15.8 C
Chania
Friday, April 26, 2024

Κι όμως, ελαιόλαδο από την Κίνα επικράτησε σε διαγωνισμό των αντίστοιχων από Ισπανία, Ιταλία και Ελλάδα

Ημερομηνία:

Κατάφερε να επικρατήσει ισχυρών ανταγωνιστών από Ισπανία, Ιταλία, Ελλάδα, που έχουν παράδοση στην παραγωγή ελαιολάδου εξαιρετικής ποιότητας. Ενα έξτρα παρθένο ελαιόλαδο από την Κίνα ήταν ο νικητής του 5ου διαγωνισμού «Athena International Olive Oil Competition», που, λόγω κορωνοϊού, πραγματοποιήθηκε στα Σπάτα.

Δεν είχαν ιδέα τί είναι το ελαιόλαδο και έρχονταν στην Κρήτη για να το γευτούν και να μάθουν για την καλλιέργειά του. Συχνές οι επισκέψεις τους και στα Χανιά για να μάθουν για την ελιά όπως και οι επισκέψεις ειδικών, όπως του Δρ. Κωνσταντίνου Χαρτζουλάκη, στην Κίνα για να τους διδάξουν τα μυστικά της καλλιέργειας. Μέχρι και στα noodles άρχισαν να βάζουν ελαιόλαδο.

Κι αποδείχθηκαν … οι καλύτεροι μαθητές! Ο λόγος για τους Κινέζους που όχι μόνο έμαθαν αλλά καταφέρνουν και εξαιρετικές επιδόσεις!

Ενα έξτρα παρθένο ελαιόλαδο από την Κίνα αναδείχθηκε το καλύτερο ανάμεσα σε εκατοντάδες ισπανικά, ιταλικά και ελληνικά ελαιόλαδα σε διαγωνισμό που πραγματοποιήθηκε στα Σπάτα… Πρόκειται για το κινεζικό Xiangyu Coratina, της εταιρείας Longnan Xiangyu Olive Development, από την Gansu (Γκανσού) της Longnan (Λονγκνάν) που προέρχεται από την ποικιλία ελιάς κορατίνα, η οποία είναι η πιο διαδεδομένη ιταλική ποικιλία στον κόσμο. Εξτρα παρθένο ελαιόλαδο και μάλιστα πολύ καλής ποιότητας παράγεται πλέον σε όλο και περισσότερες χώρες, αναφέρουν οι διοργανωτές του διαγωνισμού και εξηγούν ότι παίζουν ρόλο η ποικιλία, το μικροκλίμα αλλά και οι καλλιεργητικές φροντίδες.

Όσο για τα ελληνικά ελαιόλαδα, ήταν περισσότερα φέτος που έλαβαν μέρος στο διαγωνισμό – αυξημένα κατά 35% σε σχέση με πέρυσι, οπότε τα δείγματα από την Ελλάδα έφτασαν το 59% του συνόλου. Τα ελληνικά ελαιόλαδα κατάφεραν πολύ καλές επιδόσεις σε αυτόν τον διαγωνισμό και συγκέντρωσαν 37 χάλκινα, 69 αργυρά, 72 χρυσά και – για πρώτη φορά– 9 μεγάλα χρυσά μετάλλια. Καλύτερο ελληνικό ελαιόλαδο αναδείχθηκε το Κύκλωπας Αγουρέλαιο, από τον Εβρο Θράκης και την ποικιλία Μάκρης.

Ο διαγωνισμός «Athena» διεξάγεται κάθε χρόνο σε διαφορετική ελαιοπαραγωγική περιοχή της χώρας και φέτος επρόκειτο να πραγματοποιηθεί στη Λέσβο στις αρχές Απριλίου. Αναβλήθηκε  όμως λόγω της πανδημίας και μεταφέρθηκε γεωγραφικά, στην Αθήνα, ώστε να μη χρειαστεί να ταξιδέψουν ελαιόλαδα και κριτές. Αξίζει να σημειωθεί ότι λόγω COVID-19 όλοι οι κριτές φέτος, συνολικά 20 άτομα, ήταν Ελληνες με επικεφαλής της ομάδας τον κ. Κωνσταντίνο Λύρη. Υπό κανονικές συνθήκες τα 2/3 των κριτών του διαγωνισμού προέρχονται από άλλες χώρες έτσι ώστε να εξασφαλίζεται η παγκόσμια αποδοχή των αποτελεσμάτων του.

Με πληροφορίες από Καθημερινή

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Π. Πολάκης: «Μας ταΐζει σανό ο Μητσοτάκης!»

Σχολιάζοντας την κατάσταση με τις τιμές των καυσίμων, ο...

Η Ελλάδα καταγράφει το δεύτερο χαμηλότερο ποσοστό απασχόλησης στην ΕΕ

Το δεύτερο χαμηλότερο ποσοστό απασχόλησης στην ΕΕ καταγράφει η Ελλάδα το...