Προσβολή στην ιστορική μνήμη συνιστά η κατάσταση του μνημειακού συγκροτήματος για τη Μάχη της Κρήτης, στη θέση «Συκολιά» του Γαλατά Χανίων, επισημαίνουν βουλευτές του ΚΚΕ, μεταξύ των οποίων και ο βουλευτής Ηρακλείου Μανώλης Συντυχάκης, σε σχετική ερώτησή τους που κατέθεσαν προς την υπουργό Πολιτισμού.
Η εικόνα εγκατάλειψης του μνημείου, που βρίσκεται πάνω από τον κάμπο της Αγιάς, εκεί που έγιναν σκληρές μάχες τον Μάιο του 1941, αποτελεί «μνημείο» ασέβειας και αδιαφορίας για τον απαράμιλλο ηρωισμό του λαού της Κρήτης, για τους αγώνες του στη Μάχη της Κρήτης, μάχη με ιδιαίτερη θέση στη λαϊκή αντίσταση και πάλη της περιόδου του Β΄ Παγκόσμιου Ιμπεριαλιστικού Πολέμου, αναφέρουν και επισημαίνουν ακόμη:.
Ειδικότερα, το μνημειακό συγκρότημα στο Γαλατά, που θεμελιώθηκε πριν 30 χρόνια, δεν ολοκληρώθηκε ποτέ, λόγω της διαχρονικής αδιαφορίας των κυβερνήσεων και της τοπικής – περιφερειακής διοίκησης. Το αποτέλεσμα είναι ότι η εικόνα που παρουσιάζει σήμερα είναι πραγματικά αποκαρδιωτική, πλήρους απαξίωσης. Το μνημειακό συγκρότημα που προορίζονταν για τη λειτουργία ενός μουσειακού χώρου με συνεδριακό κέντρο, αίθουσες πολλαπλών χρήσεων, με εκθετήρια, αίθουσες εκδηλώσεων, οπτικοακουστικών μέσων, εργαστηρίων κ.λπ., δηλαδή ένα ζωντανό μνημείο ανοιχτό για το κοινό και το οποίο θα φιλοξενούσε τις κεντρικές εκδηλώσεις για τη Μάχη της Κρήτης, είναι ένα κουφάρι από μπετό. Οι μαρμάρινες πλάκες είναι κατεστραμμένες και τα κομμάτια τους διάσπαρτα στον χώρο, χώροι του μνημείου έχουν μετατραπεί σε στάβλους και μαντριά, ο χώρος, αφύλακτος, έχει γίνει αντικείμενο βεβήλωσης, ο φέρων οργανισμός των κτιρίων (τα μπετό) είναι ποτισμένος από την υγρασία κτλ.
Η κατάσταση αυτή προκαλεί αγανάκτηση σε όλη την κοινωνία της Κρήτης και ιδιαίτερα των Χανίων, που διεκδικεί την ολοκλήρωση του έργου και ανησυχεί για τη σκοπιμότητα της εγκατάλειψης. Γίνεται φανερό ότι είναι τουλάχιστον προκλητικό ένας χώρος, που αποτυπώνει τμήμα της νεότερης ιστορίας και των αγώνων του λαού μας, με την ένοπλη λαϊκή εξέγερση στην Κρήτη και τα χτυπήματα που επέφερε στον φασιστικό άξονα, χώρος ο οποίος θα μπορούσε να ήταν επισκέψιμος από εργαζόμενους, μαθητές αλλά και τουρίστες για να διαδίδεται η ιστορική μνήμη, να αντιμετωπίζει μέχρι σήμερα την κρατική αδιαφορία για την ολοκλήρωση, συντήρηση και ανάδειξή του.
ΕΡΩΤΑΤΑΙ η κ. Υπουργός, αν προτίθεται να πάρει μέτρα και αποφάσεις ώστε να ολοκληρωθεί, με ευθύνη του κράτους και κρατική χρηματοδότηση, το μνημείο και να δοθεί στην τοπική κοινωνία, για να μπορεί να αξιοποιείται από τον λαό και τη νεολαία για την ανάδειξη της ιστορίας της λαϊκής αντίστασης του τόπου.