19.8 C
Chania
Sunday, May 19, 2024

ΚΚΕ: Μέτρα για την πυρόπληκτη περιοχή Αμυγδαλοκεφάλι, Λιβάδια Κισσάμου

Ημερομηνία:

Τη λήψη μέτρων για τις περιοχές της Κισάμου που πρόσφατα πλήγηκαν από την πυρκαγιά ζητούν με ερώτησή τους προς τους υπουργούς δημόσιας τάξης & προστασίας του πολίτη, αγροτικής ανάπτυξης & τροφίμων και οικονομικών οι βουλευτές του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου, Νίκος Καραθανασόπουλος και Σπύρος Χαλβατζής.

Αναλυτικά η ερώτηση:

«Η πυρκαγιά στα χωριά Αμυγδαλοκεφάλι, Λιβάδια Κισσάμου Χανίων που έκαψε μεγάλες εκτάσεις καλλιεργειών, πάνω από χίλια στρέμματα ελαιόδεντρα, δασικές εκτάσεις περισσότερο από δύο χιλιάδες στρέμματα, έφερε με δραματικό τρόπο στην επιφάνεια τους τεράστιους κινδύνους που αντιμετωπίζει το φυσικό περιβάλλον, το βιός και η ζωή του λαού.

Οι ελλείψεις στην Πυροσβεστική Υπηρεσία σε ανθρώπινο δυναμικό και τεχνικό εξοπλισμό είναι μεγάλες, η χρηματοδότηση των δήμων για μέτρα πρόληψης είναι μηδαμινές. Η πρόληψη από τη δασική υπηρεσία, ουσιαστικά ανύπαρκτη λόγω ελάχιστων σχετικών κονδυλίων, μέσων και προσωπικού.

Το ΚΚΕ καιρό τώρα προειδοποιούσε με παρεμβάσεις μέσα και έξω από τη Βουλή τόσο την κυβέρνηση όσο και τις προηγούμενες για την επικινδυνότητα της κατάστασης, για το ενδεχόμενο νέων καταστροφών, για την ανάγκη λήψης μέτρων δασοπροστασίας και αντιπλημμυρικών έργων. Οι ευθύνες που βαραίνουν την κυβέρνηση είναι μεγάλες.

Το ΚΚΕ υποστηρίζει αποφασιστικά τη λήψη νέων μέτρων και τη δημιουργία κατάλληλης υποδομής που θα συμβάλει στην πρόληψη των πυρκαγιών και στην έγκαιρη αντιμετώπισή τους. Αγωνίζεται για την κατάργηση των δασοκτόνων νόμων και διατάξεων, τη χαρτογράφηση και απογραφή του δασικού πλούτου, την ταξινόμηση των δασικών εκτάσεων ανάλογα με τις παραγωγικές δυνατότητες, τη συγκρότηση ενιαίου δημόσιου φορέα διαχείρισης και προστασίας της δασικής περιουσίας. Να σταματήσουν οι αλλαγές στις χρήσεις γης με διαδικασίες fast-track σε βάρος του δημόσιου χαρακτήρα του δασικού πλούτου, με αποχαρακτηρισμό δασικών εκτάσεων. Υποστηρίζει την άμεση στήριξη και αποζημίωση των πληγέντων στο 100% των ζημιών και την αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος. Η πείρα που έρχεται από τις καταστροφές των τελευταίων χρόνων στο νομό Χανίων αλλά και σε όλη την Ελλάδα, δεν αφήνει κανένα περιθώριο για αδιαφορία.

Με βάση τα παραπάνω καλούμε την κυβέρνηση άμεσα να προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειες για την ενίσχυση της δύναμης της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στο νομό Χανίων, (την πρόσληψη του αναγκαίου προσωπικού για να καλυφθούν τα οργανικά κενά και την ενίσχυσή της με τεχνικά μέσα κ.α.), την ενίσχυση των δασικών υπηρεσιών με ανθρώπινο δυναμικό και μέσα, των δήμων του νομού για υδρονομικά έργα, βελτίωση βοσκοτόπων, διανοίξεις ορεινών και δασικών δρόμων. Την εξασφάλιση των αναγκαίων κονδυλιών και μέσων πρόληψης και προκαταστολής.

Να προχωρήσει άμεσα η πλήρης και ουσιαστική καταγραφή της καταστροφής των καμένων εκτάσεων και οικογενειακών περιουσιακών στοιχείων, η καταβολή της αποζημίωσης των πληγέντων με αποζημίωση 100% των ζημιών, με αναπλήρωση του απολεσθέντος εισοδήματος, ετήσια απαλλαγή από τις ασφαλιστικές εισφορές και φορολογικές υποχρεώσεις, πάγωμα της πληρωμής των δανείων.

Για άλλη μια φορά τέθηκε εκ των πραγμάτων η ανάγκη της λαϊκής οργάνωσης και η σημασία της λαϊκής επαγρύπνησης και παρέμβασης που φάνηκε με την αυτοθυσία των κατοίκων της περιοχής δίπλα στο Πυροσβεστικό Σώμα, που με αυτοθυσία έδωσε τη μάχη της πυρόσβεσης.

Σήμερα είναι αναγκαία η ύπαρξη ενός επιστημονικά κεντρικού σχεδιασμού και ανάπτυξης με την κοινωνικοποίηση της γης και των συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής ώστε να υπηρετούνται οι λαϊκές ανάγκες, αλλά και να διαμορφωθούν οι όροι και οι υποδομές που θα προστατεύουν τη ζωή του λαού και το περιβάλλον της χώρας.

 Με βάση τα παραπάνω ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ. Υπουργοί:

  1. Σκοπεύει η κυβέρνηση άμεσα να προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειες για την ενίσχυση της δύναμης της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στο νομό Ηρακλείου Χανίων (την πρόσληψη του αναγκαίου προσωπικού για να καλυφθούν τα οργανικά κενά και η ενίσχυσή της με τεχνικά μέσα, κ.ά.), την ενίσχυση των δασικών υπηρεσιών, των δήμων του νομού για έργα υποδομής στους ορεινούς όγκους.
  2. α) Θα εξασφαλίσει την άμεση καταβολή αποζημίωσης των πληγέντων (αποθήκες, γεωργικές εγκαταστάσεις, καλλιέργειες, ζώα κ.ά.) στο 100% των ζημιών, με αναπλήρωση του απολεσθέντος εισοδήματος β) την αποκατάσταση των κατεστραμμένων υποδομών των κατοίκων και του δήμου, τη δημιουργία των αναγκαίων αντιπλημμυρικών έργων και των κατάλληλων υποδομών για την προστασία της καμένης περιοχής και όλου του νομού, γ) τη γενναία έκτακτη οικονομική ενίσχυση για να καλύψει τις άμεσα επείγουσες ανάγκες, δ) Θα διευκολύνει τους κατοίκους της περιοχής με μείωση έως και κατάργηση των οφειλών προς το δημόσιο καθώς επίσης και των δανειακών υποχρεώσεων προς τις τράπεζες.
"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ