίες της εκπαίδευσης. Να δίνονται δωρεάν όλα τα βιβλία στους μαθητές.
• Δωρεάν μεταφορές για όλους τους μαθητές και για όλες τις ώρες της ημέρας. Έκδοση πάσο για δωρεάν μετακίνηση με όλα τα μέσα μεταφοράς.
• Κανένα σχολείο χωρίς καθηγητές!
• Κανένα τμήμα σε αίθουσες προκάτ!

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Λαϊκή Συσπείρωση Πλατανιά: Να επαναλειτουργήσει το Μουσείο Αλιείας στο Κολυμπάρι

Ερώτημα σχετικά με το Μουσείο Αλιείας στο Κολυμπάρι καταθέτει...

Β. Κασσελάκης: “Ο ξάδερφος μου Στέφανος Κασσελάκης επαναπροσδιορίζει την Αριστερά”

«Πλεονέκτημα και μειονέκτημα το επώνυμό μου», τονίζει ο υποψήφιος...

Κλείνει μεγάλο τμήμα της Ηρώων Πολυτεχνείου λόγω έργων της ΔΕΥΑΧ

Η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Χανίων σας ενημερώνει ότι...

Δράσεις ανάδειξης του εξαιρετικού παρθένου ελαιόλαδου «Kriti»

Η Περιφέρεια Κρήτης και το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο, σε...