16.8 C
Chania
Monday, May 6, 2024

Κι όμως, για τον αυστριακό τύπο οι περιφερειακές εφημερίδες της Ελλάδας δεν απεργούσαν!

Ημερομηνία:

Με αφορμή το νομοσχέδιο για τα ΜΜΕ, που πέρασε την Τρίτη από τη Βουλή, η αυστριακή εφημερίδα Der Standard κάνει μια εις βάθος ανάλυση του μιντιακού τοπίου στην Ελλάδα και αποφαίνεται πως περνάει βαριά κρίση που έχει να κάνει με τις οικονομικές δυσκολίες, αλλά και για τη σύμπλευσή του με την πολιτική εξουσία. Στο δημοσίευμα πάντως υπάρχει και μία σημαντική ανακρίβεια αφού αναγράφεται λανθασμένα ότι τα περιφερειακά ΜΜΕ δεν απεργήσανε, κάτι που δεν ευσταθεί.
Πιο αναλυτικά, με τίτλο: «Η κρίση του Τύπου στην Ελλάδα», το άρθρο μεταφέρει την είδηση της απεργίας που κήρυξε η ΕΣΗΕΑ, αλλά και όσα συνέβησαν στη Βουλή κατά την ψήφιση του επίμαχου νομοσχεδίου για τα ΜΜΕ.

Γράφει χαρακτηριστικά: «Το ελληνικό μιντιακό τοπίο βρίσκεται σε βαριά κρίση. Οικονομικές δυσκολίες και πολιτικά παιχνίδια εξουσίας το επιβαρύνουν εδώ και χρόνια. Μία αμφιλεγόμενη τροπολογία προκαλεί τώρα νέες αναταράξεις: Σε ένδειξη διαμαρτυρίας ορισμένες εφημερίδες δεν θα κυκλοφορήσουν την Τετάρτη, οι τηλεοπτικοί και ραδιοφωνικοί σταθμοί δεν μετέδωσαν ειδήσεις».

Όπως αναμεταδίδει η Deutsche Welle, το δημοσίευμα παραθέτει την ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ, που επισημαίνει ότι η τροπολογία επιτρέπει τη συγχώνευση δημοσιογραφικών ομίλων για περιορισμό των δαπανών, αλλά στην πραγματικότητα αποτελεί διέξοδο για τους χρεωμένους επιχειρηματίες.

Όπως υπογραμμίζει η αυστριακή εφημερίδα, οι συνδικαλιστές «κατηγορούν την κυβέρνηση ότι με τον νόμο θέλει να προστατεύσει τα συμφέροντα των μιντιαρχών. Καθώς οι δύο μεγαλύτεροι εκδοτικοί όμιλοι της χώρας -ο ΔΟΛ και ο Πήγασος- είναι αμφότεροι υπερχρεωμένοι».

Όπως υπογραμμίζει η αυστριακή εφημερίδα υπάρχουν φόβοι ότι σε περίπτωση συγχώνευσης «ενδέχεται κάθε δεύτερος δημοσιογράφος να χάσει τη δουλειά του».

Δεν απέργησαν τα περιφερειακά μέσα ενημέρωσης, κατά τον Αυστριακό τύπο!

Στο δημοσίευμα όμως υπάρχει και μία σοβαρή ανακρίβεια. Ενώ στη συντριπτική τους πλειοψηφία οι εφημερίδες και τα μέσα ενημέρωσης της περιφέρειας απεργήσανε, η αυστριακή εφημερίδα, όπως λανθασμένα ενημερώθηκε από τον αρχισυντάκτη των Χανιώτικων Νέων Παρασκευά Περάκη ή εξαιτίας κάποιας παρερμηνείας, έγραψε ότι τα ΜΜΕ της περιφέρειας δεν απεργήσανε.

Πιο συγκεκριμένα στο δημοσίευμα της αυστριακής εφημερίδας και σύμφωνα με το iefimerida.gr αναγράφεται ότι στην απεργία δεν εκπροσωπούνται όλα τα ΜΜΕ της χώρας:

«Οι περιφερειακές εφημερίδες δεν συμμετέχουν στην απεργία. Θα δημοσιεύσουμε τις εφημερίδες μας και θα ασκήσουμε πίεση στην κυβέρνηση, ώστε να μην ψηφιστεί ο νόμος» δήλωσε ο αρχισυντάκτης των Χανιώτικων Νέων Παρασκευάς Περάκης στο Αυστριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (APA).

Δεν γνωρίζουμε αν αυτές ήταν πραγματικά οι δηλώσεις του συναδέλφου ή αν παρερμηνεύτηκαν, στην πραγματικότητα όμως, σχεδόν όλα τα μέσα ενημέρωσης της Περιφέρειας, έντυπα και ηλεκτρονικά, απεργήσανε.

Ανακοίνωση ενάντια στην απεργία εξέδωσε μονάχα το συνδικαλιστικό όργανο των εκδοτών των περιφερειακών εφημερίδων, ο Σύνδεσμος Ημερήσιων Περιφερειακών Εφημερίδων (ΣΗΠΕ) ο οποίος τάσσεται μεν ενάντια στο νομοσχέδιο αλλά θεωρεί ότι η απεργία δεν είναι αποτελεσματικό μέσο πίεσης.

Η ανακοίνωση του ΣΗΠΕ

Αναλυτικά στην ανακοίνωσή του ο Σ.Η.Π.Ε. αναφέρει:

«Ο Σύνδεσμος Ημερήσιων Περιφερειακών Εφημερίδων διατυπώνει την πάγια θέση του ότι παλεύει για να διατηρηθεί δυνατή η φωνή της ελληνικής περιφερειακής εφημερίδας και θεωρεί μοναδικό πρόσφορο και αποτελεσματικό τρόπο την προώθηση όλων των ενεργειών και θέσεων μέσα από ανοιχτές, πολυφωνικές και αξιόπιστες εφημερίδες.

"google ad"

Η εξαγγελθείσα απεργία, πέρα από τον αιφνιδιαστικό χαρακτήρα της, δε μας βρίσκει σύμφωνους γιατί αποδυναμώνει τη φωνή και τις μάχες που δίνονται για την επιβίωση του Περιφερειακού Τύπου, των ίδιων των εφημερίδων και όλων των εργαζομένων σε αυτές.

Είναι ανάγκη, ειδικά σε μια τέτοια κρίσιμη στιγμή, ο ελληνικός περιφερειακός Τύπος να διατηρήσει το σύνολο της δυναμικότητάς του για να διεκδικήσει επιτακτικά τη βιωσιμότητα και τους καλύτερους δυνατούς όρους λειτουργίας του».

Εξαιρετικά μικρός ο αριθμός απεργοσπαστικών φύλλων στις εφημερίδες της περιφέρειας

Πάντως, να σημειώσουμε ότι τη συγκεκριμένη ανακοίνωση δεν τη λάβαμε στον “Αγώνα της Κρήτης” ενώ με μία μικρή έρευνα στο διαδίκτυο, βρίσκεται αναρτημένη σε ένα εξαιρετικά μικρό αριθμό ιστοσελίδων.

Μάλιστα, δε μπορέσαμε να βρούμε το συγκεκριμένο κείμενο ούτε στην ιστοσελίδα του ΣΗΠΕ ενώ χαρακτηριστικό είναι ότι στην συντριπτική τους πλειοψηφία τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων της περιφέρειας που υπάρχουν αναρτημένα στην ιστοσελίδα του έχουν απεργήσει.

Πάντως να σημειώσουμε ότι ούτως ή άλλως η ανακοίνωση ενάντια στην απεργία είχε πολύ μικρό αντίκτυπο αφού στην συντριπτική πλειοψηφία του το προσωπικό στις περιφερειακές εφημερίδες της χώρας απήργησε και ως εκ τούτου εκδόθηκαν πολύ λίγα απεργοσπαστικά φύλλα.

Χαρακτηριστικά αναφέρουμε πως από το σύνολο των εφημερίδων της Κρήτης μόνο μία εξέδωσε απεργοσπαστικό φύλλο, τα «Χανιώτικα Νέα».

Δεσμοί ΜΜΕ – πολιτικής

Το δημοσίευμα ολοκληρώνεται με την παρατήρηση ότι «οι δεσμοί μεταξύ πολιτικής και ΜΜΕ δεν είναι κάτι καινούριο στην Ελλάδα.

“Έτσι ο πρώην τηλεοπτικός παρουσιαστής Σταύρος Θεοδωράκης απέσπασε, με την πρώτη συμμετοχή σε εκλογική διαδικασία του νεοϊδρυθέντος κόμματος Το Ποτάμι, το 6,6% των ψήφων στις ευρωεκλογές του 2014. Η πρώην δημοσιογράφος Μαρία Σπυράκη εισήλθε ως υποψήφια της ΝΔ στο Ευρωκοινοβούλιο- προηγουμένως επιμελούνταν επί σειρά ετών στο Mega Channel το ρεπορτάζ του κόμματος”.

πηγή: iefimerida.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Η Χαμάς αποδέχθηκε την πρόταση εκεχειρίας – Τι απαντά το Ισραήλ

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, υψηλόβαθμα στελέχη της Χαμάς επιβεβαίωσαν πως αποδέχθηκαν...

Σε Κρήτη και Αθήνα τα περισσότερα αδήλωτα όπλα – Ξεπερνούν το ένα εκατομμύριο

Με εκατομμύρια όπλα, αρκετά εκ των οποίων είναι αδήλωτα, έχει...