20.8 C
Chania
Friday, October 4, 2024

Κι άλλες συλλήψεις από την κυπριακή αστυνομία για τις ρατσιστικές επιθέσεις

Ημερομηνία:

Η αστυνομία της Κύπρου προχώρησε σε 20 συλλήψεις μετά από μια σειρά ρατσιστικών επεισοδίων βίας κατά μεταναστών που ξέσπασαν στα δυτικά του νησιού την περασμένη εβδομάδα και επεκτάθηκαν στη νότια πόλη της Λεμεσού μέσα στο Σαββατοκύριακο.

Ομάδες κρούσης έσπασαν βιτρίνες καταστημάτων που ανήκουν σε μετανάστες στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του νησιού, τη Λεμεσό, ενώ Ασιάτες διανομείς δέχτηκαν επιθέσεις σε μια σειρά βίαιων περιστατικών που ξεκίνησαν το βράδυ της Παρασκευής (1 Σεπτεμβρίου) και συνεχίστηκαν μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής.

Η Κύπρος έχει γίνει μάρτυρας μιας πρωτοφανούς έξαρσης του αντιμεταναστευτικού αισθήματος τα τελευταία χρόνια, καθώς και μια έξαρση της αντικοινωνικής συμπεριφοράς που παλαιότερα περιοριζόταν στον ποδοσφαιρικό χουλιγκανισμό και στους μεθυσμένους τουρίστες.

Την περασμένη εβδομάδα Σύροι που ζουν στον Χλώρακα, ένα χωριό στη δυτική Κύπρο, έγιναν στόχος κουκουλοφόρων καθ’ όλη τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, με αποτέλεσμα να γίνουν 22 συλλήψεις.

Περίπου 500 άτομα κατευθύνθηκαν προς τη Λεμεσό την Παρασκευή και άρχισαν να επιτίθενται ανεξέλεγκτα κατά επιχειρήσεων που ανήκουν σε αλλοδαππούς ιδιοκτήτες ή με αλλοδαπούς εργαζόμενους. Τη νύχτα του Σαββάτου προς την Κυριακή, τρία άτομα από τη νοτιοανατολική Ασία δέχθηκαν επίσης επίθεση και ληστεύτηκαν, σύμφωνα με τα κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Οι τελευταίες ρατσιστικές επιθέσεις είναι αποτέλεσμα της «άστοχης» αντίδρασης των κρατικών αρχών στην αύξηση της παράτυπης μετανάστευσης προς το νησί της ανατολικής Μεσογείου, όπως ισχυρίζονται οι ομάδες υπεράσπισης των βίαιων περιστατικών.

Οι κρατικοί αξιωματούχοι λένε συχνά ότι η Κύπρος βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της παράτυπης μετανάστευσης στην ανατολική Μεσόγειο, αν και ο ρυθμός αύξησής της έχει μειωθεί φέτος.

Οι μετανάστες φτάνουν στην Κύπρο από τη γειτονική Μέση Ανατολή, αλλά και από την Αφρική μέσω της γραμμής κατάπαυσης του πυρός που χωρίζει το νησί.

«Είχαμε μια κυβέρνηση που για 10 χρόνια (χρησιμοποιούσε) ρητορική που λίγο πολύ παρουσίαζε αυτούς τους ανθρώπους ως πραγματική εθνική, εθνοτική και δημογραφική απειλή για την ασφάλεια», δήλωσε ο Δώρος Πολυκάρπου από την ομάδα υποστήριξης Kisa.

«Χρησιμοποίησαν το αφήγημα, δημιούργησαν το πλαίσιο, τις απαιτήσεις της κοινωνίας, αλλά δεν μπόρεσαν να προσφέρουν την απαραίτητη δράση», σημείωσε στο Reuters.

Μεταξύ των θυμάτων της βίας του Σαββατοκύριακου ήταν μια ομάδα επισκεπτών από το Κουβέιτ, σύμφωνα με τους λογαριασμούς μαρτύρων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ο ανώτερος διπλωμάτης Κυριάκος Κούρος δήλωσε ότι το Σάββατο κατατέθηκε διαμαρτυρία από πρέσβη μη κατονομαζόμενου αραβικού κράτους μετά τη στοχοποίηση τουριστών.

«Διέκοψαν την επίσκεψή τους. Αμφιβάλλω αν θα επιστρέψουν ποτέ», έγραψε ο Κούρος, μόνιμος γραμματέας στο υπουργείο Εξωτερικών, στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X την Κυριακή, δημοσιεύοντας μια φωτογραφία από την αναχώρηση μιας ομάδας σε ένα αεροδρόμιο. Ένα μέλος της ομάδας μάλιστα βρισκόταν σε αναπηρικό καροτσάκι.

«Είναι η πρώτη φορά που αισθάνομαι τόσο αμήχανα για ένα τέτοιο περιστατικό στη χώρα μας», έγραψε. «Αυτή δεν είναι η Κύπρος στην οποία γεννήθηκα, μεγάλωσα, έκανα οικογένεια και γερνάω», ανέφερε.

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Η εκτίναξη των εκφράσεων βίας στην εφηβεία: Υπάρχει λύση;

“Η βία είναι η μόνη λύση” Π.Ρ. 15 ετών “Ο...

ΠΟΕΔΗΝ: Με φωτογραφικά ντοκουμέντα αναδεικνύει τις απαράδεκτες συνθήκες που επικρατούν στα νοσοκομεία

Tην τραγική κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα νοσοκομεία λόγω της επικίνδυνης αδιαφορίας της...

Δημοσκόπηση MRB: Κυριαρχεί η απαισιοδοξία, πέμπτο κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ, ντέρμπι στο ΠΑΣΟΚ

Η απαισιοδοξία κυριαρχεί στη δημοσκόπηση της MRB που προβλήθηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του...