23.7 C
Chania
Τετάρτη, 13 Μαΐου, 2026

ΚΚΕ: Ερώτηση στη Βουλή για τη διάσωση του ιστορικού φρουρίου Ιτζεδίν στα Χανιά

Ημερομηνία:

Κοινοβουλευτική ερώτηση προς τους υπουργούς Πολιτισμού και Εσωτερικών κατέθεσαν τέσσερις βουλευτές του ΚΚΕ, με αφορμή την πρόσφατη κατάρρευση μεγάλου τμήματος του δυτικού εξωτερικού τοίχου στο ιστορικό Φρούριο Ιτζεδίν στο Καλάμι Χανίων, γεγονός που αποτελεί, όπως αναφέρουν, «τραγική επιβεβαίωση της εγκατάλειψης» ενός από τα σημαντικότερα ιστορικά-πολιτιστικά μνημεία της χώρας.

Το Φρούριο Ιτζεδίν, που έχει χαρακτηριστεί διατηρητέο μνημείο από το 1986, συνδέεται άμεσα με τους λαϊκούς αγώνες, τις θυσίες και την ιστορική μνήμη του λαού, ενώ αποτελεί τόπο μαρτυρίου και αγώνα για εκατοντάδες κομμουνιστές, αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης και πολιτικούς κρατούμενους που βασανίστηκαν στα κάτεργά του. Οι βουλευτές του ΚΚΕ χαρακτηρίζουν τον ιστορικό αυτό τόπο μνήμης «αντίστοιχο της Μακρόνησου και της Γυάρου», σημειώνοντας ότι αφορά όχι μόνο το νομό Χανίων αλλά συνολικά τη χώρα.

Σύμφωνα με την ερώτηση, η πρόσφατη κατάρρευση δεν είναι το πρώτο περιστατικό. Προηγήθηκαν καταστροφές το 2021 και το 2023, όταν κατέρρευσε μέρος από τον εξωτερικό μαντρότοιχο, το διοικητήριο και τον ανατολικό προμαχώνα του φρουρίου. Η κατάρρευση του κτηρίου στη δυτική πλευρά, όπως επισημαίνουν οι βουλευτές, εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους και για τους διερχόμενους οδηγούς.

Το ΚΚΕ αποδίδει ευθύνες σε όλες τις κυβερνήσεις ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, καθώς το μνημείο παραμένει κλειστό για το κοινό, δεν προχωρούν οι απαραίτητες εργασίες αποκατάστασης, ενώ με την πάροδο του χρόνου και λόγω της απουσίας συντήρησης δέχεται όλο και μεγαλύτερες καταπονήσεις και σοβαρότερες βλάβες. Ευθύνες αποδίδονται επίσης στην τοπική και περιφερειακή διοίκηση, στην Περιφέρεια Κρήτης και στον Δήμο Χανίων, για έλλειψη μέριμνας στην προστασία του φρουρίου.

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στη μη προώθηση της προγραμματικής σύμβασης για την αποκατάσταση και ανάδειξη του μνημείου, παρά το γεγονός ότι η παραχώρηση του φρουρίου από την ΕΤΑΔ στον Δήμο Χανίων έχει ολοκληρωθεί. Η συζήτηση για τη σύμβαση, όπως σημειώνεται, γίνεται από το 2020.

Οι βουλευτές υπενθυμίζουν τις πολύμορφες παρεμβάσεις που έχουν κάνει το ΚΚΕ, το Παράρτημα Χανίων της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ και μαζικοί φορείς, απαιτώντας τη διάσωση του Ιτζεδίν με ευθύνη και χρηματοδότηση του κράτους, χωρίς εμπλοκή ιδιωτών. Αναφέρουν επίσης τα Φεστιβάλ που πραγματοποιήθηκαν στο φρούριο για τα 90 και 100 χρόνια του ΚΚΕ, καθώς και τη συγκέντρωση υπογραφών από τις κομματικές οργανώσεις της ΤΕ Χανίων.

Οι βουλευτές Μανώλης Συντυχάκης, Γιάννης Δελής, Σεμίνα Διγενή και Μαρία Κομνηνάκα ρωτούν τους υπουργούς σε ποιες κατεπείγουσες ενέργειες θα προβεί η κυβέρνηση, ώστε να αποκατασταθεί άμεσα, με ευθύνη και χρηματοδότηση του κράτους, το ιστορικό φρούριο του Ιτζεδίν και να αποδοθεί στο κοινό ως χώρος ιστορικής μνήμης, πολιτισμού και εκπαίδευσης χωρίς καμία επιχειρηματική εκμετάλλευση.

Το ξέρουμε…

Το να βλέπετε αυτά τα μηνύματα μπορεί να είναι κουραστικό. Και να είστε σίγουροί ότι ούτε κι εμείς βρίσκουμε κάποια ευχαρίστηση από το να τα γράφουμε... Όμως αυτό το μήνυμα δεν αφορά εμάς. Αφορά κάτι πολύ πιο σημαντικό: την επιβίωση της ανεξάρτητης, μαχητικής δημοσιογραφίας στην Kρήτη.

Η στήριξη σας είναι σημαντική γιατί μας επιτρέπει να:

  1. - Κάνουμε ρεπορτάζ χωρίς φόβο και εξαρτήσεις. Κανείς δεν μας υπαγορεύει τι να πούμε ή τι να αποσιωπήσουμε.
  2. - Κρατάμε τη δημοσιογραφία μας προσβάσιμη σε όλους, ακόμη και σε αυτούς που δεν έχουν την ικανότητα να πληρώσουν. Χωρίς paywall, χωρίς προνόμια μόνο για όσους έχουν την οικονομική δυνατότητα.

Η απλή αλήθεια είναι ότι τα έσοδα διαρκώς συρρικνώνονται. Αν πιστεύετε ότι μια πραγματικά ελεύθερη ενημέρωση είναι ζωτικής σημασίας για τη δημοκρατία και τον έλεγχο της εξουσίας, τότε δώστε μας τη δύναμη να συνεχίσουμε.

Γίνε συνδρομητής

Σας ευχαριστούμε θερμά.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις - Γίνετε συνδρομητές!

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αυξημένη παρουσία Χειρονόμων στον Κλαδισό: Τι πρέπει να γνωρίζουν οι πολίτες των Χανίων

Η Περιφερειακή Ενότητα Χανίων ενημερώνει για αυξημένους πληθυσμούς Χειρονόμων στον Κλαδισό. Τα έντομα μοιάζουν με κουνούπια αλλά είναι ακίνδυνα, δεν τσιμπούν και δεν μεταδίδουν ασθένειες.

Χάρης Μαμουλάκης: «Η μεγάλη εξαπάτηση με τους οικισμούς» – Κοινοβουλευτική παρέμβαση για τα όρια οικισμών

Χάρης Μαμουλάκης: Κοινοβουλευτική παρέμβαση για τα όρια οικισμών. Καταγγέλλει εξαπάτηση χιλιάδων ιδιοκτητών από την κυβέρνηση Μητσοτάκη με μειώσεις ορίων 30-90%.

Νέο Υβριδικό Μεταπτυχιακό «Sustainable Engineering and Climate Change» στο Πολυτεχνείο Κρήτης

Το Πολυτεχνείο Κρήτης προσφέρει το Υβριδικό Μεταπτυχιακό «Sustainable Engineering and Climate Change». Αιτήσεις έως 31/5/2026 μέσω e-graduate.tuc.gr. Διδασκαλία στα Αγγλικά με δυνατότητα εξ αποστάσεως παρακολούθησης.