22.8 C
Chania
Monday, May 20, 2024

ΚΚΕ :Υποταγή στα δεσμά της ΕΕ, των μονοπωλίων ή χειραφέτηση του λαού

Ημερομηνία:

Με τη μαζική συμμετοχή μελών και φίλων του ΚΚΕ πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση εν όψει των ευρωεκλογών χθες, που διοργάνωσαν οι Τομεακές Επιτροπές Πόλης και Υπαίθρου Χανίων του ΚΚΕ. Στην εκδήλωση παρευρέθηκε ο Γιάννης Ντουνιαδάκης, απόστρατος υποναύαρχος του Πολεμικού Ναυτικού, υποψήφιος ευρωβουλευτής με το ΚΚΕ που έκανε σύντομο χαιρετισμό.

Μάλιστα στάθηκε ιδιαίτερα στο σημείο πως ένας απόστρατος βρέθηκε σε ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ και χαρακτηριστικά είπε:  «Να λοιπόν ποιοι είναι οι λόγοι για τους οποίους δέχτηκα την πολύ τιμητική πρόσκληση του κόμματος:

  • Πρωτ’ απ’ όλα γιατί πρόκειται για ένα πραγματικά πατριωτικό κόμμα που στην σχεδόν εκατόχρονη ζωή του έχει αγωνιστεί με συνέπεια γι αυτό τον τόπο και τον λαό του. Τα μέλη του έχουν αγωνιστεί για παράδειγμα απέναντι στη φασιστική χούντα των συνταγματαρχών και απέναντι στα ναζιστικά στρατεύματα στη κατοχή. Αγωνίστηκαν δηλαδή απέναντι  σ’ αυτούς που άλλοι –τα στελέχη της  ΧΑ- έχουν σαν πρότυπα τους και συγχρόνως αυτό-πλασάρονται σαν πατριώτες.
  • Δέχτηκα την πρόταση να συμπορευτώ με το ΚΚΕ σ’ αυτές τις εκλογές, γιατί είναι ένα κόμμα που όσο και αν προσπάθησαν δεν κατάφεραν να αμαυρώσαν την ηθική του υπόσταση.
  • Γιατί το κάλεσμα ενός απόστρατου να ενταχθεί στο ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ είναι κατά τη γνώμη του ομιλούντα απόδοση τιμής προς τα δημοκρατικά στελέχη των ΕΔ που αντιστέκονται στις κυβερνητικές προσπάθειες να εφαρμόσουν δόγματα του ΝΑΤΟ και της ΕΕ φέρνοντάς τους απέναντι στον «εχθρό» – λαό. Όπως είναι τιμή και προς τους συναδέλφους που δεν παρασύρονται από τις υπερεθνικιστικές, διχαστικές κραυγές της εγκληματικής ναζιστικής ΧΑ. Και τέλος
  • Δέχτηκα γιατί το κόμμα αυτό είχε σταθερά, αρνητική στάση απέναντι στην ΕΕ και περνώντας τα χρόνια επιβεβαιώθηκε πανηγυρικά!»

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στα εργασιακά-μισθολογικά ζητήματα των ενστόλων και στο χαρακτήρα της ΕΕ: «Όπως όλος ο λαός, έτσι και τα στελέχη των Ενόπλων δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας έχουν χτυπηθεί πολλαπλά από τα βάρβαρα μέτρα της ΕΕ, του ΔΝΤ και της Κυβέρνησης, εμείς οι συνταξιούχοι το ίδιο.

…Τα στελέχη των ΕΔ και ΣΑ διαχρονικά απαξιώθηκαν πολλαπλά από τις μέχρι σήμερα πολιτικές τους ηγεσίες, αντιμετωπίζουν τα ίδια σοβαρά προβλήματα με τον απλό λαό. Εν ενεργεία και απόστρατοι είδαν να προβάλλονται ως αντικείμενο κοινωνικού αυτοματισμού, την ίδια ώρα που κατά χιλιάδες έτρεχαν στα συσσίτια της υπηρεσίας.

…Μη μας διαφεύγει ότι πίσω απ’ όλα αυτά βρίσκεται η ΕΕ.

Η ΕΕ που όμως δεν είναι μόνο οικονομική ένωση. Μεταξύ άλλων, διαθέτει ειδική υπηρεσία «Εξωτερικής Δράσης» 3.500 ατόμων, που προωθεί την «Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας» (ΚΕΠΠΑ) της ΕΕ. Στο πλαίσιο αυτής της πολιτικής, δρα σ’ όλο τον κόσμο αφενός στρατιωτικά, στηριγμένη στο ΝΑΤΟ και σε συντονισμό με τις ΗΠΑ, αφετέρου σε τομείς όπως: αστυνομικό, δικαστικό, διαχείρισης συνόρων κ.α.

Από το 2003 η ΕΕ έχει εξαπολύσει 31 επεμβατικές αποστολές σ’ όλο τον κόσμο. Από τις 16 αποστολές με 7.000 άτομα που είναι σήμερα σε εξέλιξη, στρατιωτικές διεξάγονται σε 5 σημεία της γης.

Κάθε είδους επέμβαση που γίνεται από το υστέρημα των λαών της Ευρώπης, ανεξάρτητα πόσο αθώα πλασάρεται, αποτελεί εργαλείο για την εμπέδωση τόσο οικονομικού όσο και γενικότερου ελέγχου της ΕΕ και των μεγάλων συμφερόντων που εκπροσωπεί.

Ας αναλογιστούμε τι συμβαίνει σήμερα στην Ουκρανία μια χώρα στις παρυφές (στην κυρία είσοδο θα λέγαμε) του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Ο ουκρανικός λαός ματώνει από την ανοιχτή επέμβαση των ΗΠΑ, ΕΕ και ΝΑΤΟ που στηρίζουν την κυβέρνηση των εθνικιστών και φασιστών του Κιέβου και συγκρούονται με την Ρωσία για τον έλεγχο των ενεργειακών πόρων, των αγωγών και της ντόπιας αγοράς. Οι μεγάλοι μας σύμμαχοι άλλη μια φορά, αποδεικνύεται περίτρανα ότι όχι μόνο δεν εξασφαλίζουν την ειρήνη και την ασφάλεια για κανένα λαό, αλλά αντίθετα τον οδηγούν στον πόλεμο και τη δυστυχία. Ακούγοντας αυτά αν στο μυαλό σας έρχεται η Θράκη με τις υπαρκτές γλωσσικές και θρησκευτικές διαφορές μεταξύ ελλήνων πολιτών, δεν κάνετε λάθος!

Η περίπτωση της Ουκρανίας μας λέει επίσης κάτι πολύ σημαντικό: ότι το ενδεχόμενο ακόμη και ενός γενικευμένου ιμπεριαλιστικού πολέμου ανάμεσα σε συμμαχίες καπιταλιστικών κρατών, για το οποίο πολλές φορές έχει μιλήσει το ΚΚΕ, γίνεται σήμερα ανησυχητικά ορατό. Όσο οξύνονται οι ανταγωνισμοί των συμφερόντων που εξυπηρετεί η ΕΕ με τα αντίπαλα ρωσικά κινέζικα κ.α. συμφέροντα τόσο περισσότερο θα αυξάνεται η καταπίεση των λαών στο εσωτερικό της και η επιθετικότητα της εκτός συνόρων.»

Την κεντρική ομιλία της εκδήλωσης πραγματοποίησε ο Γιώργος Νταγκουνάκης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιος ευρωβουλευτής, ο οποίος τόνισε ότι, σε αυτή την εκλογική μάχη το ουσιαστικό, το πραγματικό δίλημμα για τον λαό είναι Υποταγή στα δεσμά της ΕΕ, των μονοπωλίων ή χειραφέτηση του λαού, άνοιγμα του δρόμου για έξοδο από την βάρβαρη πολιτική της ΕΕ, των μονοπωλίων και των κάθε είδους αντιλαϊκών κυβερνήσεων.

«Τα κόμματα της συγκυβέρνησης ΝΔ και ΠΑΣΟΚ καθώς και ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθούν με κάθε τρόπο να τρομοκρατήσουν και να αποπροσανατολίσουν το λαό, να μην πάει την Κυριακή στην κάλπη με βάση αυτό το πραγματικό δίλημμα. Γι’ αυτό   λίγες μέρες πριν ανοίξουν οι κάλπες αυτής της διπλής εκλογικής μάχης, δίνουμε όλες μας τις δυνάμεις για να φτάσει παντού, και δω στα Χανιά, στην Κρήτη το κάλεσμα του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας, «Ψηφίζουμε – δυναμώνουμε το ΚΚΕ παντού, γιατί δύναμη κι ελπίδα είναι του λαού, λέμε όχι στα δεσμά της ΕΕ, των μονοπωλίων».

Το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ γίνεται πολιτικό όπλο που σημαδεύει κατευθείαν την αντιλαϊκή κυβέρνηση της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, δεν αστοχεί απ’ τις αυταπάτες και τις ψεύτικες ελπίδες της αξιωματικής αντιπολίτευσης του ΣΥΡΙΖΑ, στοχεύει και χτυπά τον πραγματικό ένοχο, την πολιτική της ΕΕ, των μονοπωλίων. Γιατί αυτός είναι ο πραγματικός ένοχος: Η ΕΕ, ο καπιταλιστικός δρόμος ανάπτυξης.»

Σε άλλο σημείο της ομιλία του ο Γιώργος Νταγκουνάκης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον τουρισμό για την Κρήτη και στα προβλήματα των αγροτών:

«Η συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, ο ΣΥΡΙΖΑ, συνολικά τα κόμματα του Ευρωμονόδρομου, καθώς και οι συνδυασμοί τους στους Δήμους και στην Περιφέρεια, υπόσχονται ανάπτυξη στην περιοχή Κρήτης, στηριγμένη στον τουρισμό και τον πρωτογενή τομέα.

Όλοι τους χαρακτηρίζουν τον τουρισμό ατμομηχανή για την ανάπτυξη της περιοχής, που σε συνδυασμό με την ανάπτυξη του πρωτογενή τομέα, θα εξασφαλίσουν την ευημερία του λαού και της νεολαίας της Κρήτης.

Με μεγάλα και παχιά λόγια προσπαθούν  να κρύψουν την αλήθεια, να κρύψουν τη σκληρή πραγματικότητα, που ήδη βιώνουν οι εργαζόμενοι στον τουρισμό και οι μικρομεσαίοι αγρότες και κτηνοτρόφοι από την ανάπτυξη που υπόσχονται.

Κρύβουν την αλήθεια για το ποιός κερδίζει και ποιός χάνει από αυτήν την ανάπτυξη.

Κρύβουν ότι στον τουρισμό ο μεγάλος κερδισμένος είναι οι μεγαλοξενοδόχοι και το μεγάλο τουριστικό κεφάλαιο και οι μεγάλοι χαμένοι είναι οι εργαζόμενοι, οι αυτοαπασχολούμενοι και οι μικρομεσαίοι στο χώρο του τουρισμού-επισιτισμού.

Κρύβουν ότι πάνω στα συντρίμμια των λαϊκών κατακτήσεων χτίζεται η ανάπτυξη και στον τουρισμό που διατυμπανίζουν. Ανάπτυξη που το 2013 κατέγραψε έσοδα που έφταναν τα 11,9 δις ευρώ. Την ίδια στιγμή στην διετία 2011-2012 οι μισθοί των εργαζομένων στον κλάδο του τουρισμού μειώθηκαν κατά 15%, γενικεύτηκε η ανασφάλιστη εργασία, οι ατομικές συμβάσεις, η καταστρατήγηση του ωραρίου, η εντατικοποίηση της εργασίας και η άγρια εκμετάλλευση των εκπαιδευόμενων.

Δεν λένε κουβέντα για τις συλλογικές συμβάσεις, ακόμα και γι’ αυτές τις μειωμένες των ξενοδοχοϋπαλλήλων, αφού στην Κρήτη μόνο δυο στου δέκα ξενοδόχους είναι μέλη των συνδέσμων τους, με αποτέλεσμα να μην δεσμεύονται και να υπογράφουν ατομικές συμβάσεις με ότι αυτό συνεπάγεται.

Όσο για την ανάπτυξη που υπόσχονται στον πρωτογενή τομέα είναι απόλυτα προδιαγεγραμμένη από την ήδη αναθεωρημένη ΚΑΠ 2014-2020. Είναι σαν τα χρυσά κουτάλια που όλοι τους έταζαν στους αγρότες με την είσοδο στην ΕΟΚ, τη σημερινή ΕΕ.

Η νέα ΚΑΠ λοιπόν, μειώνει δραστικά τις επιδοτήσεις στους μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους, αλλάζει τον τρόπο υπολογισμού τους, με την μέθοδο της περιφερειοποίησης που καθιερώνει, διαχωρίζει τους αγροτοκτηνοτρόφους σε ενεργούς και ανενεργούς (βλέπε κατά κύριο και μη επάγγελμα). Ειδικά στην ελαιοκαλλιέργεια στο 1/3 (50 ευρώ από 150 ευρώ).

Το ίδιο ισχύει και για την κτηνοτροφία όπου πλέον η βασική ενίσχυση δεν θα παίρνει υπ’ όψιν τον αριθμό των αιγοπροβάτων αλλά μόνο την έκταση των βοσκοτόπων. προωθεί την επιχειρηματική γεωργία, στοχεύει μέχρι το 2020 να έχουν ξεκληριστεί όσοι μ.μ. αγρότες και κτηνοτρόφοι έχουν μείνει, ώστε να συγκεντρωθεί η γη και η παραγωγή σε λίγους και εκλεκτούς. Να δημιουργηθούν μεγάλες αγροτοκτηνοτροφικές καπιταλιστικές εκμεταλλεύσεις. Το ίδιο καταστροφική θα είναι και για τους παράκτιους ψαράδες.

Αυτή είναι η αλήθεια για την περιβόητη ανάπτυξη που υπόσχονται, με την μια ή την άλλη μορφή διαχείρισης. Γι’ αυτό και πρέπει να αποτελέσει η κοινή αγροτική πολιτική κριτήριο ψήφου των μικρομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων και όλου του λαού.

Στον αντίποδα αυτής της καπιταλιστικής ανάπτυξης βρίσκεται η πρόταση του ΚΚΕ για τη λαϊκή οικονομία και εξουσία. Με κεντρικό σχεδιασμό της οικονομίας, κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής και της γης και αλλαγή τάξης στην εξουσία, όπου ο λαός θα σχεδιάζει, θα προγραμματίζει, θα αναπτύσσει και θα ελέγχει με βάση τις δικές του ανάγκες αξιοποιώντας όλες τις πλουτοπαραγωγικές και ανθρώπινες δυνατότητες της χώρας.

Θα καρπώνεται ο ίδιος τον πλούτο που παράγει και όχι μια χούφτα κηφηναριού.

Τέλος έκλεισε την ομιλία του καλώντας τον Χανιώτικο λαό να υπερψηφίσει το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ στις ευρωεκλογές απαλλαγμένος από εκβιασμούς και ψευτοδιλήμματα γιατί:

«Η ψήφος στο ΚΚΕ είναι η μοναδική που δεν θα πάει αλλού, από κει που δόθηκε και για το σκοπό που δόθηκε. Δε θα τη βρει την ψήφο στο ΚΚΕ ο λαός απέναντί του. Οι άλλες επιλογές οδηγούν το λαό στην κινούμενη άμμο ενός πολιτικού σκηνικού που αναπαλαιώνεται, προκειμένου να στήσει νέες παγίδες εγκλωβισμού του λαού. Είτε μιλάμε για κόμματα με νέες ταμπέλες, είτε ακόμη και για τα νέα κόμματα που φτιάχνονται απ’ τα πιο φθαρμένα υλικά, όπως τα ποτάμια και οι ελιές.

Η ψήφος στο ΚΚΕ είναι η μόνη που δεν μεταλλάσσεται, η μόνη που μένει στο λαό, πάει για την ενίσχυση του αγώνα, του κινήματος, δε δίνεται προίκα σε γάμους και παζάρια για να υπάρξουν κυβερνήσεις «μια από τα ίδια».  Εδώ να ξεκαθαρίσουμε σε όλους αυτούς που κατηγορούν το ΚΚΕ ότι δεν θέλει να κυβερνήσει, ότι το ΚΚΕ όπως και κάθε άλλο κόμμα έχει στρατηγικό του στόχο την κατάκτηση της εξουσίας. Αυτό είναι άλλο και άλλο η συμμετοχή σε αστική διακυβέρνηση, την οποία απέρριψε, απορρίπτει και θα απορρίπτει στον αιώνα των άπαντα.

Εμπρός με το ψηφοδέλτιο στο χέρι να μην χάσουμε ούτε στιγμή να κάνουμε πράξη και στην περιοχή μας το σύνθημα: «Ψηφίζουμε δυναμώνουμε το ΚΚΕ παντού γιατί η δύναμη και ελπίδα είναι του λαού. Σπάμε τα δεσμά της ΕΕ και των μονοπωλίων»

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ