13.8 C
Chania
Monday, December 8, 2025

Κλείνουν τα Ελληνικά Σχολεία στο Εξωτερικό (!)

Ημερομηνία:

Κοινοβουλευτική παρέμβαση του Λευτέρη Αυγενάκη για την επανεξέταση της απόφασης της Υπουργού

Προς το κλείσιμο οδεύουν όλα τα Ελληνόγλωσσα σχολεία του Εξωτερικού, σύμφωνα με νομοσχέδιο που προωθεί το Υπουργείο Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, για την «Αναθεώρηση της Ελληνόγλωσσης Εκπαίδευσης». Στο πλαίσιο αυτό, ο Βουλευτής Ηρακλείου της Δημοκρατικής Συμμαχίας, Λευτέρης Αυγενάκης, κατέθεσε συγκεκριμένη κοινοβουλευτική παρέμβαση στη Βουλή προς την αρμόδια Υπουργό Παιδείας, κα. Α. Διαμαντοπούλου, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να στηριχθεί η Ελληνική Ομογένεια και σε καμία περίπτωση να μην κλείσουν τα σχολεία.

Ειδικότερα, ο κ. Αυγενάκης σημειώνει ότι «στο νομοσχέδιο «Η Ελληνόγλωσση Εκπαίδευση στο εξωτερικό και λοιπές διατάξεις», που αναμένεται να έρθει στην Ολομέλεια της Βουλής, προτείνεται από το επόμενο σχολικό έτος (2012- 2013) η αναστολή εγγραφών μαθητών στα ελληνικά Λύκεια του Εξωτερικού. Τονίζει μάλιστα ότι «το γεγονός της διακοπής της λειτουργίας των ελληνικών λυκείων στο Εξωτερικό αποτελεί μια σημαντικότατη αρνητική εξέλιξη για τον Απόδημο Ελληνισμό, ενώ στερεί από τα παιδιά των Ελλήνων να μορφωθούν εντός της Ελληνικής τυπικής εκπαίδευσης.

Ως εκ τούτου, ο Βουλευτής υπογραμμίζει ότι «δεδομένης της απόλυτης αναγκαιότητας της Ελληνικής εκπαίδευσης των Ελλήνων του Εξωτερικού κρίνεται σκόπιμο όπως αναθεωρηθεί η συγκεκριμένη απόφαση του Υπουργείου», ζητώντας την έμπρακτη στήριξη από την Οργανωμένη Πολιτεία της Ελληνικής Ομογένειας.

Σημειώνεται ότι ο σχεδιασμός του Υπουργείου έρχεται σε συνέχεια της αύξησης της φορολόγησης στα ημερομίσθια των αποσπασμένων εκπαιδευτικών στα ελληνικά σχολεία ή τις τάξεις ελληνικών στην αλλοδαπή. Με την απόφαση αυτή δεν βλάπτει μόνο τις ελληνικές κοινότητες, τους εκπαιδευτικούς κι εν τέλει τους Απόδημους Έλληνες, αλλά και ανατρέπει βίαια τη ζωή χιλιάδων μαθητών της διασποράς που θα βρεθούν υποχρεωμένοι να προσαρμοστούν απότομα σε τελείως διαφορετικά εκπαιδευτικά δεδομένα.

Δεν μπορούν όλοι να πληρώσουν. Και το σεβόμαστε.

Αν βρίσκεσαι σε δύσκολη οικονομική κατάσταση, συνέχισε να μας διαβάζεις δωρεάν. Η ενημέρωση πρέπει να παραμένει προσβάσιμη για όλους.

Αν όμως μπορείς, στήριξέ μας σήμερα. Ορίστε δύο καλοί λόγοι για να το κάνεις:

  1. Η στήριξή σου ενισχύει άμεσα την ποιότητα και την ανεξαρτησία της δημοσιογραφίας μας.
  2. Κοστίζει λιγότερο από έναν καφέ και η διαδικασία διαρκεί λιγότερο από 1 λεπτό.

Επίλεξε σήμερα να γίνεις συνδρομητής ή δωρητής.

Γίνε συνδρομητής

Σας ευχαριστούμε θερμά.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις - Γίνετε συνδρομητές!

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ