15.8 C
Chania
Friday, April 19, 2024

Κι όμως, όχι η Ρωσία αλλά η Ουκρανία κλείνει την στρόφιγγα στο φυσικό αέριο από τη Ρωσία στην Ευρώπη μέσω του σταθμού Σοχρανίφκα – “Τεχνολογικώς αδύνατο” να μεταφερθεί από αλλού λέει η Gazprom

Ημερομηνία:

Από την Τετάρτη, ο φορέας εκμετάλλευσης GTS της Ουκρανίας (OGTS) σταματά τη μεταφορά φυσικού αερίου προς την Ευρώπη μέσω του σταθμού διανομής αερίου Σοχρανίφκα στην περιοχή Λουγκάνσκ. Αυτό αναφέρεται στο μήνυμα του χειριστή, που δημοσιεύτηκε την Τρίτη στην ιστοσελίδα του.

«Η OGTS ενημερώνει ότι από τις 07:00 στις 11 Μαΐου 2022, δεν θα γίνεται δεκτό φυσικό αέριο στο ουκρανικό GTS στο φυσικό σημείο του κόμβου Σοχρανίφκα», αναφέρει το μήνυμα.

Η Ουκρανία παραμένει διαμετακομιστικός κόμβος για το ρωσικό φυσικό αέριο προς την Ευρώπη, ακόμη και μετά τη ρωσική εισβολή στη χώρα, στις 24 Φεβρουαρίου.

«Ο χειριστής αναφέρει την εμφάνιση περιστάσεων ανωτέρας βίας που καθιστούν αδύνατη την περαιτέρω μεταφορά φυσικού αερίου μέσω του GIS Σοχρανίφκα και του συνοριακού σταθμού συμπίεσης (CS) Νοβοπσκόφ, που βρίσκονται υπό τον έλεγχο της Ρωσικής Ομοσπονδίας».

Η εταιρεία σημειώνει επίσης ότι «ο σταθμός συμπίεσης Νοβοπσκόφ είναι ο πρώτος από τους σταθμούς συμπίεσης του ουκρανικού GTS στην περιοχή Λουγκάνσκ, μέσω του οποίου σχεδόν το ένα τρίτο του φυσικού αερίου (έως 32,6 εκατομμύρια κυβικά μέτρα την ημέρα) διοχετεύεται από τη Ρωσία στην Ευρώπη».

Η εταιρεία πρόσθεσε ότι «προκειμένου να εκπληρωθεί πλήρως η δυνατή μεταφορά προς τους ευρωπαίους εταίρους, προβλέπεται η προσωρινή αλλαγή από το φυσικό σημείο της σύνδεσης στο φυσικό σημείο της σύνδεσης Σούτζα, το οποίο βρίσκεται στην περιοχή που ελέγχεται από την Ουκρανία».

Η εταιρεία πρόσθεσε επίσης ότι επί του παρόντος οι υπάλληλοι της δεν μπορούν «να ασκήσουν λειτουργικό και τεχνολογικό έλεγχο στο Νοβοπσκόφ CS και σε άλλα περιουσιακά στοιχεία που βρίσκονται σε αυτές τις περιοχές».

Τι απαντά η Gazprom

Ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός Gazprom διαμήνυσε απόψε ότι δεν είναι τεχνικά εφικτό να μεταφερθεί η ροή φυσικού αερίου στην Ουκρανία σε ένα νέο σταθμό εισόδου, όπως πρότεινε η GTSOU, η διαχειρίστρια εταιρεία του συστήματος μεταφοράς αερίου της Ουκρανίας.

Νωρίτερα, η GTSOU ανέφερε ότι λόγω ανωτέρας βίας θα σταματήσει η ροή φυσικού αερίου από τον σταθμό εισόδου Σοχρανίφκα προς την Ευρώπη από αύριο Τετάρτη, 11 Μαΐου. Πρότεινε να συνεχιστούν οι ροές μέσω του σταθμού διασύνδεσης Σούτζα, που βρίσκεται σε εδάφη ελεγχόμενα από την Ουκρανία.

Η Gazprom απάντησε ότι έλαβε την ειδοποίηση από το Κίεβο ότι οι ροές θα σταματήσουν από τις 7 το πρωί, τοπική ώρα και διαβεβαίωσε ότι εκπληρώνει όλες τις υποχρεώσεις της απέναντι στους αγοραστές αερίου στην Ευρώπη. Πρόσθεσε ότι δεν βλέπει καμία απόδειξη ότι υπάρχει ανωτέρα βία, ούτε κάποιο εμπόδιο που να δυσχεραίνει τη μεταφορά αερίου όπως προηγουμένως.

Η ρωσική εταιρεία, που έχει το μονοπώλιο εξαγωγών φυσικού αερίου μέσω αγωγών, διευκρίνισε ότι είναι «τεχνολογικώς αδύνατον» να μεταφερθεί όλος ο όγκος του αερίου μέσω του σταθμού διασύνδεσης Σούτζα, όπως πρότεινε το Κίεβο.

topontiki.gr

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Εκδήλωση για τα 200 χρόνια από τη Σφαγή στο Λαφονήσι

Φέτος συμπληρώνονται διακόσια χρόνια από τη Σφαγή στο Λαφονήσι Κισσάμου, που έγινε από...

Κρήτη: Πειθαρχική δίωξη κατά αντιδημάρχου για παράνομες μεταδημοτεύσεις!

Βόμβα στην Αυτοδιοίκηση της Κρήτης ! Την Πειθαρχική δίωξη...